Női tetoválók, akik tintával zúzzák szét a társadalmi előítéleteket Koreában

A tetoválások egyidősek az emberiséggel, és ez nem csak egy hangzatos felütés egy tetoválásokról szóló cikkhez. Már Ötzi, az olasz Alpokban 1991-ben felfedezett 5300 éves ősember is viselt tetoválásokat, összesen 61 darabot fedeztek fel a testén. Az azóta eltelt évezredekben a párhuzamos vonalaktól a művészet szintjére emelkedett az emberi bőrre, bőrbe festés technikája. Emellett stigma státuszát is sikeresen leküzdötte, megítélése mégis felemás maradt. Koreában ma is tabuként kezelik a tetoválásokat, különösen a nők esetében. Vannak azonban, akik nem hagyják ezt szó és tetoválás nélkül.

Koreában nem illegális tetoválással élni, de tetoválónak lenni már az. Különösen a nők tetoválásokhoz fűződő viszonyát ítéli meg negatívan a kollektív társadalmi tudat. Nőként már önmagában a tetoválás égbekiáltó erkölcstelenségnek számít, arról nem is beszélve, ha valaki professzionális szinten foglalkozik velük. Az underground tetováló szcéna hat női művésze a társadalmi előítéletek elleni protestálás vásznaként használja a testét, a nehezített körülmények között is bátran, a börtönt is kockára téve állnak ki az önkifejezés szabadságáért és a nők egyenlő megítéléséért. Lássuk, kik ők!

Lyuhawa

Instagram: @holy_night_girl

Kor: 27

Tetoválások száma: több mint 100

Első tetoválása: fű képe a hasán

Gimiben egy lány olyan hosszan és brutálisan zaklatta Lyuhawat, hogy végül magántanulóként fejezte be tanulmányait. Az illető idősebb volt nála és tele volt tetoválásokkal. Felnőttként privát pszichológiai felszabadító akcióként Lyuhawa célja lett, hogy több tetoválással rendelkezzen, mint zaklatója. Frusztrációját az eltelt évek sem enyhítették, egykori ellensége szeretett volna tőle tetoválást, de a művész nem is reagált az üzenetre.

Az utcán vannak, akik érdeklődéssel viszonyulnak a képekkel borított lány iránt, de többnyire megrettennek tőle a járókelők. A Koreában olyannyira népszerű fürdők közül is csak egybe engedik be, mert ezt nagyrészt turisták látogatják, akik között sok a tetovált.

Mirae

Instagram: @tattooist_mirae

Kor: 25

Tetoválások száma: 13

Első tetoválása: virágot tartó kéz a lábfején

A rajzolás és a divat iránti szerelmét éli ki a tetoválásokban. Számára a testre felvitt képek ugyanúgy az egyéni stílus viselhető darabjai, mint a ruhák, csakhogy az önkifejezés maradandó nyomai. A 13 tetoválást viselő lány édesapja a mai napig nem tud róla, hogy lánya ki van varrva. Mirae elővigyázatosságból csak télen és rossz időben látogatja meg szüleit, így van alibije a testét – és tetoválásait – eltakaró ruhák viselésére.

A legrázósabb sztori, amit a koreai tetováló piacon uralkodó állapotokról hallott, hogy egy művész szándékosan feljelentette a vetélytársát, hogy ezzel jobb pozícióba kerüljön. Jól jelzi ez a történet, hogy Koreában nemcsak a társadalmi elítéléssel és illegalitással kell megküzdeniük, hanem a farkastörvények uralta szakmai atmoszférával is.

Nini

Instagram: @tattooist_nini

Kor: 22

Tetoválások száma: „sok”

Első tetoválása: rózsa a mellkasán

Nini számára a tetoválások jelentik a kapcsolatot az emlékek és a valóság között. Egyrészt a saját tetoválásai is mind egy-egy konkrét emléket szimbolizálnak, míg mások kitetoválása révén az adott emberrel tud emlékközösséget kialakítani. A szülei ugyan sokkal nyitottabb gondolkodásúak az átlagnál, mégis helytelenítik, hogy több tetoválása legyen a lányuknak, elsősorban a közösség véleménye miatt.

Nini szeretné, ha sokkal nagyobb összetartás lenne a női tetoválók között Koreában, és úgy általában a nők között, akiknek ahelyett, hogy folyton vetélkednek és lehúzzák egymást, kölcsönös támogatásról kellene tanúbizonyságot tenniük.

Ellie

Instagram: @elliegreenlee

Kor: 23

Tetoválások száma: 11

Első tetoválása: egy alma a füle mögött

Karrierje a piercingekkel kezdődött, tetoválásokkal csak nemrégiben kezdett el foglalkozni, de mára mindkét testmódosító megoldásból tekintélyes gyűjteménnyel rendelkezik. Mindkét felmenője prédikátor, így mondani sem kell, lányuk külseje milyen sokként érte őket. 21 évesen tetette be az első septumot, azóta már került egy mágnes a kezébe, az arcába is ültettek piercingeket, illetve a feje mindkét oldalára egy rózsát varratott.

Értetlenséggel tölti el, hogy míg Koreában a lányoktól elvárják a szerény és illedelmes viselkedést, a fiúk nyugodtan csináltathatnak tetoválást vagy piercinget, és nem hogy nem szólják meg őket, de egyenesen menőnek számít. Ha egy lány ugyanezt megcsinálja, az automatikusan erkölcstelenségnek minősül. Ennek ellenére gyakran mennek oda hozzá fiatal lányok azzal, hogy ha felnőnek, olyanok szeretnének lenni, mint ő.

Jiran

Instagram: @jiran_tattoo

Kor: 27

Tetoválások száma: több mint 12

Első tetoválása: egy pillangó a tarkóján (ma már szégyelli, de akkor azt hitte, ez a trendi)

Mindig szeretett rajzolni, ezért Jiran azt gondolta, a tetoválás könnyű pénzkereseti forrás lesz. Sosem képzelte, hogy ennyire titkolóznia kell majd a munkáját illetően. Stílusa saját bevallása szerint inkább cuki, mint komoly; elsősorban állatok rajzolására specializálódott, az ügyfeleinek is leginkább házikedvenceit szokta megörökíteni. Jiran testét is nagyrészt saját macskái képei borítják.

Ő szerencsésebb helyzetben van, mint a többiek, családja megértő a tetoválásaival kapcsolatban, de a rossznyelvek szitkozódásait ő sem tudja elkerülni. Az utcán az idősebb hölgyek sokszor megszólják: „hogy fogsz így férjhez menni?” vagy „egy férfi sem fog szeretni tetoválásokkal!” stb.

Kim Kyung Eun and Hana

Instagram: @dan__tattoo / @21lee21

Kor: 23/25

Tetoválások száma: több mint 30

Első tetoválás: páros tetoválásuk, az „Egyek vagyunk” latinul

A Kimdan művésznéven alkotó Kim Kyung Eun még tiniként látott egy tetovált amerikai férfit a tv-ben, és teljesen megbabonázta a gondolat, hogy képes lehet olyan dolgokat rajzolni a bőrére, amik örökre ottmaradnak. A családját nem sokkolta lányuk „különcködése”, de biztosak akartak lenni benne, hogy tudja kezelni a tetoválásokkal járó társadalmi következményeket.

Egyszer egy nő megkérdezte tőle, miért szeret hegeket hagyni mások bőrén. Valójában épp ennek ellenkezőjét teszi. Volt egy vendége, akinek a vagdosás nyomait takarta el egy tetoválással a karján, a lány pedig rendkívül hálás volt Kimdannak, hogy ezzel is segíti a múltjával való megbirkózásban.

Szöveg: Szász Nóra, képek és forrás: i-d.vice.com

Hozzászólás