A 20-as éveidben jársz és imádod a szobanövényeket? Üdv a klubban!

A Pantone a 2017-es év színének a ’Greenery’ névre keresztelt mélyzöld árnyalatot választotta, és ezzel a szivárvány színeinek őrzője egy nagyon aktuális trendre reflektált. A zöld BOOM megfertőzte a millennialként számon tartott generációt, és a növények váltak a 20-as, 30-as éveiket taposó urbánus fiatalság tamagochijává: a fröccsöntött digitális lelkek helyett színes, élő-lélegző lényeket gondoznak nagy áhitattal és odaadással. Így lett a plant lady az új cat lady.

Egy ismerősöm Instagram storyjára küldött üzenetemre vártam épp a választ (amiben arról érdeklődtem, hol található az általa 24 órára megörökített kaktusz és pozsgás dzsungel), amikor először ismertem fel azt a furcsa tudatállapotot, amit a rengeteg növény láttán éreztem. Bizsergés, izgatottság, sürgető vágy, hogy azonnal rohanjak és megkaparintsam őket. A közösségi média oldalakat böngészve aztán megnyugodva konstatáltam, nem én vagyok az egyetlen városi fiatal, aki hasonló tüneteket produkál néhány fotoszintetizáló levélköteg láttán.

Számos oka van a szobanövények iránt fellángoló lelkesedésnek, némely ezek közül a X generációra specifikusan megállapítható, más az emberi fajra jellemző univerzális hajtóerő. Utóbbinak az a legkézenfekvőbb magyarázata, hogy az emberiség bárhogy igyekszik, nem tagadhatja le az evolúciót, és egyszerűen visszavágyik oda, ahonnan jött. Közel akarja érezni magát a természethez, ez motiválja arra, hogy kicsiben behozza azt az életterébe.

A szobanövények eddig is ott voltak a sarokban és az ablakpárkányokon, de igazi virágzásuk a mostanra komoly vásárlóerőt képviselő 20-30 évesek rajongásának köszönhetik. Ez a réteg elsősorban a városi életforma mellett teszi le a voksát, a saját otthon vásárlása helyett pedig lakást bérel. A gyakran nem túl tágas vagy nem kifejezetten otthonos tereket néhány növénnyel könnyen melegebbé, barátságosabbá lehet tenni, és egy cserépnyi zöld felület könnyedén felpezsdíti a betonketrec falaihoz szokott szemeket.

Ez a generáció az egészségét tekintve sokkal tudatosabban hoz döntéseket és olyan buzzwordok mentén szervezi meg a nagybevásárlást, mint nyers vegán, gluténmentes, organikus, fenntartható – a szobanövények pedig tökéletesen passzolnak ehhez az életformához. Általános iskolai anyag, hogy a növények a fotoszintézis révén oxigént termelnek nappal, ezzel hozzájárulva a levegő minőségéhez; a sok zöld levelűvel felturbózott szűk környezetet igazi oázis lehet a városi por-szmog felhő után. Ezen felül vannak olyan fajták, amelyek kifejezetten levegőtisztító tulajdonságokkal vannak felvértezve, ugyanis képesek kivonni belőle a különböző káros anyagokat, csökkentve a beltéri légszennyezettség mértékét. Ilyen fajták például a sárkánycserje, a fikusz, a kínai örökzöld vagy a vitorlavirág.

Általánosságban elmondható, hogy a millennial korosztály kizárólag olyan dolgokra hajlandó pénzt adni, ami boldoggá teszi, és ezek a zöld esztétikai egységek nemcsak a lakberendezés dinamikus elemei, de egyes tanulmányok azt bebizonyították, hogy mentálhigiéniás szempontból pozitív, hangulatjavító hatásaik vannak.

Kis túlzással talán azt is mondhatjuk, hogy a növények így a kapunyitás fázisában lévő, kis vagy nagyobb részben pánikoló fiatal felnőttek számára a gyerekvállalás rajtkőjeként is funkcionálnak. A felelősségvállalás, egy másik, ha nem is túl aktív élőlény gondozása, nevelése egyfajta beavatási folyamat. A növényszülők napról-napra láthatják csemetéiket növekedni, fejlődni, ezáltal türelmet és odafigyelést gyakorolva. Aztán a következő lépcsőfok lehet ízléstől, lakásmérettől, szőrkompatibilitástól függően egy aranyhal, hörcsög vagy kutya. Addig is a büszke szülők #plantshelfie címszó alatt mutogathatják „kicsinyeiket”.

A korosztály életének egy jelentős része a virtuális térben zajlik, nem is meglepő, hogy képtelenség úgy végiggörgetni Instagramon, hogy ne tűnjön fel legalább egy, de inkább több gondosan elrendezett növénykompozícióval, illetve egyre népszerűbbé válnak a #MonsteraMonday vagy a #SansevieriaSunday hashtagek. Merthogy a 10 évvel ezelőtti trendektől eltérően már nem az orchideák és bambuszrudak uralkodnak, helyettük a sokkal kevesebb növénytartási szaktudást és gyakorlatot igénylő pálmafélék hódítanak, az ablakpárkányokra pedig méretből szukkulensek, más néven pozsgások és a kaktuszok családjába tartozó egyedek telepedtek be.

Ezek a fajták főként strapabíró jellegüknek köszönhetően léptek elő favorittá, ezzel a vízhiány miatt bekövetkezett növényelhalálozási rátát csökkentve. A szukkulensekkel a gondatlanságból elkövetett virágsorozatgyilkosok sem tudnak mellélőni, plusz pontként a túlélőképességük miatt szinte bármibe elültethetők, így csak a kreativitás és a Pinterest inspirációk száma szab határt annak, hogy a lakásnak mutatós és jól Instázható ékeivé váljanak.

Végül megkaptam a kért információt, és azzal a békés tudattal hajthattam álomra a fejem, hogy a 8 fős szobanövény flottám hamarosan újabb társakkal bővül.

Szöveg: Szász Nóra, képek: Pinterest

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.