A legfontosabb, hogy merjünk önmagunk lenni – Beszélgetés a Dorivisy tervezőjével

Visy Dóri gyermekkora óta rajong az ékszerekért: gyűjteményében a világ legizgalmasabb darabjai kaptak helyet, melyek olyannyira lenyűgözték őt, hogy végül természetes volt, hogy ezt a pályát választja.

A Dorivisy márka tervezőjével a nemrég megnyílt Punch Store-ban találkoztunk. A Paulay Ede utcában található üzlet több márka összefogásából és közös munkájából született. Dórival többek között a showroom megnyitásáról, a kezdetekről, illetve a márka ars poeticájáról beszélgettünk.

Mióta érdekel az ékszertervezés, honnan indult ez a szenvedély?

Kiskorom óta érdekelnek az ékszerek, persze nem mindig tudtam, hogy ezzel akarok foglalkozni. Az édesanyám rengeteget utazik, és a világ minden pontjáról hozott magával különleges ékszereket. Van egy kincsesládája, amiben nagyon jó volt kutakodni. Imádom azt, hogy minden ékszer egy kicsit más, mégis mindegyik egyforma. Nagyon szerettem ezzel játszani, nézegetni őket, rengeteget fűztem például gyöngyöt is. Aztán jött az érettségi és ki kellett találni, hogy mi legyen. Eredetileg indológiára jelentkeztem, utána viszont szóba jött az ötvösködés. Végül felvételiztem egy műhelybe, ahol két évig tanultam. Ezután ismerkedtem meg az Alchimia nevű firenzei iskolával, ami egy teljesen más jellegű, rendkívül elvont hely.

Mi volt a legfőbb különbség az itthoni és a firenzei iskola között?

Itthon nem terveztünk olyan sokat: nem az „art” részére feküdtünk rá, sokkal inkább a „craftra”. Megtanítottak precízen, jól dolgozni, Firenzében pedig kihoztak belőlem valamit, ami addig nem tudott felszínre törni. Ehhez az élményhez sokszor vissza kell nyúlnom. Ha megnézed az ékszereket, nem hagyományos darabokról van szó, ezért nagyon sok negatív reakciót is kapok, amivel meg kell küzdenem. Ilyenkor az utazás tölt fel a legjobban – segít, hogy rájöjjek, jó az, amit csinálok. Persze az embereknek is kellett idő ahhoz, hogy megemésszék, megértsék ezt, és rájöjjenek, hogy nem csak az létezik, amit eddig láttak.

 

Hogyan tudnád jellemezni a Dorivisy ékszereket? Mit képvisel a márka?

Hogy merjen mindenki a saját ízlése, lelke szerint öltözködni és viseljen olyan darabokat, amelyek kiegészítik – az ékszereknek pont ez a funkciója. Nekem az számít, hogy az emberek merjenek olyan darabokat hordani, amiket eddig nem mertek, mert nem látták máson vagy mert kritizálták őket. Velem is előfordult, hogy nem voltam kész teljesen vállalni magamat a negatív kritikák miatt, pedig az élet nagyon fontos része, hogy az ember elfogadja magát és ne azon gondolkodjon, hogy tetszeni fog-e másoknak. Merj az lenni, aki vagy és merj kitűnni a tömegből. Nálam mindenből egy darab van, nincs két egyforma. Mindenki megtalálja a sajátját, amelyikbe azonnal beleszerethet.

Nemrég nyílt meg a Punch Store, melyet több hazai tervezővel (Anna Amélie, Anna Daubner, Lindamelinda) összefogva álmodtatok meg. Honnan jött ennek az ötlete? Milyen volt a többiekkel együtt dolgozni?

Úgy kell körbenézni, hogy itt tényleg mindent mi csináltunk. A polcok vágása, az ajtók mázolása, a parketta lerakása, a festés, a lámpaszerelés – minden a mi feladatunk volt. Ez egy nagyon komoly próba volt, hogy tudunk-e együtt dolgozni, szerencsére kiderült, hogy tudunk. Azt mondtuk a végén, hogy ha ezt túléltük, akkor nagyjából mindent… A megnyitóra két napos fúrás-faragás után estünk be, úgy, hogy az ékszeres állvány még ragadt a festéktől. Akkor azért voltak még hiányosságok, úgyhogy vasárnap szétszedtünk mindent és kezdtük elölről.

Milyen érzés, hogy az ékszereidnek mostantól ez az általad is formált üzlet ad otthont?

Nagyon izgalmas. Szerintem kezdetben egyikőnk sem realizálta, hogy ez mekkora felelősség lesz – viszont kezdünk felnőni a feladathoz. Mikor megkérdezték, hogy mik a terveim, akkor mindig ott volt a fejemben, hogy jó lenne nyitni egy boltot, és igazából csak így érdemes. Én amúgy sem vagyok magányos farkas: szerintem, ha összetartanak az emberek, sokkal többre képesek, emiatt ez így extrán jó. Mások vagyunk, de mindenkinek megvan az a tulajdonsága, ami miatt összepasszolunk, megértjük egymást. Én úgy érzem, hogy ez egy nagyon pozitív dolog lesz.

A Punch Store megnyitása fontos mérföldkő volt a márka életében. Most, hogy ezt elérted, hogyan tovább? Mik a terveid a jövőre nézve?

A műfüvön akarok napozni a Punch előtt (nevet). Most egyébként karikagyűrű szezon van, mindenki házasodik, rengeteg megrendelés van, ilyenkor nem tudom a kreativitásomat kiélni. Még aludni se nagyon van időm, mert dolgozom, ráadásul abba nem gondoltunk bele a bolt kapcsán, hogy mennyi munka lesz benne… Úgyhogy kicsit el vagyok csúszva, összesűrűsödtek a dolgok, de igyekszem behozni a lemaradást. Jelenleg arra vágyom a legjobban, hogy kifeküdjek a kertbe a napra, kikapcsoljam a telefonomat és másfél órán keresztül ne történjen semmi. Viszont ősszel egy óriási útra készülök, ott biztosan lesz alkalmam kreatívkodni.

A Hungária pezsgő által most többek között egy Dorivisy ékszert is nyerhetnek a játékosok. Melyik darabra esett a választásod és miért?

Egy rozéarany és egy sárga arany kis szívecskével díszített karkötőcske lett a kiválasztott. Ez egy olyan dolog, amit mindennap lehet hordani, nem is kell levenni. Azért szeretem ezt a darabot, mert egy tornacipős szetthez ugyanúgy passzol, mint egy csinosabb ruhához, méretre lehet állítani és gyakorlatilag bárki hordhatja.

1

HA SZERETNÉD MEGNYERNI EZT A BÁJOS KARKÖTŐCSOMAGOT, JÁTSSZ A HUNGARIA PEZSGŐ NYEREMÉNYJÁTÉKÁN! A RÉSZLETEKÉRT IRÁNY A WWW.PEZSGOMASKEPP.HU!

Képek: Fb.com/dorivisy.jewelry, szöveg: Fejes Alexandra

Hozzászólás