RebelFavs: Fenntarthatóság és nőiség-élmények – Faludi G

A Rebellive eddigi élete során számtalan magyar designer került fókuszpontunkba – több száz kollekcióról, divatanyagról, alkotói útról meséltünk Nektek, most pedig itt az idő, hogy megnézzük, ki, hogyan vette az elmúlt évek kihívásait és hol tart jelenleg. Elsőnek egyik kedvenc ékszerbrandünk, a Faludi G tervezőjével, Faludi Gabival beszélgetünk.

Mesélj kicsit magadról! Hogyan váltál ékszertervezővé és hogyan született meg a Faludi G márka?

Az egész nagyon régen kezdődött; előbb volt az anyag, mint a forma. Az üvegbe szerettem bele még egyetemistaként, sokáig belsőépítészeti üvegeket terveztem és készítettem. Csak később, mikor várandós lettem fordultam az apróságok, az ékszerek tervezése felé. Ebben aztán menthetetlenül elmerültem, majd csakhamar beláttam, hogy vagy megvalósítom az ezen a területen felnövekedett álmaimat, vagy örökké azt fogom érezni, hogy jóvátehetetlenül elmulasztottam valamit.

Ebből az elhatározásból született a Faludi G 2011 végén. Ez keretet adott az álmodozásnak, ezután pedig egy nagyon tudatos előkészítő és építkező folyamat következett. E közben nemcsak az anyaggal, a tervezéssel és az ékszerekkel kellett egyre profibban bánnom, hanem bele kellett tanulnom egy cég felépítésébe és egy márka menedzselésébe is.

Milyen fontos mérföldköveket említenél a brand kapcsán? Hogyan jutott el oda a Faludi G, ahol most van?

Mérföldköveink:

  1. a Faludi G születése
  2. az Iparművészeti Múzeum gyűjteményébe került három ékszerünk
  3. megszületett az első Litraconból készült ékszer
  4. az országos Év Védőnője díj tervezése és elkészítése
  5. kooperáció Losonczi Áronnal, a Litracon jewellery megszületése
  6. a Faludi G bemutatkozása a London Fashion Weeken

Beavatnál minket az inspirációs forrásaidba? Hogyan lép frigyre a tervezés során a feminin diskurzus és a tárgykultúra, miképpen manifesztálódik nálad a Tízezer Érintés koncepciója? Hogyan jellemeznéd a szépségnarratívád?

Két fontos dolgot emelnék ki, ami meghatározza a tervezés folyamatát. Az egyik a külső hatások, melyek nagyon különböző helyről származhatnak. Lehet egy olvasmányélmény, egy kiállítás, egy vihar. Tulajdonképpen bármely olyan hatás, ami megérint. Ami igazán megérint. Ezek azok a dolgok, amikkel ha kapcsolatba kerül az ember és valódi találkozás jön létre, picit átrendezik az egész belső világát, és ezután már ezzel az átrendezett, újraértelmezett szemléletmóddal fordulok a tervezés, egy tárgy megkreálása felé is.

A másik vonulat pedig azoknak a történéseknek a sorozata, amik minden nőben lezajlanak azon az úton, amelyen a női lét sokdimenziós feladataival küzd meg. Mindezek a tapasztalások, élmények beleíródnak a tárgyak születésébe is. A Tízezer Érintés mottó arra utal, hogy az ékszerek elkészítése során kis túlzással ennyi alkalommal kell kézbe venni egy-egy ékszert, illetve annak darabjait, mire az a dobozba kerül. Ezzel is szeretném érzékeltetni, milyen aprólékos és gondos munkáról van szó a tárgyak elkészítése során. A Faludi G filozófiájának és tervezési koncepciójának középpontjába a szépség élvezete mint önmagán túlmutató esztétikai élmény áll. A cél az alkotások láttán megélt és az alkotás folyamatában jelen lévő élmény kézzelfoghatóvá sűrítése, és azáltal, hogy ezen energiák a tárgyakon keresztül manifesztálódnak, hozzáférhetővé és kézzel foghatóvá tenni, továbbá az ékszert egy magunkkal vihető élmény foglalatává kreálni.

Milyen módon van jelen a márka életében az újrahasznosítás, mit jelent számodra az anyagkörforgás?

Alapvetően fontos számomra, hogy a Faludi G tevékenységével a fenntartható világot építse. Ékszereinket több generációsra tervezzük. Az a cél, hogy olyan szerethető, őszinte tartalommal feltöltött tárgyakat adjunk a nőknek, amiket boldogan örökölnek az unokák is. Éppen ezért ügyelünk rá, hogy ne a trendek irányítsák a tervezési folyamatot, hanem egy olyan belső kontextus, ami egy meghatározó, azonosulásra alkalmas stílust hoz létre és a változó irányzatok pusztán mint árnyalatok jelenjenek meg a kollekcióinkban. Éppen ezért ügyelünk az alapanyagok és a nagyrészt általunk kézzel készített összetevők minőségére, gondos elkészítésére. Ilyen módon a Faludi G nem újrahasznosító márka, ez nem is célunk. Egy fenntartható világ megteremtéséhez szeretnénk hozzájárulni.

Ennek másik nagyon fontos eleme, hogy gondosan ügyelünk a műhelyünkben megforduló anyagok körforgására. Új technológiákat, megoldásokat keresünk arra, hogy az értékes alapanyagnak minden grammját hasznosítani tudjuk. Ez nemcsak a környezetnek, hanem a tervezésnek is nagyon jót tesz, hiszen kibővíti és színesíti a felhasznált technológiák területét, ami a tervezési koncepció részévé válik.

Az utóbbi években saját rendezvénysorozatot indítottál, melynek Kísérleti Buli a neve. Mi ennek a lényege egészen pontosan? Jótékonysági törekvés is húzódik mögötte, igaz?

A Kísérleti Bulik ötletét egy nagyon kedves barátnőmnek, Szűcs Évinek köszönhetem, aki egyben kollégám is. Ő vetette fel, hogy a kollekciók kialakításánál létrejövő olyan ékszereket, amik végül nem válnak a kollekciók tagjaivá, pusztán szín és formakísérletek maradnak, ne a fiókban őrizgessük. Ezek is csodás és izgalmas darabok, és mivel jelentős mennyiség gyűlik össze egy év alatt, a barátnőm fejében felmerült annak lehetősége, hogy ők se legyenek az enyészeté, hanem leljenek szerető gazdára. Így kezdődtek el a Kísérleti Bulik 2013. tavaszán.

Nagyon izgultunk az első szervezésekor, úgy voltunk vele, hogy ha legalább 20 ember eljön, akkor már nem lesz akkora probléma. Ehhez képest már akkor 130 résztvevőt regisztráltunk a rendezvényre, mely azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Olyannyira, hogy a három éve indult online változatán az idén már majdnem annyian részt vettek, mint a debreceni rendezvényen. Pont ebből adódott a tavalyi kísérleti buli szervezésekor, hogy ha már ilyen sok embert vonz, a hatókört osszuk meg másokkal is. Egy általam nagyra becsült ember, L. Ritók Nóra Igazgyöngy Alapítványát támogattuk egy árverés keretében, amire debreceni kötődésű hírességek készítettek a műhelyünkben ékszert, majd a Kísérleti Buli keretein belül elárvereztettük őket. Az ebből befolyt összeget ott a helyszínen egyből az Alapítvány képviselői vették át. A Faludi G pedig megajándékozta őket 100 db ékszerrel, hogy sikeres tanulóiknak az elismerő oklevél mellé tárgyi jutalmat is adhassanak.

Kérlek, avass be minket legújabb, Crytallogenesis névre keresztelt kollekciód részleteibe!

A Crystallogenesis kollekció fő inspirációs forrása a természetben előforduló ásványi kőzetek kristályszerkezete. Ez a lenyűgöző mintázat adja a kollekció darabjainak felépítését. A cél az volt, hogy az üveglapocskák elhelyezésével és összeolvasztásával hasonló szerkezetet hozzak létre, mint ami a természetben előforduló ásványokban is megtalálható.

A látványvilág különlegességét az adja, hogy a szerkezet itt láthatóvá válik, majdnem átlátszó az ékszer egész üveg része, és jóval nagyobbak a köveket felépítő lapok, elemek, mint a természetben. A kollekció színei szintén a természetes ásványok színvilágából merítenek. A Crystallogenesis kollekció letisztult, minimalista ezüst foglalata tudatos kontrasztot alakít ki a beléjük foglalt kövek mozgalmasságával, mely kihangsúlyozza azok szabálytalan, csillogó szépségét. A névválasztás és az inspirációul szolgáló, több ezer éve a föld mélyén formálódó anyagok utalnak a nők varázslatos teremtőképességére is.

Ha jól tudom, ezt a kollekciót főként külföldre szánod. Hol, milyen rendezvényeken képviselted eddig kreációiddal Magyarországot és milyen célpiacokat lőttél be? Itthon hol találkozhatunk az ékszereiddel?

Mivel ez a legújabb kollekciónk, még egy helyen, a London Fashion Weeken mutatkozott be egy sajtóesemény keretein belül, illetve egy londoni pop up showroomban. Valamint most szerveződik egy kisebb pr esemény a New York-i bloggerkör számára. Magyarországon a Treasure Budapestben lehet elérni az ékszereket, illetve a Faludi G webshopjában pár napon belül. Mivel magyarországi viszonylatban ez egy luxuskategóriás ékszer, ezért inkább kevés, de a célközönségét várhatóan elérő helyen szeretnénk forgalmazni. A Treasure ideális partnernek ígérkezik abban, hogy eljuttassuk a Crystallogenesist a közönségéhez.

Milyen rövid és hosszú távú terveid vannak, hogyan képzeled el a márka jövőjét?

Rövid távú terveim között szerepel az új kollekciónk megismertetése minél szélesebb körben, illetve egy karácsonyi edition tervezése hozzá. Szeretném tovább erősíteni a márka nemzetközi szárnypróbálgatásait és új lehetőségeket keresni a bemutatkozásra. Készülünk csak a magyar piacra szánt újdonságok bemutatásával is, mely egy izgalmas kísérletsorozat betetőzése lesz. Várhatóan legkésőbb szeptemberre jelentkezünk az új kollekciókkal. A hosszú távú tervek között pedig a Faludi G-t övező álmok felnevelése és megvalósítása áll előttem.

Kövessétek a Faludi G-t Facebookon és Instagramon (@faludig) is!

Szöveg: Ivett, kampányképek: Oleg Borisuk

Hozzászólás