Skip to content

Darian Volkova: balett hétköznapok Szentpétervárról

A balett a szépség illúziója, mely nézőjével elhiteti, hogy amit lát, az a materiális koloncoktól elemelkedett tökéletes törékenység puha tévképzete. Azóta, hogy láttam az L. A. Raeven művészpáros Ludwig Múzeumban kiállított A természet választása videóját, valami realizálódott bennem.

Mégpedig az, hogy a balett pasztell színei és tülljei mögött szüntelen munka és versengés dimenziói húzódnak meg. A táncosok testi önsanyargatásaikat az előadás idejére szatén szalagos cipőkbe rejtik, hogy a függöny leereszkedése után véres körmeiket forró vízben áztatva lényegüljenek vissza halandó civilekké. 

Számtalan fotósorozat készült már a balett-táncosok backstage-beli létéről, a próbáktól kezdve az otthoni bemelegítő gyakorlatokon át, egészen a premier előadások felfokozott hangulatáig, fotóriporterek sora igyekezett bemutatni ennek a művészéletformának a mindennapi rezdüléseit. Darian Volkova orosz balett táncos Soul in Feet projektje azonban némileg eltér a megszokott reprezentációs kliséktől. Volkova a szentpétervári Mariinsky és Mikhailovsky Színház balett társulatának közösségét, életterét mutatja be bennfentes nézőpontból, aki miközben megfigyeli és rögzíti a körülötte tapasztalt pillanatokat, ugyanezzel az elemző gesztussal fotós és táncos szerepe közti kapcsolatra is reflektál a közösségi média eszköztárával.

darianvolkova-19-900x544

Russian-Ballet-photographer-Darian-Volkova-shares-behind-the-stage-life-of-dancers8__880 russian-ballet-photographer-darian-volkova-shows-behind-the-stage-life-of-dancers-10__880 Russian-Ballet-photographer-Darian-Volkova-shares-behind-the-stage-life-of-dancers1__880

russian-ballet-photographer-darian-volkova-shows-behind-the-stage-life-of-dancers-17__880

russian-ballet-photographer-darian-volkova-shares-behind-the-stage-life-of-dancers12__880

russian-ballet-photographer-darian-volkova-shares-behind-the-stage-life-of-dancers2__880

offset_199308

russian-ballet-photographer-darian-volkova-shows-behind-the-stage-life-of-dancers-11__880

d5fb0d7c-0df2-4e62-8e77-1ee5564bb94f__ballet-by-volkova-5

darian-volkova-11-650x433

Szöveg: Bea

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s