„I finished growing up, Leon” – DAIGE SS17

Őszintén szólva kicsit fáj, hogy a kilencvenes években még mondhatni, fogalmam sem volt a világról, legfeljebb a játszótérről meg a matekleckéről, de az azért jó érzésekkel tölt el, hogy mostanában egyre több művész merít ebből az egyébként fontos érából inspirációt.

Ami többek közt azt is jelenti, hogy a mai esztétikai irányelvek, vásárlói igények mentén, a kurrens technológiai eszközkészlet kreatív igénybevételével adnak egy nyalást egy letűnt, de kultikus időszak eperfagyijából. Hogy unalmas-e a sokadik ilyet nyalogatni? Nem, pláne akkor, ha egy olyan szerethető végterméket üdvözölhetünk, mint a DAIGE tavaszi-nyári kollekciója.

Mostanában minden jel arra mutat, hogy Tóth Melinda abszolút nem átall kimaxolni a cool faktort – ehhez pedig ezúttal is egy markáns sztorit sikerült választania. Mi többek közt azt bírjuk a tervezőnő kreációiban, hogy miközben szofisztikáltak maradnak, a vagány street wear vonalat is hozzák, sőt, az is egyértelmű, hogy Melinda az érzelmeinket sem képes figyelmen kívül hagyni. Megvan még az az univerzális impressziókat keltő feeling, amely a fiatalság és az iskolai évek életérzése mentén deklarálódott a 2015-ös őszi-téli kollekció kapcsán? Az ártatlan gyermekkor naivan bájos kifejezésmódjai helyett a tervezőnő most (főleg a kilencvenes évekből eredeztethető) kultfilmekből nyert inspirációt, pontosabban azokból az alkotásokból, amelyekben nehéz sorsú és/vagy különc tinédzserek igyekeztek rálelni a boldogságra – a maguk módján.

Ha igaz, hogy a tervezők egyfajta anyaszerepet is vállalnak kollekcióik létrehozásával, akkor Melindára most többszörös „felelősség” hárult, hiszen voltaképpen utat szeretett volna mutatni a Kids, a Leon the Professional, a Dazed and Confused, a Boys Don’t Cry, a Romi and Mochelle vagy a Virgin Suicides tindédzseralakjai számára. Ezt jelképezik a vidámabb, romantikusabb színek és a karakteres, sportos formák, melyek a kilencvenes évek skater és rugby viseletkultúrájának DAIGE-féle léképezései – és amelyek hajdani képviselőit esetenként valódi hősként ünnepelték; szubkultúrán innen és túl.

A kollekció alapját az izgalmas hajtású, vágású ruhák, bájos szoknyák, vagány bomberek, fémes és pasztell részletek, trapéznadrágok, laza culotte-ok, fodros felsők képezik. Mint tudjuk, a DAIGE-nél elmaradhatatlanok a printek, amikhez ezúttal a VHS-ek glitch-es világa adta hozzá az ihletet. Ha Ti is rákattantatok a GROW kollekcióra, keressétek a darabokat a nemrég nyílt Repertoryban!

Photo: Marton Kecskes, hair: Kinga Ñosoli, MUA: Barbi Nógrádi, model: Emese @Art Models

Szöveg: Ivett

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.