Groteszkség és szürreálba hajló hétköznapiság (+18!)

„Jó lenne kicsit észhez térni, és meglátni, mennyire a társadalom által diktált sztereotípiákban élünk. A festészetem lázadás, vagyis inkább szembenállás a hamis külsőségek, a felesleges galmúros körök ellen.” – Görbetükör. Groteszk látásmód és szürreálba hajló hétköznapiság. Knopf Andrea festőnővel beszélgettünk.

Először is, kérlek, mesélj arról, hogy hogyan indult ez az egész?

A családban nincs művész, és amikor előálltam azzal a határozott felvetéssel, hogy a képzőre óhajtok menni, a kitagadás veszélye fenyegetett (nevet). Kitagadás persze nem lett, de a Képzőre felvettek, s így a legjobb helyre kerültem. A látásmódom alakulásában és a festészetem fejlődésében rengeteget segített, hogy egy olyan mestert kaptam, aki mindig maximálisan támogatott – Drozdik Orsolya mellett nem volt nehéz rátalálnom a saját festészeti platformomra. A divatvilág és az ez ellen irányuló görbe tükör ötlete, a társadalmi sztereotípiák nőkre gyakorolt hatása már az egyetem első évében elkezdett foglalkoztatni.

Kik azok a képzőművészek, akik legnagyobb hatással voltak/vannak rád?

Tiziano ízessége, temperamentuma és koloritja elképesztő mélységben, őszintén kommunikál. Tematikailag leginkább Frida Kahlo motivál, de Steven Meisel letisztult, hideg, objektív fényképezési technikája is nagy hatással van rám.

Erősen reflektálsz a társadalmi környezetre és annak hatásaira, mégis nagyon intim és bensőséges témákat jelenítesz meg…

Az a fajta alkotó ember vagyok, akinél a magánélet semmiképp nem vonatkoztatható el a művészi munkától. Nálam a magánéleti tapasztalat a legfőbb inspirációs forrás, a kiindulópont, legyen az negatív, pozitív vagy mulatságos élmény. Mindig az aktuális lelkiállapotom határozza meg a festészetem – épp ezért nagyon intim, személyes. Lehet, pontosan ezért is teszem bele a gegeket, a groteszkséget, tudat alatt ez valamilyen feldolgozási, elengedési folyamat. Erre a legjobb példa a huszáros kép, ami egy hadilábon álló párkapcsolati fázist ábrázol.

Milyen konkrét társadalmi normák és azok elleni lázadások, felkiáltójelek jelennek meg a képeiden?

Van egy kis tragikomédia hangulat a világban, amiben élünk. Annyi a hatás, az inger, az elvárás, hogyha valaki nem érzi, elveszti a kontrollt a saját élete felett. Ilyen rúzst vegyél, olyan alapozót, ezt a trendi márkát viseld, azt a szupcsi parfümöt vedd meg… Hihetetlen az az elvárás dömping, ami folyamatosan, non stop körül veszi a nőket. Ha valaki nem elég erős, bedarálja a mókuskerék, nem tud választani, nem tud elvonatkoztatni. Ki van szolgáltatva, és amikor elkorcsosul a helyzet, olyan karakterek jönnek szembe az utcán, akik mintha most jöttek volna egy Kusturica castingról – ízléstelenül felöltözve, nagyon erősen sminkelt arccal. Ezekre próbálok (nem kevés geggel) reflektálni.

Milyenek ezek a nők, akiket ábrázolsz?

A legfontosabb a mai nő számára, hogy a társadalom mit gondol róla. Mi a menő, mi a cool, meg fog-e felelni, el fogják-e fogadni, s ezért rengeteg ember be van zárva a saját maga által felépített cellájába. Elvárások diktálnak, ezek határozzák meg az identitást.

S végül: szabadúszás vagy galéria?

Szabadúszó vagyok, általában megrendelésre, vagy „csak úgy” festek. A galéria által biztosított hátteret nem hiányolom, mert nincs megkötve a kezem. Nyilván egy galériának, főleg itthon megvan a maga gyűjtői köre, akiket ki kell „szolgálni”, így folyton az ő ízlésükre kellene készítenem. Szeretem a szabadságot és számomra fontos, hogy el tudjak szakadni. Nem bírnám, ha csak ezt kellene csinálnom mindig, felőrölne, bedarálna. Igényem van a változatosságra, a szünetekre, így őszintén tudok megnyilvánulni, amikor újra a vászon elé kerülök. Dolgozom mást is és gyermeket nevelek. Jó így szabadon lenni, sok mindenen pörögni.

Készítette: Rácz Ráhel

Hozzászólás