RebelBook #3: Művészet, ahogy még nem láttad

Mostani könyvajánlónkban olyan művészettel foglalkozó köteteket mutatunk be, amelyek egészen új megvilágításba helyezik a modern alkotásokat és alkotóikat. Ha kíváncsiak vagytok, milyen a főzőcskézés Jackson Pollockkal, hogyan kóstolhattok bele Mondrian legismertebb festményébe vagy éppen belepillantanátok Frida Kahlo féktelen mindennapjaiba, tartsatok velünk!

Dinner with Jackson Pollock

Manapság egyre inkább szeretjük, ha nagy sztárok hétköznapi életének egyes mozzanatai elénk tárulnak – és erre ugyanúgy van igény egy világhírű absztrakt művész, mint egy túlértékelt hollywoodi celeb esetében. Jackson Pollock mint az akciófestészet kiemelkedő képviselője nem szorul bemutatásra, de talán mint remek kertész, pék és szenvedélyes „konyhatündér”, igen. Éppen ez hívta életre a Dinner with Jackson Pollock című kötetet, mely az amerikai festő kevésbé ismert oldalával szembesít minket!

A könyv több mint ötven étel elkészítési módját tartalmazza, melyek Jackson Pollock, illetve felesége és édesanyja kézzel írt receptjeit összegzik, mindezt a művész ikonikus festményeivel, az ételek fotóival és a Pollock-Krasner házaspár otthonának képeivel illusztrálva. Az egyedi alkotás, amely a művészeti és a szakácskönyvek egészen izgalmas ötvözete, nem csak remek ételekkel kápráztat el minket, sőt, nem várt betekintést ad Pollock egykori mindennapjaiba, magánéletébe és a festészeten kívüli hobbijaiba is.

The Diary of Frida Kahlo: An Intimate Self-Portrait

Az 1954-ben elhunyt Frida Kahlo holmijait hosszú ideig elzárva őrizte férje, Diego Rivera. Idén májusban azonban izgatottan vehettük számba Kahlo izgalmas, közkinccsé tett dolgait, melyekből kiállítás is nyílt, és amelyektől hemzsegett az internet. A felhajtás igen nagy volt, de ez nem is meglepő, hiszen minden idők egyik legikonikusabb művészéről van szó, tehát mindenre kíváncsiak vagyunk, ami vele kapcsolatos, a ruháitól kezdve mindennapjainak alakulásáig. Ez utóbbi többé már nem titok: Frida Kahlo illusztrált naplója a könyvbiznisznek hála mára bárki számára elérhető. A napló a művésznő életének utolsó tíz évéről szól: a maga szenvedélyes hangvételével, meglepő és intim részleteivel minden művészetkedvelő számára must-have kötet. 

A különleges könyv gyerekkori emlékeket idéz fel, betekintést enged a festőnő heves házasságába, politikai nézeteibe, gondolataiba. A hetven varázslatos vízfestékkel készített illusztráció pedig extra művészeti értéket ad ennek az önmagában is egyedülálló kötetnek.

The Philosophy of Andy Warhol: From A to B and Back Again

Andy Warhol korszakalkotó művészete és megosztó jelleme már önmagában is figyelemért kiált. 1975-ben megjelent önéletrajzában őszintén, tőle váratlan nyíltsággal beszél szerelemről, szexről, hírnévről, pénzről, sikerről, Amerikáról, és ami talán a legérdekesebb, magáról, gyerekkoráról, valamint celebekkel való kapcsolatáról.

A mű Warhol-fanoknak kötelező, de az egyedülálló önéletrajz elolvasása mindenki más számára is ajánlott.

Modern Art Desserts: Recipes for Cakes, Cookies, Confections, and Frozen Treats Based on Iconic Works of Art

Újabb könyv, ami akkor kedvez igazán az olvasónak, ha egyszerre rajong a művészetért és a finom ételekért, ezúttal egészen konkrétan a desszertekért. A Modern Art Desserts kötete rengeteg süteményt, illetve édességet vonultat fel, melyeket modern művészek alkotásai inspiráltak.

Ha szeretnétek megtudni, hogyan készül a Mondrian torta, a Warhol-zselé vagy a Matisse-parfé, ez a könyv biztosan a segítségetekre lesz – művészet sosem volt még ennyire édes…

The Age of Collage: Contemporary Collage in Modern Art

A kollázs szerepe a modern művészetben tagadhatatlan – de nem is akarjuk tagadni, sokkal inkább fejet hajtunk előtte és imádjuk. Talán nincs is a kurrens művészetnek még egy olyan spontán, véletlenszerű technikája, mint a kollázs módszer. Ezzel az eszközzel képessé válunk arra, hogy témákat, hangulatokat, sőt, különböző ágazatokat is összemixeljünk egy artisztikus alkotás keretei között. Nem véletlen, hogy a módszer sokakat inspirált már a 20. század elején is, ugyanúgy ahogyan napjainkban. 

A The Age of Collage nem csupán a művészeti technikának és széles körű alkalmazásának dokumentációja, hanem egyben a kollázsok mélységeit, kifejezőerejét megértető tanulmány is.

the age of collage

Art and Feminism

Kissé komolyabb témára evezve zárjuk ajánlónkat: legutolsó könyv crush-unk, az Art and Feminism a feminista mozgalom művészetekben való megnyilvánulását, arra való hatását kivonatolja 1960-tól kezdődően. A könyv olyan alkotók tevékenységét tekinti át, mint Nancy Spero, Judy Chicago vagy Barbara Kruger.

A mozgalom kétségtelenül nagy hatással volt az összes művészeti ágra, így a téma gyakorlatilag kimeríthetetlen – olyan, ami mellett nem lehet elmenni, amit lehetetlen nem észrevenni és mélyrehatóan tanulmányozni, szóval minél hamarabb állunk neki, annál jobb. Kezdjük például ezzel a könyvvel!

Szöveg: Alexandra
Képek: innen, innen, innen és a Pinterestről

1 Comment

  • Posted július 5, 2015 2:12 de.
    by Uma Gokhale

    Beautiful design! I’m a designer too. Do visit me at http://83oranges.com

Hozzászólás