Los Angeles és London a The Orbital Strangers Project perspektívájából – KIÁLLÍTÁS!

Általatok is jól ismert szokásunkhoz híven, ismét egy izgalmas intermediális, művészetközi alkotói produktumot mutatunk be, mely ezúttal a The Orbital Strangers Projecthez kapcsolódik. A csapat első önálló kiállítása egyfajta visszakanyarodás a fotográfia világából a képzőművészeti hagyományokhoz; az Aknay Csaba és Kotschy Gábor neve által fémjelzett duót a művészeti alkotócsoportok koncepciója inspirálta, akik a kreatív metódust felhasználva tették le névjegyüket az alkalmazott fotográfiában. 

Ha valamilyen oknál fogva még nem hallottatok az Orbital Strangers-ről, tudatjuk, hogy két tapasztalt, fotográfus, Aknay Csaba és Kotschy Gábor kollaborációjáról van szó, mely a képzőművészeti alkotópárosok működési metódusait ülteti át az alkalmazott fotográfia gyakorlatába.

Ez a konstrukció teszi lehetővé számukra, hogy a legjobban ki tudják aknázni azt a vizuális potenciált, ami a felmerülő munkáikban rejlik. Anyagaikat közösen készítik és közösen is jegyzik, ami egyrészt lemondásokkal jár, másrészt a mindennapi munka során e komplexitás hatalmas előnyt biztosít, hiszen olyan vizuális eszközkészlet és változatos gondolati, értelmezési síkok elérését teszi lehetővé, ami egyedi a magyar fotográfiában.

Ezt a rendhagyó képességet értékeli számos megrendelő, köztük a Forbes magazin is, melynek csapata nem csupán a képi anyag elkészítését, kézben tartását, hanem az alapvető vizuális koncepció kidolgozását is a The Orbital Strangers-re bízta.

A duó első kiállításának koncepciója a markáns, de számos gondolati egybeesést tartalmazó egyéni fotók képpárba rendezésén alapul. Kotschy Gábor az Egyesült Államok nyugati partját, míg Aknay Csaba Londont választotta az önkifejezés színteréül. Idegen terep mindkettő, még ha látszólag otthonosan is mozog rajtuk az ember – ez az idegenség egyszerre emeli el a két alkotót a valóságtól és biztosít neki olyan nézőpontot, amely egyébként nem feltétlenül adatna meg. Másrészt ez az idegenség egy új határ, amin átlépve az Orbital Strangers egy újabb, képzőművészeti jelenléttel bőségesen átszőtt korszakba érkezik.

Mindkettejüket személyes érintettség motiválta sorozatuk  helyszínének kiválasztásában. Aknay Csaba egy Londonban megtalált szerelemmel új életszakaszba érkezett, míg Kotschy Gábor családja Egyesült Államokba kivándorolt részével kereste az új kapcsolatot. Ez a két nagyon is személyes és erőteljes élmény párosult a meglevő karakteres vizuális attitűdjükkel és hozta létre azt a kivételes fotóanyagot, amely nem csupán az egyénileg bejárt útjaik, hanem művészeti megújulásuk előtt is tiszteleg. Ennek jelképe a képpár-koncepció, hiszen az eddigi szeparált fotóművészeti jelenlétet helyezik most közös nevezőre, így nyílik lehetőség az alkalmazott fotográfiai munkáikban tetten érhető komplexitás művészetükbe való átültetésére. Tekintsétek meg a kiállítás katalógusát IDE kattintva!

A páros első önálló kiállítása május 11-től egy héten keresztül ingyenesen tekinthető meg a Brody Studios-ban.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.