High fashion bromance: Shaun Leane és McQueen kollabjáról

Mi történik akkor, ha egy kísérletező kedvű, polgárpukkasztásra szakosodott divattervező és egy vadabbnál vadabb ötleteket megvalósítani kívánó, a valóságtól elrugaszkodott ékszerész kollaborál?

Az, hogy bizony képesek a divat világát egy hatalmas időzített bombává formálni, amely bármikor felrobbanhat, elsöpörve a fashionről alkotott korábbi elképzeléseket. Alexander McQueen és Shaun Leane közös munkájának eredményei szezonról-szezonra robbantak is, ami bizonyítja, hogy érdemes jobban körbejárni a témát. A következőkben bemutatjuk Shaun Leane-t, a McQueen zseniális ékszerészét.

ange-deforme-4-01

Szinte lehetetlen a magasdivatról olyan eszmecserét folytatni, amelyben nem kerül elő Alexander McQueen neve: az extravagáns darabok, a mindig kísérletező, innovatív megoldások és persze az életre keltett kifutók örökre a divat meghatározó alakjává tették őt és ikonikus brandjét. Sokkal ritkábban merül azonban fel Shaun Leane neve, pedig sok éven át ő is hozzájárult ahhoz, hogy a McQueen show-k gondosan megkoreografált, alternatív színházi produkciókba csapjanak át. Nem, nem egy koreágráfusról vagy színpadi rendezőről van szó: Shaun Leane McQueen ékszerésze volt, aki különleges, szinte földöntúli kreációival varázsolta igazi performansszá a márka bemutatóit.

Shaun Leane14

Az ikonikus Savage Beauty kiállítás az utóbbi évek egyik legnagyobb fashion szenzációja volt,  mind a látogatottság, mind pedig a témát övező érdeklődés kapcsán. A tárlatot eredetileg a New York-i MET szervezte 2011-ben, akkoriban egyébként a múzeum egyik legnépszerűbb kiállítása volt, majd a londoni Victoria&Albert múzeumban lehetett megtekinteni ezt az egyedülálló gyűjteményt.

A nagyszabású kiállítás azonban nemcsak a tervezőről és zseniális ruhakreációiról szólt, hanem azokról a kreatívokról is, akik hozzáadtak ehhez a sikerhez, így többek között rávilágított egy korszakalkotó kollab eredményeire is: Alexander McQueen és Shaun Leane ékszerész tizenhét éven keresztül próbálták együtt eltörölni a konvencionális divat minden elemét a kifutók színéről. Nemcsak munkatársak, de barátok is voltak, akik folyamatosan inspirálták egymást.

Shaun Leane1

A kiállítás több mint 30 Shaun Leane-alkotást is a nézők elé tárt, melyeket az ékszerész 1996 és 2009 között készített a brand számára. A kiállítást övező érdeklődés hatására Leane nyilatkozott a McQueennel töltött évekről, a kezdetekről és a közös munkáról. Mikor McQueen meglátta Leane-t munka közben, eldöntötte, hogy az ő bemutatóit is az ékszerész formabontó kreációinak kell megkoronáznia.

Azonban Leane számára a kifutó egy egészen más világ volt, és eleinte az újszerű anyagok – ezüst, alumínium – sem nyerték el a tetszését, hiszen alapvetően aranyművesként dolgozott, de McQueen biztatására és saját kísérletező kedvének engedve sikerült kilépnie abból a bizonyos komfortzónából.

Shaun Leane6

Shaun Leane7

Nehéz volt elrugaszkodniuk a földtől, hiszen mindketten tradicionális szemléletű iskolában végeztek – talán épp ez motiválta őket arra, hogy újra és újra a lehető legextrémebb és a legkevésbé sem hagyományos vagy hétköznapi alkotásokat hívjanak életre.

A kezdetben apró és kevésbé figyelemfelkeltő kiegészítők végül olyan monumentális kreációkká fejlődtek, melyek az egész testet beborították, és még a kollekció darabjait is elhomályosították.

Shaun leane4

Leane első igazán nagy és ikonikus munkái a gerincoszlop szerkezetét szinte anatómiai pontossággal megjelenítő fűző (Skeleton corset) és az 1999-es A/W show egyik szenzációja, az alumíniumból készült gyűrűs fűző voltak.

Utóbbi a közös munka csúcspontját is jelentette az ékszerész számára, aki ekkor realizálta, hogy a divatban semmi sem lehetetlen, és nincs olyan extrém elképzelés, ami megvalósíthatatlan lenne.

Shaun Leane3

A tervezőpáros kapcsolata a természettel mindvégig figyelemreméltó: az egyes darabok elkészítéséhez olyan izgalmas elemeket is felhasználtak, mint az arapapagáj tollai vagy a  tarajos sül tüskéje.

Az anyagok az idő előrehaladtával – és az anyagi erőforrások növekedésével – sokkal inkább Leane eredeti munkásságát idézték, de az időközben kialakult összetéveszthetetlen stílussal párosulva ezek az igazi extravagáns couture ékszerkollekciók alapját adták, nem pedig a konvencionális trendeknek hódoltak be.

Ahogyan McQueen is képes volt a teljesen tradicionális témákat kifordítani önmagukból, majd lenyűgözően modernizálni azokat, úgy Leane-nek sem esett nehezére hasonló folyamaton keresztülvinni saját alkotásait.

Shaun leane8

Az egyik legfigyelemreméltóbb darab az agyart formáló fülbevaló, mely a márka és egyben Leane munkásságának védjegyévé is vált. Ez először az 1996-os tavaszi, The Hunger Show névre keresztelt bemutatón jelent meg. 

A Reflective Series néven futott kapszulakollekció a terveződuó barátságát ünnepli – valószínűleg ennél elegánsabb módot nehéz lenne kitalálni egy kapcsolat dicsőítésére!

Shaun Leane2

Leane egyébként egyfajta kettős életet is élt: a kollab ellenére továbbra is készítette a hagyományos ékszereket, amiből a jövedelme származott – amit pedig a McQueen számára gyártott azt többnyire barátja és a divat iránti tiszteletből, odaadásából, a határok feszegetése iránti szenvedélyéből kreálta. Leane munkásságáról még többet olvashattok az ékszerész weboldalán.

Képek: innen és innen.
Szöveg: Alexandra

Hozzászólás