4 alternatív holland tervező, akit ismerned kell!

Hurrá, utazunk! Sajnos csak virtuálisan, de így is izgalmas tripünk lesz. Most kicsit nyugatabbra húzódunk, és a holland divatszíntér kulisszái mögé lesünk be: a következőkben 4 ígéretes, de jóllehet, kevésbé ismert tervezővel ismerkedünk meg, és közben talán még inkább megbizonyosodunk majd arról, hogy Hollandiában megálmodni és megalkotni csaknem ugyanazt jelenti.

Martijn Van Strien

Ha valaki azt kérdezi tőlem, melyik az a holland designer, aki a tudomány és a divat határpontjain kísérletezik, gondolkodás nélkül Iris van Herpen nevét mondom válaszul. No, azért sejthetjük, hogy egy olyan fejlett nyugati országban, mint Hollandia, nem Iris az egyetlen, aki gyakran a fizika törvényeit meghazudtolva kreálja jövőbe mutató kollekcióit. A tulipánok országának van egy Martijn Van Strienje is, aki szintén nem megy a szomszédba, ha kísérletezésről, futurisztikus megoldásokról van szó. Martijn darkos harmóniája egy olyan világban születik meg, ahol bármi lehetséges és minden változó: az urbánus vidékibe fordul, a rút széppé lesz, a fekete-fehérből szivárványskála jön létre és így tovább. A Design Academy Eindhoven nevű intézményben 2012-ben végzett kreátor jövőorientált, merész alkotásai a folyamatos technológiai megújulás és az anyagokkal való izgalmas játék jegyében születnek.

Anouk Van Klaveren

Anouk a normális és abnormális, a funkcionális és diszfunkcionális, a csábító és visszataszító közötti feszültség felszínre hozásán munkálkodik, miközben szürrealista játékot játszik. E játékban humoros, cinikus módon ragadja ki az egyes darabokat hagyományos kontextusukból, hogy a saját kis világában értelmezze újra azokat. Mindezzel arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy a divat egy olyan abszurd rendszer, amely minden évszakban az ideálisnak vélt esztétikumot igyekszik értékesíteni.

Fernanda Fernandes

Fernanda Brazíliában született, művészcsaládban nőtt fel. 2007-ben költözött végleg Hollandiába, mivel a brazíliai divattanulmányai alatt inkább a terület technikai, ipari oldala került terítékre, ám arra vágyott, hogy a divat művészi oldalával is megismerkedjen. Az Amsterdam Fashion Institute-ben és a Hussein Chalayannél töltött gyakornoki idő alatt megtanulta, hogyan fejlessze látásmódját és fejezze ki önmagát a ruhában. A kíváncsi és analitikus designer a múlt és a jövő kettősében alkot: az erős, merész, kozmopolita nőknek tervez, gyakran a régi idők szabásvonalait, formáit is felhasználva. Izgalmas textúrák, egyedi formák, szimbolikus jelek építik fel kreációit.

Dewi Bekker

Dewi keresi az egyensúlyt a mindennapi élet, a humor és a fantázia közt. Minden kollekciója más és más ihletforrásból merítkezik, de mindig ugyanazokon az utakon jár, rendre játékos módon hívja elő kedvelt témáit. Kreációi a klasszikus férfidivat tendenciáit követik, az élénk színek, a szokatlan anyaghasználat és formakoncepció által azonban humoros és szürreális hangulat uralkodik kollekcióiban.

Folytatjuk!

Szöveg: Ivett

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.