Louis Vuitton x Jeff Koons – A mesterek nyomában

A Louis Vuitton legújabb kapszulakollekciójának megalkotásában az amerikai művészvilág egyik legnagyobb alakja, Jeff Koons működött közre. Az biztos, hogy a kollab eredménye nagy port kavart a divat világában, azt azonban nem állíthatjuk, hogy a fogadtatása egyértelműen pozitív volt.

Folyamatosan keressük azokat az alkotásokat, melyek a divat és a művészet határmezsgyéjén egyensúlyoznak. Imádunk összefüggéseket felfedezni a kisebb márkák vagy a kevésbé ismert alkotók esetében is, de olykor felbukkannak olyan nagy és korszakalkotó együttműködések, melyek mellett biztosan nem mehetünk el szó nélkül – még akkor sem, ha első blikkre inkább sokkolnak, mint gyönyörködtetnek. Ilyen a Louis Vuitton legújabb kapszulakollekciója is, amit Jeff Koons-szal közösen, a festészet legnagyobb mestereinek életművei nyomán hívtak életre.

9

Kétségtelen, hogy a francia divatház remekül választ partnert: korábban például a laza streetwearben utazó New York-i Supreme márkával dobott piacra egy minikollekciót, de a művészekkel való együttműködés sem újdonság a márka történetében. Láthattuk már többek között Yayoi Kusama japán alkotó pszichedelikus pöttyözött világát is a brand darabjaira applikálva, de dolgoztak együtt Cindy Sherman fotóssal, illetve Olafur Eliasson dán-izlandi művésszel is.

A Jeff Koons-szal közös Master’s kollekció táskákat, pénztárcákat, illetve sálakat is felvonultat, melyeket egytől-egyig a művészettörténet ikonikus alkotásai inspiráltak, így például Leonardo da Vinci Mona Lisája vagy Van Gogh Búzamező ciprusokkal című műve.

2

A táskát díszítő “festmények” nem egyszerűen az eredeti festmények másolatai, hanem Jeff Koons korábbi sorozatának, a Gazing Ballnak az újragondolásai, melyben az amerikai művész a világ leghíresebb festményeinek reprodukcióit készítette el egy kis csavarral. A táskák és kiegészítők klasszikus művészetet hivatottak ünnepelni. A tervezők célja az volt, hogy az utcákat egy óriási kiállítótérré változtassák, melynek mindenki szívesen látott vendége. Az alapkoncepciót természetesen értékeljük, mégis úgy érezzük, hogy valahol félrecsúszott ez a kollab a kivitelezésnél. 

10

A táskák jól ismert felépítésén kicsit változtattak: ezúttal nem a LV logó kapta a központi szerepet, hanem az eredeti festményeket készítő alkotók nevei. A márka logója és Jeff Koons “vuittonosított” monogramja a táskák alján van elrejtve, az ezer közül is felismerhető Louis Vuitton virágmotívum pedig a festményeken bukkan fel elszórva. A táskák fülénél logó nyulat formázó kiegészítő Jeff Koons 1986-ban készített szobrára, A Nyúlra, illetve az ezt megelőző színes lufi-nyúl alkotásaira utal vissza.

11

Azt, hogy a márka mekkora szenzációnak szánta a kollekciót, bizonyítja az is, hogy a fashion világ bennfentesei már jóval a márka női kollekciójának márciusi bemutatása előtt láthatták az anyagot, ám a titoktartási szerződések aláírása miatt sokáig nem számolhattak be róla. A Master’s Collection megjelenéséről a Vogue írhatott először. A kapszulakollekció egy-egy darabja akár 4000 dollárba is kerülhet, ráadásul csak a megjelölt butikokban lehet beszerezni őket, úgyhogy a  Master’s kollekció táskái biztosan ritkán jönnek majd szembe az utcán.

5

Egy személyes vélemény: a Louis Vuitton kreációi sosem tartoztak a kedvenceim közé, mégis úgy gondolom, hogy ez a kollab akár az év best of divat & művészet alkotásainak egyike is lehetett volna, ha a harsány extravaganciából és a túltolt sznobgiccsből kissé visszább vesznek. Egy kedvencet azért találtam a kollekcióban: giccs ide vagy oda, a Rubens hátizsák nálam abszolút favorit! 

Ti mit gondoltok a kollekcióról?

4

 

Szöveg: Alexandra
Képek: innen

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.