RebelFavs: Rosenquist vibráló világa

RebelFavs rovatunk aktuális epizódja egy szomorú esemény apropójából született: március 31-én 83 évesen elhunyt James Rosenquist, a pop art egyik legkiemelkedőbb alkotója. Cikkünkkel most az ő munkásságát elevenítjük fel.

James Rosenquitz az amerikai pop art egyik úttörője volt két másik világszerte ismert művész, Andy Warhol és Roy Lichtenstein mellett. Az irányzat „szentháromságának” két ikonikus alakja – mint tudjuk -, már korábban elhunyt, ezúttal pedig a Rosenquisttől kellett búcsút vennünk. Most röviden bemutatjuk a művész életútját és legkiemelkedőbb alkotásait.

rosenquist.jpg

Rosenquist 1933-ban született Észak-Dakotában. Édesanyja maga is festő volt, aki fiát is maximálisan támogatta abban, hogy erre pályára lépjen. Rosenquist a Minnesotai Egyetemen kezdte művészeti tanulmányait, majd New York-ban ösztöndíjasként folytatta. 

A popkulturális és reklámjellegű alkotásainak mind vizuális nyelvezete, mind pedig témái visszaköszönnek későbbi szépművészeti kreációiban is. Első megbízói között volt például a Coca-Cola, a Northwest Airlines és a Corby’s whiskey. Ezeket a feladatokat Rosenquist egyfajta gyakorlásként fogta fel, amiről így írt önéletrajzi könyvében, a 2009-ben megjelent Painting Below Zero: Notes on a Life in Art-ban:

Billboard painting was really like an old master’s school of painting. Training like that doesn’t exist anywhere now.

rosenquist_2.jpg

Leghíresebb műveinek egyike a President Elect, melynek ikonja John F. Kennedy, akinek arcát az 1960-as választási kampányok posztereiről kölcsönözte a művész. A kollázs-jellegű alkotáson a portré mellett egy Chevrolet részlete és egy tortaszelet szerepel – ezutóbbi elemek az elnökjelölt ígéreteit szimbolizálják.

Miért pont Kennedy? Ő volt az első elnökjelölt, aki a tömegkommunikáció eszközeit használta fel arra, hogy reklámozza magát, ami lenyűgözte a festőt.

president elect

Rosenquist első szólókiállításai a Green Galleryben kaptak helyet 1962-ben és 1963-ban. 1965-ben a Leo Castelli galériában prezentálta festményeit, ahol többek között ikonikussá vált alkotását, az F-111-et is bemutatta. A harci repülőről elnevezett monumentális festmény egy 23 panelből álló, körülbelül 26 méter hosszú alkotás. Rosenquist 1964-ben kezdett el dolgozni a képen, melynek főszereplője az éppen fejlesztés alatt álló F-111-es katonai gép volt. 

A művész ritkán vitt politikai állásfoglalást műveibe, ezért is olyan különleges ez az alkotás, mellyel az amerikai fegyverkezés ellen szólalt fel. A képen egymás mellett jelenik meg a vietnámi háború elleni tiltakozás ideája, a fogyasztói társadalom hétköznapi tárgyai és a reklámok jellegzetes képi világa.

F-111_2.jpg

James Rosenquist nevét általában a pop art irányzattal kapcsolatosan emlegetjük, legtöbbször Andy Warhol és Roy Lichtenstein neveinek társaságában. A festő valójában azonban mindig is szerette volna tőlük, illetve bizonyos értelemben az irányzattól is elkülöníteni magát. Szerinte a kritikusok kényszeresen csoportosítják a művészeket egy-egy jellegzetes stílusjegy alapján.

Reklámokat, óriásplakátokat idéző képi világa miatt neki egyértelműen a pop art jutott – mi pedig azóta is a stílus úttörőjeként tartjuk őt számon, még akkor is, ha ő maga inkább csak kelletlenül nyugtázta ezt a skatulyát. Művészetét pedig bármennyire is szerették volna Warhol és Lichtenstein világával összekapcsolni, Rosenquistnek sikerült függetlenítette magát tőlük. Az ő képein (többnyire) nem jelentek meg ikonikus márkák, felkapott filmsztárok, ahogy Warhol esetében, de a fogyasztói társadalmat sem bírálta olyan heves iróniával, ahogyan Lichtenstein tette.

Andy Warhol, Roy Lichtenstein, and I are so often mentioned in the same breath you’d have thought we all lived together in some abandoned amusement park. (…) If anything, you might say were were antipop artists. 

Azért egy Marilyn Monroe képet Rosenquist repertoárjában is találunk, melyet a festő a szexszimbólum váratlan halálát követően festett.

Marilyn

2013-ban a New York-i Guggenheim Múzeum egy nagyobb lélegzetvételű kiállítás keretében mutatta be a festő teljes életművét, melynek egy része sajnos korábban egy erdőtűzben odaveszett. Nyugodjék békében, Mr. Rosenquist!

Szöveg: Alexandra
Képek: Pinterest. Idézetek: innen.

 

Hozzászólás