Erotika az Instagramon, avagy művészek, akik kijátszották a rendszert

Mellbimbó vagy nem mellbimbó: az lenne itt a kérdés, ha lehetne egyáltalán kérdésről beszélni. Helyette csak állítások vannak, mégpedig tilalmak formájába csomagolva, amik gyönyörűen leszabályozzák mit lehet és mit nem lehet megosztani a különböző közösségi média felületeken. Mellbimbót, nőit, nem.

Az Instagram általános felhasználási feltételei megmásíthatatlan regulák, amik keretezik a felhasználók által megosztható tartalmak jellegét, az igazán kreatív Instagrammerek azonban még ennek ellenére is képesek pajkos erotikát csempészni követőik képfolyamába. Az Instagram vezetői többször is kifejtették, hogy változtatni – legalábbis lazítani biztosan nem fognak a szigorú szabályokon, hogy megőrizzék az applikáció 12-es korhatár besorolását. Március végén ráadásul bejelentették, a szenzitívnek ítélt tartalmak először homályosan jelennek meg, és miután a felhasználó a képernyőre koppintott válik láthatóvá a tartalom teljes egészében. Hogy milyen szempontrendszer szerint fog egy kép vagy videó érzékeny tartalomnak minősülni, arról egyelőre nincsenek információk.

Sokan szerint az emberi – főként a női – test és önkifejezés ilyenfajta „megcsonkítása” elfogadhatatlan, és a női mellbimbó vagy épp menstruáció tabuként való kezelése az élet legalapvetőbb attribútumainak semmibevétele, ezért radikális módon kell fellépni a képmegosztóval szemben. De vajon ezek az elégedetlenkedők tovább látnak-e saját értelmezési tartományukon, és felmérik-e, hogy egy számukra ártatlannak tűnő mellbimbó hányféle kontextusban jelenhet meg? Ki fogja megkülönböztetni, hogy egy kép az emberi méltóság tiszteletben tartásával tárja fel a testet, vagy épp ellenkezőleg, megalázza azt? Pontosabban, melyik robot/algoritmus lesz képes elvégezni ezt a szemantikai gyakorlatot? Nagy kérdések, amik továbbmutatnak egy egyszerű képmegosztó platform általános felhasználási feltételeinél.

A cenzúra elleni akciók mindenesetre széles skálán mozognak, a nyílt szembeszállásként értékelhető kamikaze posztoktól az egészen rafinált megoldásokig. Vannak olyan leleményes művészek, akik a cenzúra ellenében, ugyanakkor a cenzúra által váltak népszerűvé és ismertté, ki elvontan érzéki interpretációkkal, ki plasztikus kéjimitálással.

Regards Coupables

A kéj pillanataiban összeolvadó testek végtelen felállásait tárja követői elé a francia Regards Coupables (bűnös pillantások) alkotója. Az erotikus fantázia változatos pozitúráit a művész mindig frappáns címekkel, szójátékokkal egészíti ki, ettől lesznek igazán pajkosak a képek. A legjobb pedig, hogy nemcsak kép formájában szerezheted be ezeket a mintákat, hanem akár magadon is viselheted: kitűzőkön, pólókon és baseball sapkákon is visszaköszönnek az explicit jelenetek.

Stephanie Sarley

Stephanie Sarley a gyümölcsujjazás koronázatlan királynője. Amellett, hogy ő találta fel a műfajt, kifinomult technikája révén a sikamlós gyümölcsök világhírűvé tették, és ma már 205 ezren követik nyomon posztról-posztra minden ujjmozdulatát.

Look at this pussy

Ahogy az előbb egy-egy gyümölcs vált a női nemi szerv megtestesítőjévé, úgy a Los Angeles-i Chelsea Jones és Eva Sealove által kurált Look at this pussy esetében bármilyen hétköznapi tárgy szexuális szimbólummá válhat, elég a pussy szó használatával új kontextusba helyezni a látottakat. Egyetlen pocsolya vagy szájban szétpukkadó rágógumi sem rendelkezett azelőtt ennyi erotikus töltettel.

Alphachanneling

Népművészet és erotika még sosem talált egymásra olyan csodálatosan esztétikus formában, mint Alphachanneling képein. A minimalista rajzok piros (nő) és kék (férfi) íves alakjai a mámor hurkaiban találnak egymásra, de pszichedelikus ornamentikával gazdagon díszített alkotásokat is találunk az oldalon görgetve. Ha a gyönyör valamelyik ceruzás változatát esetleg elhelyeznéd a hálószobád falán, akár a képek megvásárlására is van lehetőség.

Petites Luxures

A francia Petites Luxures vonalrajzai már 2014 óta piszkálják az Instagram közönség fantáziáját. A képek mind különböző pózokban láttatnak embereket, de hogy hogyan alakulnak az összegabalyodások, azt a képzelőerejére bízza; a csupán néhány vonalból és jellegzetes részletből álló képek így huncutul kijátsszák a cenzúra szúrós tekintetét. Printek itt is zsákmányolhatók!

Szöveg: Szász Nóri

 

Hozzászólás