Mi köze a Burberrynek a 90-es évek orosz rave kultúrájához?

Nemrég debütált Gosha Rubchinskiy és a Burberry rave témájú új kollaborációja az SS18 show-n, Szentpéterváron. A COMME des GARÇONS által birtokolt, alternatív stílust képviselő Gosha Rubchinskiy márkája és a Christopher Bailey által képviselt Burberry öltözéksorozata 8 kulcsdarabot tartalmaz, többek között az ikonikus trench coatot is egészen szokatlan formában újragondolva. Nézzük, milyen folyamatot irányoz elő ez az együttműködés!

„Régóta nagy támogatója vagyok Rubchinskiynek” – mondta Bailey – „egy veleszületett kulturális érzékenységgel rendelkezik, így nagy megtiszteltetés volt, mikor megkeresett a kollaboráció ötletével. Lenyűgözően értelmezte újra a legikonikusabb elemeket, ugyanakkor mindvégig szem előtt tartotta a brit kulturális örökséget.”

 

„A Burberry mindig is a klasszikus brit vonalat szimbolizálta számomra; időtlen kreációik a tökéletes egyensúlyt ötvözik a modern utcai darabjainkkal, létrehozva egy új és különleges kombinációt. Nagyon elégedett vagyok a közös munkánk eredményével” – nyilatkozta Gosha.

A Burberry ezzel a lépéssel talán lerázhatja magáról a kritikusai által kifogásolt, olykor túlságosan is visszafogott stílus béklyóját. A brit luxusmárka továbbá erősen küzd, hogy visszaállítsa korábbi hírnevét az egy évtizeddel ezelőtti felhígulást követően, aminek eredményeképpen a márkajegyek szinte mindenhol és mindenen megjelentek. Az látszik, hogy egy underground szellemiségű, a street style szabadságát hirdető, mégis önazonos kollekcióval kívánja highlightolni a klasszikus Burberry markereket, miközben kaput nyit az alternatív kultúra felé hajló, de ahhoz eddig belépési kódot nem kapó, tőkeerős réteg számára. Win-win szituációnak tűnik, egy kicsit mindenki enged, aztán végül mindenki jól jár(hat). Hogy mennyire nézik jó szemmel az egyes brandek rajongói a kikacsintást és mennyire hiteles ez így en bloc, az már egy másik kérdés.

 

Rubchinskiy nemcsak a Burberryvel kollaborált legújabb kollekciója kapcsán, melyet a 90-es évek orosz rave korszaka ihletett, hanem a híres brit kalaptervezővel, Stephen Jones-szal, valamint az Adidas-szal is. Úgy tűnik, Gosha lett a high fashion underground pionírja, hát kíváncsian várjuk a folytatást.

A kollekció 2018 januárjától lesz elérhető.

 

Szöveg: Jakab Tímea Diána, képek: vogue.co.uk

Hozzászólás