Dán design, te csodás!

Kijelenthetjük, hogy Koppenhága a skandináv design és interior színtér fellegvára. Az utcákon egymást követik a különleges, egyedi tervezésű kiegészítőket, lakberendezési tárgyakat és dekorációkat kínáló üzletek, de Instagramon is nehéz kikerülni a dán design shopok végtelen felhozatalát, főleg, ha szeretünk a #minimalism és az #interiordesign hashtagek találatai között kalandozni.

Ebből a széles kínálatból gyűjtöttünk most össze néhány platformot és brandet, melyeknek nemcsak a termékeiért, de az Instagram oldaláért is odavagyunk. Annyit azért hozzátennénk, hogy a lista folytatásért kiált, hiszen a teljesség igénye ebben a témában fel sem merül.

HAY 

A 2002-ben alapított HAY a dán interior design válogatott tervezőinek kreációit kínálja, támogatva a fiatal tehetségeket, pályakezdőket, ugyanakkor csokorba gyűjtve a már régebb óta tevékenykedő, egészen egyedi koncepciók mentén alkotó designereket is. A HAY célja, hogy innovatív, mindig a legmodernebb technológiák felhasználásával készített termékeket válogasson össze. A HAY az építészet statikus jellegét a divat dinamikájával ötvözve, a két alkotói terület között hidat teremtve talált rá egyedi stílusára, aminek minden egyes darabjuk ékes példája.

HAY

Designdelicatessen

Ahogy neve is sugallja, a Designdelicatessen az egyedi és kiemelkedő darabok gyűjtőhelye. A céget 2005-ben alapította Eva Kaas Ibsen és Christopher Rasmussen azzal a céllal, hogy földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül mindenki számára elérhetőek legyenek az igényes, nem mindennapi designtermékek. A webshop jelenleg körülbelül 4000 különböző terméket kínál, a koppenhágai Frederiksberg Allén pedig személyesen is betekinthetünk a designbirodalomba. Érdemes követni a Designdelicatessen Instagram oldalát is, ahol rengeteg ötletre és inspirációra bukkanhatunk, ráadásul a folyamatosan bővülő kínálattal is könnyebben lépést tarthatunk – ja és azért is, mert egyszerűen öröm ránézni a feedjükre!

designdelicatessen

Normann Copenhagen

Kortárs, de időtálló, innovatív, mégis tökéletesen illeszkedik az aktuális trendekhez: ezen kontrasztok adják a Normann Copenhagen ars poeticáját. A design univerzális nyelvének segítségével a hagyományosból kiemelkedő, a konvencionálisból eredeti lesz. Az 1999-ben alapított márka folyamatosan bővülő kínálata bútorokat, lámpákat, textileket és más lakásdekorációs kiegészítőket foglal magába, melyet webshopjukból szinte bárhonnan meg is rendelhetünk. Ha pedig a termékek egyedi elrendezéséhez és kombinálásához kerestek inspirációt, akkor irány a Normann Copenhagen Instagram oldala, ahol lenyűgöző kompozíciók várnak.

Vigyázat, addiktív! 

Normann

ferm Living

A ferm LIVING az eddig bemutatott cégekhez hasonlóan lakásdekorációs termékekben utazik, ők azonban különösen erősek a grafikai vonalon. A különböző textileket, konyhai felszereléseket, tapétákat és falmatricákat színekben és mintákban gazdag printek díszítik. Instagram oldalukon pedig bemutatják, hogy hogyan lehetnek ezek az egyébként legkevésbé sem puritán darabok részei egy tökéletesen minimalista interiornak.

Érdekesség, hogy a brand alapítója, Trine Andersen korábban egy grafikával foglalkozó ügynökséget működtetett. Egy napon szórakozásból látogatott el egy jóshoz, aki “víziójában” egy kismadarat látott egy padon ücsörögve, nem tudva, hogy merre induljon. Trine ekkor döntötte el, hogy követi az álmait és megalapítja saját cégét, melyben a grafikai vonalat ötvözi szenvedélyével, az interior designnal. A sorsfordító kismadár azóta is a márka logójának főszereplője, az izgalmas grafikai világ pedig a ferm LIVING termékeinek védjegye.

Ferm living

A brand kezdetben egyedi printekkel díszített tapétákat kínált, mára azonban igencsak széles portfólióval rendelkezik, illetve kifejezetten a gyermekek számára kreált termékvonallal is. Ezutóbbi termékek elkülönített Facebook és Instagram oldallal is rendelkeznek.

 fermlivingkids

FRAMA

A Frama a múltat és a jelent, a klasszikus és a kortárs vonalat ötvözi. Letisztult, természetes anyagokkal és egyszerű geometriai formákkal dolgoznak. A Frama showroomja igen előkelő helyen, Koppenhága egyik történelmi negyedében, Nyboderben található. A showroomnak helyet adó régi épület évszázadok óta őrzi eredeti formáját, így autentikusabb szpotot nem is találhattak volna az egyszerű, helyenként vintage beütésű darabok bemutatására.

Frama

Northmodern

A Northmodern nemcsak a skandináv design, hanem egyben az életstílus képviselője is. Nem egy boltról van szó, hanem egy rendezvénysorozatról, melyen Skandinávia design-öröksége és a kortárs, nemzetközi design színtér tehetségeinek kreációi sorakoznak fel. Ugyan a legutóbbi eseményt bizonytalan ideig elhalasztották, az Instagramjuk elég gyakran frissül, ezért őket követve sose maradunk inspiráció nélkül!

Northmodern

Szöveg:  Fejes Alexandra
Képek: a boltok Instagram oldalairól

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.