MI NEM! – A Pucér válltöméssel beszélgettünk

A Pucér válltömés nevű női formáció két olyan kreatív szervezőt takar, akik szubkultúrateremtő vágytól (is) vezérelve inspirálóan provokatív és kulturálisan sokrétű projekteket visznek véghez az LMBTQ közösség berkeiben.

Így talán nem ér titeket váratlanul, hogy olyan fogalmak mentén lavíroznak, mint a homo- és transzfóbia elleni fellépés, feminizmus és queer elmélet. Nem fáznak a politikai témáktól sem és nem szeppennek meg a negatív kritikáktól – inkább ötletet merítenek belőle. Tervük, hogy árnyaltabbá tegyék a hazai gay culture-t, a mainstream mellett másfajta alternatív adalékkal bővítsék a közösségi kulturális programpalettát, továbbá arra biztatnak bennünket, hogy maradjunk egyediek. Láthatóan is. De nem sütnek tortát.

A kreatív crew-t Majercsik Johanna (Jojó) és Radványi Viktória (Viki) alkotja. Mindkettőjük életében lényeges szerepet tölt be a művészet és kultúra, emellett a Budapest Pride szervezői is egyben. De a Pucér Válltöméses projektjeiket nem feltétlenül a Pride keretei között valósítják meg, mert azok hordoznak egyfajta sajátos töltetet, speciális gondolkodásmódot.

„A Pride-on belül Viki meg én vagyunk azok, akik a legkevésbé aktivisták, és leginkább valamilyen más eszközön keresztül akarnak beszélni. Ha a Pride-nak nincsen filmfesztiválja, akkor lehet, hogy soha nem leszek szervező. Engem ott és ez fogott meg anno, nem a vegytiszta aktivizmus. Nem is használom a saját identitásom kifejezésére az aktivista jelzőt, picit taszít is ez a szó.” – mondja Jojó.

jojó_viki_orbánviktor

Persze az is az aktivizmus egyik formája, ha akadnak elhivatottan bátor jelentkezők, akik azon fáradoznak, hogy minél több olyan művészt jelenítsenek meg különböző programokon és platformokon, akik Magyarországon még nem nagyon szerepeltek, vagy nem kaptak elég teret. Egyfajta kulturális aktivizmus, ami a művészeteken keresztül szól a társadalom szűkebb és tágabb rétegeihez, beemelve az emberi jogi vonalat is az összképbe. A kultúra lehet eszköz, van egy behívó funkciója és ad egy plusz töltetet.

Az általános érzékenyítés és látókör szélesítés tök jó, de nekünk nem célunk szerintem. A Pucér válltömés nem kimondottan aktivizmus, hanem inkább kulturális advokáció. Ennek gondolom inkább azt, amit csinálunk. Szeretem, amikor reagálunk a világban történő dolgokra azokkal az eszközökkel, amiket szívesen használunk.” – tette hozzá Viki.

genderőrület4

Projektjeik szorosan kapcsolódnak az LMBTQ közösség tevékenységeihez, és elmondásuk szerint olyan kiállítást vagy programot nem fognak szervezni, melyben nincs szociális vagy emberi jogi vonal. De nagyobb társadalmi változás szempontjából a Pucér válltömés eléggé marginalizált, így kevesebb embert ér el.

„Az tény, hogy a Pucér válltömés képtelen arra, hogy olyan emberekhez szóljon, akiknek nincs lehetősége informálódni. Azokhoz, akiknek nincs idejük a munka miatt vagy éppen anyagi gondokkal küszködnek. Akkor minek foglalkozzanak ilyen dolgokkal? Hiú ábránd lenne, hogy ezekhez az emberekhez is tudunk szólni. Biztos el lehet érni őket, csak ellentétes irányú szelek fújnak ma Magyarországon. Nehezebb a munka.” – véli Jojó.

És persze meg kell említeni, hogy Budapesten élni nem olyan, mint Magyarországon élni – a kettő nem fedi egymást. Budapest egyfajta buborék. De ezek a város-vidék különbségek ugyanúgy megvannak külföldön is.

jojó_viki_ásotthalom

„Bentről szóltak, hogy zavaró, amit csinálunk!”

Kövér László ominózus unokaszülős és genderellenes kijelentése kapcsán fogalmazódott meg bennük az ötlet, hogy csinálnak egy kiállítást a tavalyi Pride hetén #genderőrület néven. Ez volt a Pucér válltömés debütálása is.

„A #genderőrület volt az első projekt, amit közösen vittünk véghez. Amikor megcsináltuk a kiállítást, rájöttünk, hogy nagyon szeretünk együtt dolgozni, nagyon élveztük a munkát, ami akkor zajlott. Ekkor jött az ötlet, hogy legyen egy brand, legyen neve a mi duónknak. Igazából nem tudtunk, hogy akarunk-e még csinálni bármit ezen kívül. Úgy voltunk vele, hogy ha lesz ötletünk, akkor lesznek közös projektek. – emlékszik vissza Viki.

A #genderőrülettel a nőket és LMBTQ embereket ért sértő politikai közbeszédre reflektáltak queer elméleti, feminista és művészetelméleti szempontok figyelembevételével, vizsgálva a patriarchális társadalom mechanizmusait. Szuper kiállítás volt, én magam is láttam, és szívesen néznék még sok ilyet itthon. Persze érkeztek negatív kritikák is a csajok felé szóban és írásban is. „Bejött egy néni és mondta, hogy ezt nem kellene kiállítani, mert közszeméremsértő. Persze szóba jöttek a buzik is, meg hogy azt otthon kellene csinálni, miért egy galériában történik mindez?Visszamondta a kormány által tolt propaganda szövegeket élőszóban, majdnem betűről-betűre. Durva volt visszahallani” – emlékszik vissza Viki. „És igazából semmi megbotránkoztató nem volt ebben a kiállításban – teszi hozzá Jojó. – Olyannyira nem, hogy Nyugat-Európában már ki sem lehetett volna állítani, mert művészeti téren nem tett volna hozzá semmit az ottani viszonylatok kapcsán.”

Viki szerint őket nagyon sokszor pejoratív értelemben provokatívaznak le. Pedig az, amit mi csinálnak, például Amszterdamban sehol nem lenne provokatív.

Fotó: Süle Dorottya / felonline.hu

Egy negatív kritika szerint a kiállítás olyan volt, mint egy ELTE feminista kurzus, a színvonal általános iskolás, a kurátorok pedig olyanok, mint a kiskatonák, akik nem vették észre, hogy vége van a háborúnak. Ezen persze jót derültek a lányok.

„Megfogalmazták, hogy ez a kiállítás fölösleges, mert Magyarország ezen már túl van. Miközben pedig egyáltalán nincs túl. Mert ha túl lenne, akkor a Budapest belvárosában sétáló valószínűleg középosztálybeli nő nem háborodik fel rajta. Nem az történt, hogy odakerült véletlenül valaki. Tehát, ha a fővárosban, a hatodik kerületben ez így előfordul, akkor baromira nincs ezen túl a magyar társadalom – meséli Jojó. – Azt hitték, hogy rosszul fog érinteni minket a kritika. Pedig, ha a Mandiner azt írja, hogy nincs értelme annak, amit csinálsz, akkor van.”

A #genderőrület egy aktualitásra adott válaszreakció volt, de vajon mennyire jelenik meg, vagy mennyire kell megjelennie az aktuálpolitikának a Pucér válltömés projektjeiben, legyen az bármilyen vonatkozású? Viki szerint minden politikai vonatkozású. „Persze nincs konkrétan eldöntve, hogy ez aktuálpolitikai lesz, ez meg nem lesz az. Nincs egy határ, hogy az egyikre reagálunk, a másikra nem. Arrébb teszel egy követ és már az is politika. De nincs ilyen küldetéstudatunk, hogy most minden projektben jelenjen meg egy fideszes politikus a képen…”

„Főleg, mert a politika bemászik a magánéletedbe – folytatja Jojó. – És, ha bemászik az életedbe, akkor nem tudsz mit csinálni. Boldog az a társadalom, ahol a művészetnek nem kell a politikával foglalkoznia. De nem véletlenül ilyen izgalmasak ma nálunk a kortárs színházi darabok: mert van miről beszélni.”

Fotó: Süle Dorottya / felonline.hu

A kiállításhoz készült egy trailer, melyet a Kossuth téren forgattak a lányok, néhány Iwona Demko babával dolgoztak. (Megjegyzésként: Iwona rettentően nagyvonalú volt, mert a nyolc babát is küldött a kiállításra, miközben Jojó szerényen csak egyet kért tőle.) Ekkor odament hozzájuk két fegyveres őr, akik ezt mondták nekik: „Bentről szóltak, hogy zavaró, amit csinálunk – meséli Jojó. – Ledöbbentünk. Mi lehet ott bent?”  

De tényleg. Mi lehet?! Van ott valaki a Parlamentben, akinek nincs jobb dolga, mint az figyelni, hogy két nő rózsaszín plüssfigurákkal jön-megy a téren? Költői kérdés volt. Biztos van. A csajok elmondták az őröknek, hogy egy kiállítás promóvideóját készítik. Majd pedig a két őr megállapította – miután megnézték a baba „hasát” – hogy közszeméremsértés, amit csinálnak.

Végül is le tudták forgatni a kisfilmet, habár az őrök végig figyelték a folyamatot. Közben az egyik babával történet egy kis baleset. „Az egyik babának leesett a klitorisza – meséli Viki.  – A Kossuth téren még megvolt. Valószínű, hogy még ott van. Erre a momentumra épül a következő projektünk egyik eventje is. Klitoriszkeresés a Kossuth téren. Persze nyilván nem ugyanazt kell majd megkeresni.” Izgalmas köztéri izgatásnak ígérkezik. De lássuk az eseményt övező rendezvényt!

Queeruption, avagy  megqueerelni a queert!

A Pucér válltömés legfrissebb projektje a Queeruption fesztivál, mely egy abszolút DIY szerveződés, hazai és külföldi fellépőkkel, kulturális programokkal. De miért is jött létre mindez?

„Magyarországon elkezdték használni a queer szót a meleg szó szinonimájaként. Ma már nem menő azt mondani, hogy meleg bulit tartok, mert azzal kizárom a leszbikusokat és a biszexuálisokat. De hát itt van ez a queer szó, milyen szépen cseng, használjuk ezt rá! – fejti ki Jojó. – Használják ilyen tömegeknek szóló szörnyű popzenéket felvonultató bulikba, anélkül, hogy tartalommal töltenék meg a szót. Bennünk ez nagy dühöt keltett. Elkezdtünk azon gondolkodni, hogy mit jelenthet még ez a kifejezés. Ha van olyan, hogy queer elmélet, akkor tényleg van a szónak egy egész más jelentése, nem csak egy ernyőfogalom. Persze értjük a szó azon használatát is, ami mindenkire vonatkozik, aki a szexuális kisebbségekhez tartozik.”

A magyar LMBTQ közösség is ugyanannyira rétegzett, és más kulturális igények fogalmazódnak meg benne, ahogyan a többségi társadalomban is. Vannak olyan fesztiválok és rendezvények, melyek szem előtt tartva ezeket az igényeket, olyan programokat vonultatnak fel, melyek eltérnek a mainstream meleg buliktól. Ilyen például a Labrisz Egyesület LIFT Fesztiválja, vagy az LMBT Történeti Hónap. Ezek fontos és jó rendezvények, de ezek mellé kellenek még plusz dolgok, és kell, hogy egy olyan alternatív fesztiválnak is helye és tere legyen, mint amilyen a Queeruption. Mindamellett, hogy kevesebb embert érint. De igényt lehet teremteni rá.

queeruption_event cover

„Felfedeztük, hogy volt egy ilyen fesztivál, hogy Queeruption. Egy nagyon DIY, punkok által szervezett random fesztivál volt és szinte lekövethetetlen. Akkor azt mondtuk, hogy ez nagyon király, csináljunk mi is egy ilyet! Más néven akartuk futtatni, de nem sikerült magyar szavakba átülteti, hogy jól is hangozzon, ezért maradt a Queeruption.”meséli Viki.

A PV szerint van az LMBTQ mozgalmaknak egy „De mi nem!”-politikája.

„Mi ugyanolyanok vagyunk, mint amit elvártok tőlünk… Nekem nem tetszik ez a fajta narratíva; vagyis, hogy azért fogadjanak el, mert ugyanolyanok vagyunk – mondja Viki. – Biztosan van egy csomó LMBTQ ember, akinek ez a vágya, de nem mindenkinek. Nagyon hiányzott, hogy legyen platformja annak, hogy megmutassam, hogy ha szeretnék hangos lenni vagy szeretnék feltűnően sminkelni, illetve őszintén megélni magam, akkor ahhoz jogom van. Erre vonatkozik maga a fesztivál szlogen is: MI NEM.”

Az első változat a MI NEM TISZTELÜNK SEMMIT volt. Aztán maradt a MI NEM. Persze ez így egy az egyben nem igaz, hiszen egy csomó dolgot tisztelnek a csajok, ez nyilvánvaló. De az előzők fényében úgy vélem, érthető a gondolat, amit a mottó lefed. Sokszor úgy kell LMBTQ programot szervezni, hogy az tetsszen a többségi társadalomnak. „Olyan elveket próbálnak meg alkalmazni az LMBTQ rendezvényekre, melyek teljesen irrelevánsak. Ne legyen túl provokatív, ne legyen túl politikai, ne legyen túl a föld felett, ne legyen túl a föld alatt. Legyen ilyen middle ground! – fejti ki Viki. És ez az, amivel most nem foglalkoznak. De emellett a többségi társadalomnak joga van kifejteni a nemtetszését. „Az összes pride mozgalom a vizibilitásra épül. De pont ez a láthatóság az, ami az asszimilációval is jár és egy idő után pont láthatatlanná tehet.” – véli Jojó.

„A nagyon mainstream LMBTQ mozgalmakból, melyekre amúgy óriási szükség van, eltűnni látszik a heteronormativitás megkérdőjelezése.” – teszi hozzá Viki.

A Queeruption egy abszolút alulról szerveződő, szinte no budget DIY fesztivál, melyre több külföldi fellépő is érkezik – majdhogynem csupán jófejségből. Egy nagyon őszinte és nagyon underground életérzéssel fog felérni az egész. Van olyan zenekar, aki a turnékörútjába illesztette bele a magyar Queeruptiont. A csajok egyébként csak pozitív üzeneteket kaptak külföldről, és az egész szerveződésnek van egyfajta ereje, mindamellett, hogy egy nagyon szerencsés konstelláció az idei. De Jojónak és Vikinek fontos, hogy ez soha ne legyen egy intézményesített dolog, egy újabb futószalagszerű fesztivál. Emellett szempont számukra az is, hogy ne legyenek éles határok szervezők és vendégek, művészek és közönség között. Egy aktív kavalkádot terveznek, amit együtt alakíthatunk. És nem is ők akarják megmondani nekünk, hogy mi az a queer.

„Még a rétegrendezvényeknél is kicsit kilógóbb dolgot szeretnénk. Azt szeretnénk, hogy azoknak is legyen fura, akik például minden hétvégén az adott alternatív helyen buliznak.” – mondják mindketten. A Pucér válltömésben egyfajta szubkultúra-teremtő vágy is él. A világmegváltó mainstream mellett a szubkulturális LMBTQ megváltás, a mini közösségen belüli változás. Persze a világmegváltás relatív. És szubjektív. De azt szeretnék, hogy a fesztivál keretén belül ki tudjunk lépni a komfortzónánkból.

„De van egy fricska vagy irónia is a projektjeinkben – mondja Jojó. – Mindig cisz férfiaknak dolgozunk. Ők inspirálnak. A Queeruption vizuálját például egy konzervatív magyar inspirálta, aki a könyvében egy néprajzkutató tanulmányai alapján kifejtette, hogy a queer olyan, mint a lidérc, és ennek egyik megjelenési alakja egy szőrtelen kakas. Ez jelenik meg a vizuálban is neki köszönhetően.”

A fesztivál alkalmával a Pucér válltömés ki akar osztani egy Queer-díjat is, mely a leghomofóbabb, legtranszfóbabb, legszexistább politikusnak jár, akit meg is hívnak a rendezvényre. Vajon eljön? Ha ő nem is, de MI menjünk és a queer kulturális kavalkád rengetegében mutassuk meg közösen, hogy MI NEM!queerdij_cover

Ja, és hogy miért nem süt tortát a Pucér válltömés? A Queeruption fesztiválon megkérdezhetitek tőlük!

Szöveg: Mihucza Niki, képek: félonline.hu
Grafikák: Szatory Dorina, Jeney Szilveszter, Majercsik Johanna 

Hozzászólás