Expresszív vandalizmus: női underground művészek #1

Nem meglepő módon, ha a graffiti és street art berkeiben szemlélődünk, feltűnő a férfialkotók többsége. A nők helyzete ebben a körben még mindig relatíve kiszolgáltatott, habár mára azért nem biztos, ujjal mutogatnának ránk nőkre, ha kannát ragadnánk. A következő összesítésben tehetséges női graffitiseket ismertetünk meg veletek, most főleg a „nagy öregeket” górcső alá véve.

A női grafiitisek kapcsán egy zártabb szub-kommunikációról beszélhetünk: a nők közötti közös platform egy főleg férfiak alkotta csoportosulásban, egy hagyományosan „maszkulin” hálózatban igyekszik érvényre kerülni. Ha általánosságban beszélünk a női graffitisek stílusáról, elmondhatjuk, hogy ez az irányzat gyakran szenzitívebb: a graffiti mint életstílus és művészet alapú szubkultúra bohókásabb, stilizáltabb megélését jelenti. A női firkászok motivációja elsősorban a szórakozás és szórakoztatás, illetve a „nőies” stílusjegyek (színek, formák, hangulatok) révén egy könnyedebb, kifinomultabb, érzékenyebb (vagy olykor kritikusabb) tematika kibontakoztatása. Jöjjön néhány fontos alkotó a szcénából!

Lady Aiko

Lady Aiko egy tokiói születésű, jelenleg New Yorkban élő művésznő, aki a pop art, a graffiti és a hagyományos japán motívumháló elemeit ötvözi munkáiban. “I think I represent female energy through my work” – magyarázta a The Telegraph-nak.

While at the beginning it was tough, I like the fact I am a woman in a boy’s world. I might need an extra step on the ladder but I can still do it.

Faith47

Az észak-afrikai származású festőnő, Faith47 spirituális és naturális elemeket mixel műveiben, műveinek gyakran aktuálpolitikai és társadalmi felhangja van. Nyers, ugyanakkor igen intim alkotásai a világ számos pontján formálják az urbánus környezetet.

Shamsia Hassani

Hassani az elsők közt volt, akik Afganisztánban kezdtek el graffitizni. Festményeinek visszatérő eleme a tradicionális muzulmán női viselet, a burka. Úgy gondolja, sokan elfelejtik a női arc eltakarásának tragédiáját – műveiben erre szeretné felhívni a figyelmet. Ahogy ő mondja: „I want to highlight the matter in the society, with paintings reflecting women in burqas everywhere. And I try to show them bigger than what they are in reality, and in modern forms, in shaped in happiness, movement, maybe stronger. I try to make people look at them differently.”

Alice Mizrahi

Mizrahi New Yorkban él és fest, emotív festményein nők és lányok szerepelnek, akik különféle szakrális archetípusokat képviselnek. Mizrahi egy volt azok közül, akik megalkották a Younite-ot, a női street artistok (egyik) fórumát. “My work is my work, whether it’s on a wall or a canvas or wood or sculpture. I like to express myself, have fun and explore. I dislike labels.” – árulta el a graffiti intézményesítése kapcsán.

Miss Van

A francia származású, Barcelonában élő Miss Van merész és csábító, maszkos (nő)figurái afféle femme fatale alakok. Az egyik leghíresebb underground művész, rengeteg helyen megtalálhatók alkotásai és számos izgalmas divatkooperációja, egyéb együttműködése volt már.

“Men are naturally attracted and women identify themselves” – súgta oda Miss Van a Juxtapoznak.

HERA (Herakut)

A Németországból származó Hera, vagyis Jasmin Siddiquinek a Herakut crew oszlopos tagja Akuttal, azaz Falk Lehma-val. Művészetükben az igazán izgalmas az, hogy szinte homlokegyenest ellentétes stílusban nyomulnak: Hera a durva és elnagyolt struktúrák híve, Akut az aprólékos fotorealisztikus ábrázolás híve. Vagyis: Heráé a csontváz, Akuté a csont és a bőr.

INDIE184

A New York-i Indie184 2001 óta fest. Egyszerű, játékos alkotásairól ismert, amelyeket merész színekkel és egyedi karakterekkel, jellegzetes motívumokkal dob fel. Műveibe – melyek egyébként Dél-Bronxtól kezdve Oslo-ig rengeteg helyen előfordulnak – gyakran csempész figyelemfelkeltő képeket, üzeneteket.

MYLA

A Melbourne-ből származó Myla férjével, Dabs-szal fest. A Herakut duótól eltérően, náluk nehezen találunk különbséget a stílusok közt. Már csaknem egy évtizede dolgoznak együtt szépművészeti és street artos projekteken, munkáikra a kivételes színpaletta, a tiszta vonalak, az izgalmas tipók és a rajzfilmekből kölcsönzött karakterek használata jellemző. What a couple!

MAYA HAYUK

Maya Hayuk egy feminista alkotó, aki kijelentette, hogy nem fog olyan galériákkal együttműködni, amelyek kevesebb, mint 10 női művésszel dolgoznak egy-egy kiállítás alkalmával. Hayuk nemcsak jófej, de tehetséges is: absztrakt falfestményeit az egymásba futó minták, a szimmetrikus kompozíciók és a hiperélénk színek teszik azonnal felismerhetővé.

Swoon

Swoon részletgazdag festményeivel főként Brooklyn és Manhattan elhagyatott részein találkozhatunk. A művészettörténeti és néprajzi forrásokból ihletre lelt művésznő aktivistaként és humanitáriusként is tevékenykedik, úgyhogy munkáiban leginkább vitás társadalmi és környezeti kérdések jelennek meg.

Folytatjuk!

Összeállította: Ivett

One thought on “Expresszív vandalizmus: női underground művészek #1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.