Wes Anderson divatkalandjai

Vannak rendezők, akiknek széleskörű munkássága nemcsak a film, de a divat világára is jelentős hatással volt. Wes Anderson fantáziadús képi világával, egyedülálló karaktereivel és fordulatos történeteivel nem a design és az öltözködéskultúra szerelmeseit is elbűvölte. 

S hogy miért szeretjük annyira Wes Anderson filmjeit? A kissé szürreális, de mindig gondosan kidolgozott képi világuk, részletorientáltságuk és természetesen a felejthetetlen karakterek miatt. A rendező mindig biztosra megy: ezt mutatja többek között az is, hogy előszeretettel dolgozik – többnyire – ugyanazzal a színészi gárdával, akik mindig tökéletes játékukkal már számos ikonikus karaktert írtak be a filmtörténet nagykönyvébe. A szereplők nagy részének nemcsak a személyiségét imádjuk, de az azt tökéletesen kiegészítő öltözködési stílusát is. Persze nem túl meglepő, hogy egy ekkora képzelőerővel rendelkező alkotó a divat világához is egyedülálló koncepciókkal, kibontakozásra váró hozzáértéssel és végtelen türelemmel közelített. 

Miu Miu Fall 2015

52ee9cd56f081af1960972ccc97548e1

Wes Anderson direkt módon sosem folyt bele a divat világába: ritkán vesz részt bemutatókon vagy partikon, és konkrét termékek helyett szívesebben készít divatközpontú rövidfilmeket. Talán legismertebb fashion kollabját a 2016-os, H&M számára készített karácsonyi kisfilm jelentette, melynek sztárja Adrien Brody, a rendező alkotásainak visszatérő szereplője lett. A színész felbukkanása, illetve a vonat, mint helyszín az Utazás Darjeelingbe (Darjeeling Limited) című mozit idézte fel. A megható film a közös ünneplés szellemét hozta el, mindezt Wes Anderson varázslatos világába csomagolva.

Ha már Utazás Darjeelingbe: a 2007-ben megjelent filmben látható állatmintás bőröndöket a Louis Vuitton készítette. A brand ugyan nem gyártott eladásra szánt darabokat a bőröndből, az igazi rajongók azokban mégis megszerezhetik ezeket a különleges kiegészítőket: hála a Very Troubled Childnak, akik Wes Anderson filmjei által inspirált termékeket is kínálnak. 

luggage

very-troubled-child-6

Az Édes vízi élet (The Life Aquatic With Steve Zissou) egyik legemlékezetesebb kiegészítője valószínűleg a piros beanie volt, most azonban nem erről fogunk megemlékezni, hanem a filmben szereplő Adidas edzőcipőről. Ahogyan a Louis Vuitton bőröndökből, úgy ebből a cipőből sem készült hivatalosan eladásra szánt változat, a neten azonban időről-időre felbukkannak kézzel készített változatok.

life aquatic_adidas

​Nem a H&M-nek forgatott karácsonyi videó volt az első rövidfilm, amit Wes Anderson egy divatmárkának rendezett. Néhány évvel korábban mutatták be a Prada Castello Cavalcanti című reklámját szintén az Utazás Darjeelingbe című moziból ismert Jason Schwartzmannel a főszerepben. A nyolcperces kisfilm a könnyed és felszabadult olasz életérzést vitte a képernyőre. Az egyedülálló atmoszféra egy perc alatt beszippant, a film végére pedig mindannyian azt kívánjuk, hogy a Castello Cavalcantiban találjuk magunkat!

A közös munka sikerességét mutatja, hogy a Prada 2015-ben ismét felkérte a rendezőt egy reklámfilm elkészítésére, melynek forgatókönyvét Roman Coppola írta, főszerepét pedig Léa Seydoux alakította. A Prada Candy L’Eau illatának édeskés mivoltját remekül közvetítette ez a kisfilm, melyben a színésznő két baráttal keveredik bohókás szerelmi háromszögbe.

Ugyanezt a kissé cukortúladagolós, bohém hangulatot hozza az Anderson által designolt Bar Luce, mely a milánói Fondazione Prada-ban kapott helyet. Pasztellszínű székeivel, flippergépeivel és meseszerű interiorjával a bár pont úgy néz ki, mintha a rendező egy filmjének díszlete lenne. 

bar luce

Bar-Luce-at-Fondazione-Prada_dezeen_784_1

NUBBYTWIGLET_OUTABOUT_BAR_LUCE_MILAN_81

A 2015-ös évben a kifutón is a legnagyobb márkák tisztelegtek a rendező előtt. A 2001-es The Royal Tenenbaums Margot-jának stílusára Alessandro Michele első Gucci-kollekciójában ismertünk rá, míg a Lacoste és a Bally a Tenenbaum-fiúk, Richie és Chas lookját idézték fel.

Gucci Fall 2015
Bally Fall 2015
Lacoste Fall 2015

Ha mindez nem lett volna elég, figyelmetekbe ajánljuk a következő oldalt, melyen akár meg is vásárolhatjátok a Wes Anderson leghíresebb filmjei által inspirált kiegészítőket – és nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy minden mennyiségben…

 

 

Szerző: Fejes Alexandra

 

Hozzászólás