Több nőt a könnyűzenébe, avagy hamarosan startol a Ladyfest!

A Ladyfest egy olyan fesztivál, amely kizárólag női előadókról szól. A mára már globálissá vált mozgalom hagyományainak megfelelően itthon is töltődhetünk az inspiráló női alkotói energiákkal, hiszen a tavalyi Rakéta Ladyfest Day után idén önálló kétnapos fesztivállal jelentkezik a Ladyfest Budapest! Ez lesz a nyár hazai feminista zenei kultúrát megalapozó fesztiválja, ami a ritmusokon túl is tartogat tartalommal megtöltött élményeket. A rendezvényről most a szervezők mesélnek.

Az eredetileg – tizenhét évvel ezelőtt – az Egyesült Államokból kiinduló, mára globálissá vált Ladyfest mozgalom egy olyan zenei fesztivál, ami a zenélő, alkotó nőkről szól; a terep a részben vagy egészében nőkből álló zenekaroké, női előadóké. A cél a zenekarok, alkotók bemutatkozása mellett a közösségépítés, inspiráció, a női szolidaritás tereinek építése. A koncerteket a fesztiválon művészeti alkotások, előadások és tematikus beszélgetések, workshopok egészítik ki – foglalja össze a fesztivál Facebook oldala.

A szervezőgárda

A csapat négy kreatív nő kollabja – ha ismerősen csengenek a nevek, az totál nem véletlen:

  • Barna Emília – zeneszociológus
  • Neményi Lilla – a Hüvelygomba femzine egy szerkesztője, a nemrégiben feloszlott Camp Koala, előtte pedig a Girls Say Yes tagja. (Lilla nemrég elmondta, hogy most éppen elkezdtett egy új zenekart, amiben terveik szerint csak lányok lesznek és sok sikítozás.
  • Molnár Dorina – Wannabe Records, Verkstaden, Tulpen und Narzissen; a Ladyfest arculatfelelőse
  • Simai Panni – tanult itthon szociálpedagógiát, a Rakéta fesztivál egyik szervezője, aki két és fél éve kiköltözött Berlinbe. Ott olykor Dj-zik, próbál minél jobban megtanulni németül és hozzászokni a szürke időhöz.

Miért fontos a Ladyfest?

Panni: A Rakéta Fesztiválnak tavaly vége lett, és így volt idő arra, hogy a Ladyfestet tovább vigyük. Nem is léphettünk volna másfelé szerintem. Mivel nem lakom otthon, gondolkodtam rajta, hogy tényleg akarok-e haza szervezni bármit. Nem vagyok ott, már nem vagyok benne abban, hogy mi történik otthon pontosan. De rá kellett jönnöm, hogy Berlin és Budapest nincs annyira messze egymástól. És nem lennék nyugodt, ha nem csinálnám. A másik, hogy láttam mi megy Berlinben. Azt, hogy mennyire támogatják egymást a női zenészek, és egyre több női Dj-kollektíva jelenik meg. Ez még jobban megerősített abban, hogy én az otthoni női előadókat támogassam. Látni, hogy mekkora energiát tud felszabadítani az, hogy ha kizárólag nőkre koncentrálsz, az ő problémáikról, és őket kérdezed, nagyon inspiráló volt.

Lilla: Még mindig nincs elég nő a könnyűzenében. Számomra személyes küldetés, hogy több lány csináljon zenekart – ez a fesztivál pont erre hivatott, hogy bátorítást adjon a nőknek: zenéljenek, alkossanak közösen!

Dorina: Tulajdonképpen ugyanaz a cél, mint nemzetközileg akárhol: mindenkit egyformán megillető bemutatkozási és kapcsolatépítési lehetőséget kaphassanak a nők az egyébként férfiak által uralt zeneiparban.

Panni: Tudom, milyen volt úgy felnőni, hogy érdekelt a popzene, és lehetetlen volt nem a fiúk játékszabálya szerint játszanom. Untam hallgatni, hogy fiatal lánylétemre honnan ismerek glam zenekarokat, hogy a lemezboltban megszólták a (nyilván) férfi eladók, hogy miket vettem. Elegem lett abból, hogy azt kell hallanom, hogy a dobos barátnőmtől először megkérdezik, hogy ért-e ahhoz, amit csinál, vagy segítsenek-e neki, majd koncert után fel akarják szedni. Azt szeretném, hogy minél kevesebb lánynak kelljen ezen átmennie, és elhiggyék azt, hogy nem attól lesz valami valid vélemény vagy jó produkció, mert azt férfiak jóváhagyják.

A lányok elmondása szerint a felhívásra jelentkező zenekarok és előadók mindegyike abszolút lelkes és támogató volt, és mindenképpen szeretett volna hozzátenni a fesztiválhoz. Ebből is látszik, hogy hatalmas igény van a Ladyfestre. Maga a fesztivál DIY, nonprofit szerveződés, melyben mindenki önkéntes alapon vesz részt.

 

„Csak” nőktől nőknek?

Dorina: Nem kizárólag nőktől, hiszen lesznek zenekarok, amiben férfiak is színpadra állnak majd. De a szervezést és a programokat tekintve maradéktalanul ragaszkodtunk a női forrásokhoz. Egy programunk lesz, ami előzetes regisztrációhoz lesz kötve és csak nőket várunk rá. Nem árulunk zsákbamacskát: ez egy workshop lesz, ahol azt szeretnénk, ha a résztvevők férfi tekintetek nélkül, fesztelenül beszélgethetnének és kérdezhetnének egymástól egy női dominanciájú térben.

Panni: Ha több „csak” nőktől nőknek szóló program lenne, akkor sokkal előbb eljuthatnánk a mindenkitől mindenkinek szóló fázisba. Egyébként a Ladyfest inkább nőktől/nőkről szól mindenkinek.

Mit jelent számotokra a Sisterhood?

Lilla: A Sisterhood a női összefogásról szól. Ahhoz, hogy legyőzzük a nemi egyenlőtlenségeket, amik a mindennapok minden területén megjelennek – így a zenében is, és a többi művészeti ágban – együtt kell működnünk és egymást támogatnunk.

Dorina: Egymást segíteni, támogatni, ötleteket cserélni, valamint az ezeket lehetővé tévő fórumokat kialakítani és működőképes közösséget szervezni a legfontosabb feladat. Akik ezt nem szeretnék belátni, azoknak annyit mondanánk, hogy jöjjenek el június 17-18-án a Gólyába és nézzék meg mi az, ami számukra nem szimpatikus ebben.

Egy önerőből kialakított kreatív térként gondolunk a fesztiválra, amit a résztvevők kötetlenül használhatnak információ-, és élménycserére, kapcsolatépítésre és persze bulizásra. Mindenkinek ajánljuk, aki nem akar lemaradni a magyarországi feminista zenei kultúrát megalapozó fesztiválról.

A hangélményeken túl is töltődhetünk, informálódhatunk és tanulhatunk a fesztivál programjain. Lesz panelbeszélgetés női zenészekkel, technikusokkal, Dj-kkel. Lesz előadás a nőkről az elektronikus zene történetében és technikai workshop is. Lesz Ladyfest-es póló, táska (Verkstaden stílusban), filmvetítések, kiállítás és persze az elmaradhatatlan Ladyfest zine. Ha megvásároljátok, azzal a fesztivált és a zenekarokat támogatjátok. Nincs is más hátra. Előre lányok!

Részletes program ITT!

Szöveg: Mihucza Niki

Hozzászólás