„Megszemélyesítettünk magunknak egy sertést” – Fian Koncept x Sertees

A Fian Koncept egy különleges ajándékboltegyüttes, mely a magyar divattervezők és iparművészek támogatása mellett társadalmi célzattal is működik. E sokoldalú üzletben lettünk figyelmesek a Sertees brandre, mely noha elsőre talán furán hangzik, valóban a sertésmotívumokkal játszik. Üzletfilozófiáról, eseményekről, a hazai szuvenírkultúráról és disznótorokról is beszélgettünk.

Hogyan jött létre a shop, mi az ars poeticája és miben különbözik konkrétan a klasszikus szuvenírüzletektől?

Alapkérdésünk, hogy miért is ne lehetne az eredeti népművészeti elemek újraértelmezett megjelenítésével, magas minőségű, ipar- és képzőművészek által készített alkotásokat az ajándék-, illetve emléktárgy kategóriában kínálni a turistáknak? Miért is ne vihetne haza emlékbe egy limitált kiadású, magyar grafikus által készített nyomatot vagy egyedi designer ruhát, táskát, sálat az idelátogató? Ilyen értelemben ajándékbolt vagyunk, viszont a klasszikus értelmezésben nem: a mi kínálatunk semmilyen átfedésben nincs a mindenhol, így a Várban is megtalálható szuvenírboltok kínálatával. Mintegy 70 kortárs magyar designer, iparművész speciális, kis szériás termékével alternatívát jelentünk az oly sok helyen megjelenő, de nem mindig jól értelmezett magyarországi emléktárgyak világában.

Természetesen nem csak turisták vásárolnak nálunk. A klasszikus szuvenírüzletektől abban is különbözünk, hogy egy nagyon erős magyar vásárlókörünk van. Elérhető árú, a hétköznapokban is viselhető ruhakollekciók, táskák, ékszerek és egyéb kiegészítők találhatók nálunk, amelyek egytől egyig hazai tervezésűek és kivitelezésűek. És igen, van egy erős társadalmi elkötelezettségünk is, olyan kezdeményezések mellé álltunk, mint az Autistic Art, az Igazgyöngy művészeti iskola vagy a Romani design termékek. A Fortuna utcai boltunkban most L. Ritók Nóra önálló kiállítása tekinthető meg, június 25-ig.

Milyen mérföldköveket említenétek az üzlettel kapcsolatban, milyen fejlődési ívet ír le a Fian Koncept?

Közel öt éve nyitottuk meg a boltokat, és bár a kínálatot folyamatosan finomhangoljuk, az alapelvünk változatlan. Idén először vettünk részt egy olyan projektben, ahol már nemcsak kereskedőként vagyunk jelen az értékláncban, hanem a gyártási folyamat is kollaborációban valósult meg. A Piroshka INDIGO Summer kékfestő kollekciójáról van szó. Rengeteget tanultunk belőle, jó volt belelátni a tervezői és gyártói kulisszákba. Az első két év után nyitni kezdtünk a kulturális események felé is, onnantól kezdve minden évben legalább 4-5, kiemelkedően színvonalas bemutatót, kiállítást vagy workshopot szervezünk, melyet természetesen a magyar vásárlóknak kínálunk fel.

Marketing és kereskedelmi szempontból pedig mi is nyitunk az online világ felé, igyekszünk kihasználni az ebben rejlő üzleti lehetőségeket.

Konkrétan milyen fontos eseményeken, akciókon vettetek részt a múltban és milyen történesekre számíthatunk tőletek a közeljövőben?

 

Elég széles az eseménypalettánk, kiállítóterünkben több alkalommal rendeztünk jótékonysági aukciót és vásárt. A Design Hét szereplői voltunk, és tervezzük a részvételt a jövőben is, illetve van egy saját szervezésű eseménysorozatunk, a BONBON, kellemes, jó hangulatú divatbemutatókkal, beszélgetésekkel, legutóbb egy ROMANI Design show-t mutattunk be, ahol Horányi Juli is fellépett, de ahogy említettem, éppen látogatható nálunk L. Ritók Nóra önálló kiállítása is.

Első olvasásra meglepőnek tűnt számunkra az üzletben is kapható SERTEES brand neve, aztán kicsit utánajárva egy érdekes koncepció kibontakozását értük tetten. Meséljetek nekünk a SERTEES táskák filozófiájáról és hagyományos sertésszimbólum transzformálásáról! Hogyan jött a gondolat és miképpen ölt testet a táskák kapcsán?

Igyekszünk kordában tartani sokélű, olykor bizarr gondolatainkat, de láthatóan nem mindig sikerül visszafogni magunkat. A SERTEES pont így született, viccelődtünk rajta, majd azon vettük észre magunkat, hogy készen vannak az első darabok. Beleszerettünk a témába, megszemélyesítettünk magunknak egy sertést. Talán pont azért tartotta meg játékosságát és maradt meg a kezdeti geg, mert kifejezetten nem egy perszónára húztuk fel a kollekciót, hanem mi egy évig csak disznókat láttunk magunk előtt. Inspiráltak minket saját élmények disznóvágásról, barátok fotói Csoli vagy Cuni hízóról, a pálinka, az asszonyok hármasa, és imádtuk azt az abszurd, naiv humort, ami átlengi ezt a tradíciót.

A tervezés során is kapaszkodót nyújtottak a téma adta formai inspirációk. Így hátitáskánk formája például a disznó törzsét idézi, a clutch pedig a klasszikus, lapos pálinkásüveg vonalát hozza. Az asszonyokat és nőket pedig a két papucs személyesíti meg, Piri és Juli.  A táskák logóit is hústérképek alapján terveztük. Igazi szimbólummá akkor érett a koncepció, amikor a formák a végleges anyagokkal párosultak.

Melyik kulcsdarabot emelnétek ki az eddigi kollekcióitokból?

Shopperünk, tote bagünk neoprénből készült, mely jellegében jól kiegészíti a bőrtáskákat, jól formálható és kellemes viselet. A felületén gépi varrással dekorált rajzok láthatók, néhol egy malacfej, bacon, vagy a tarja és tokaszalonna formájú logónk felnagyítva. A tervezés során kialakult mintavilágot akartuk rácsempészni a neoprén táskáinkra, melynek minden darabja különleges, sajátos történetet mesél. Ezenkívül a kollekciónak talán ez a hétköznapokban a legjobban kihasználható darabja, egy nagyon jól pakolható, praktikus táska.

HA SZERETNÉD MEGNYERNI EZT A KÜLÖNLEGES TASIT, JÁTSSZ A HUNGARIA PEZSGŐ NYEREMÉNYJÁTÉKÁN! A RÉSZLETEKÉRT IRÁNY A WWW.PEZSGOMASKEPP.HU!

Képek: fb.com/serteesbags, fb.com/fiankoncept, szöveg: Zahorján Ivett
Bloggerfotó: Matolják Adri, modellek: Lina és Panni

Hozzászólás