#WeStandWithCEU

Van egy ismert kép Eleanor Rooseveltről, ahogyan a kezében tartja Az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát. Az ENSZ által 1950-ben elfogadott nyilatkozat az alapvető emberi jogokat rögzítette pontokba és nem mellesleg a világ legtöbb nyelvére lefordított dokumentuma. A 18. cikke: A gondolat szabadsága.

„Minden személynek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához. Ez a jog magában foglalja a vallás és a meggyőződés megváltoztatásának szabadságát, valamint a vallásnak vagy a meggyőződésnek mind egyénileg, mind együttesen, mind a nyilvánosság előtt, mind a magánéletben oktatás, gyakorlás és szertartások végzése útján való kifejezésre juttatásának jogát.”

Emlékszem, hogy jó pár évvel ezelőtt hallgattam már nyilvános CEU-s előadásokat a Gender Studies tanszéken, amikor még egyetlen más magyar felsőoktatási intézményben sem volt ilyen jellegű képzés. Egyedül a Képzőn vehettem részt egy ilyen tematikájú, időszakos kurzuson, de azóta eltelt 7 év, és még mindig hiányzó része ez a terület az oktatásnak (leszámítva az ELTE kezdeményezését). Habár tudjuk jól: nőügyekkel ne foglalkozzunk!

Nekem akkor a CEU pontosan ezt a hiányt töltötte be és nyitott meg egy olyan lehetőséget, hogy külsősként hallgathassak nemzetközileg elismert professzorokat és szaktekintélyeket e témában. Ahogyan az MTA elnöke is megfogalmazta nyilatkozatában, vitathatatlan tény, hogy a CEU nemzetközi tudományos kutatásai és szakmai műhelyei hiánypótlóak a magyar tudományos életben. A működési ellehetetlenítése visszafordíthatatlan károkat okozna, mind az oktatás, mind a tudomány, mind pedig a kultúra területein.

17800259_1376404949084721_3209096057149104516_n

Most egy olyan rendszerben élünk, ami leplezetlenül nekimegy a szabad gondolkodásnak és mindennek, ami féket jelent e látszatdemokráciára építő, machiavellista és már-már  földesúri jellegű hierarchiának. Kell a Balaton? A tiéd! Kell egy új stadion? Itt van! Kell az a rádió? Hogyne, barátom! Még egy pozi a jógaoktató csajodnak? Hát persze! El kell kussoltatni valakit? Megoldjuk! Most ez a valóságunk. És miközben még mindig rengetegen élnek egyik napról a másikra, egyre több ember jut mélyszegénységbe (amiről természetesen kizárólag ők tehetnek, szól a fenti retorika), a beteglátogatásnál pedig már nemcsak kaját kell vinni, de WC-papírt is. Zuhanó repülésben van az oktatás is, és egyre több gyerekről derül ki, hogy funkcionálisan analfabéta, miközben a bürokratikus légycsapó egyre gyakrabban jár el a Pető Intézet konduktorai kapcsán…

Fotó: IstandwithCEU Twitter

Fáradtan szállok fel reggel a tömött metróra, amit azért kell kényszerlassítani, mert kispórolták belőle a szükséges fékberendezést. Szétnézek az emberek között és alig akad egy-két ember, aki ne bújná az ingyen osztogatott propaganda lapokat: Soros-egyetem, migránsbűnözés. Ilyen most az objektív lakossági hírtájékoztatás. Sóhajtok egyet, felnézek a hatalmas szétretusált seggel reklámozott, új valóság show melletti részre, majd kénytelen vagyok felröhögni: Állítsuk meg Brüsszelt! Ezen a fájdalmasan egyszerű propaganda szlogenen még Chomsky is röhög(ne)… Belső ellenséggyártás 2017 edition: EU ne pofázz, csak küldd a lóvét!

Visszatérve a kiindulóponthoz, az nyilvánvaló, hogy a CEU melletti tüntetéssorozatok már nem egy intézmény sorsáról szólnak, hanem arról, hogy végre az emberek elkezdek élni polgári engedetlenség iránti kötelességükkel, ahogyan Thoreau mondta. Az utcára mennek azért, hogy véleményt nyilvánítsanak egy olyan politikai felállásban, ahol a politikus azt hiszi, hogy nem köteles kérdésekre válaszolnia, elég, ha csak egy cinikus félvigyorral nézi hülyének azokat az embereket, akiket képviselnie kellene. Itt elolvashatjátok a tüntetők személyes vallomásait, hogy mit jelent nekik a CEU és miért tartják fontosnak a CEU melletti tüntetéseket. 

A Hősök vétója tüntetés résztvevői a Hősök terén. Fotó: Bődey János/Index)

Számtalanszor gondoltam rá, hogy egy ember kevés ahhoz, hogy ezt a levegőtlen, beszűkült életteret szétfeszíthesse. Az ostobaságon és a cinizmuson nagyon nehéz áttörni, főleg, ha már behálóz minden egyes életteret. Ott van a köztereken, a munkahelyen, a rádióban, a tv-ben, az újságban, a közintézményekben és a családi beszélgetésekben is. Eddig jól működött a megosztottság stratégiája, de úgy tűnik, ez most már kevés lesz.

Én remélem, hogy változtatni lehet ezen a rendszeren és remélem, hogy nem fog ezzel az országgal az történni, mint ami az oroszokkal, ahol az ellenzéket és a másképp gondolkodókat totálisan megsemmisítették és a mai napig megsemmisítik (lásd Pussy Riot), és ahol a 6 évre választott államfő beton biztosan áll a helyén, immár a harmadik elnöki ciklusban.

Ez a tüntetés nem hisztéria.

Szöveg: Bea

1 Comment

  • Posted április 15, 2017 1:43 de.
    by Bansky

    Örülök, hogy írtok erről! Hajrá

Hozzászólás