„Számomra a tervezés is alkalmazott művészet” – Interjú a zagabo designerével

Folytatva a feltörekvő tervezőkkel készített interjúsorozatunkat, most a zagabo nevű márka designerével, Szabó Gabival ültünk le kicsit csevegni többek közt a divat gyakorlatias oldaláról és a vásárló-központúság fontosságáról.

Hogyan váltál designerré és milyen alapfilozófia hívta életre a zagabo brandet?

Középiskolában rajz tagozatos osztályba jártam, így egyértelmű volt, hogy ilyen irányban tanulok majd tovább, csak akkor még nem körvonalazódott teljesen, merre is. Az intermédia szakra jelentkeztem, s mai fejemmel már azt mondom, szerencsére nem vettek fel. Aztán művészettörténet-kommunikáció szakon folytattam a tanulmányokat. Ötödéves lehettem, mikor egyre erősebben éreztem, hogy hiányzik valami , ami kreatívabb, de az egyetemet mindenképp be akartam fejezni. Közben már magamnak készítettem ruhákat, és a barátaim, csoporttársaim szerint ezek voltak a ruhatáram legérdekesebb darabjai. Aztán jött a dilemma, hogy akkor hol is tökéletesítsem az ismereteket. Végül egy ruhaipari technikum mellett döntöttem, ahol modellezés-szabásmintakészítés szakirányon végeztem. Szerencsémre az iskola elkezdésével párhuzamosan lehetőségem nyílt, hogy egy cégnél modellezőként, tehát a szabásmintákat elkészítő szakemberként kezdjek el dolgozni.

Közben már tervezgettem, hogy saját márkát indítok, végül nyolc évvel ezelőtt a WAMP adta meg a szükséges kezdőlökést. Zsűrizték a műveimet, beválogattak, és megvolt a határidő, amikorra el kellett készülnöm az első kollekcióval. Felbecsülhetetlen érték, hogy a WAMP-on azonnal vevőközelbe kerültünk, és első kézből kaptuk a visszajelzéseket, amelyeket aztán a tervezésnél hasznosíthattam. Ezekből az igényekből született meg például Magyarország első designer esőkabátja, és így sikerült mára fogalommá tenni a zagabo esőkabátot. Azt hiszem, a vevőkapcsolat egy nagyon fontos dolog, amit sok induló fiatal tervező nem vesz figyelembe. Sokan a „ha design, akkor luxusvonal”-képletben gondolkodnak, nyitnak egy gyönyörű showroomot, majd pár év múlva bezárnak, mert nincsen kereslet a termékükre. A showroom persze jó dolog, mi is több magyar designerrel együtt működtetjük az Ylka Design Studiót, de folyamatosan figyelni kell a piac visszajelzéseit és alkalmazkodni kell a vevői igényekhez. Utóbbit azért nyilván úgy, hogy az ember nem adja fel a saját stílusát és tervezési elveit.

A mai napig úgy érzem, jó döntés volt, hogy a gyakorlati oldalról közelítettem meg a ruhaipart, később pedig a gyártási folyamatot. Ez teljesen más szemléletet ad már a tervezésnél is.

Ahogy írod, a elegáns párizsi sikk és a New York-i lazaság ötvöződik a kreációidban – hogyan manifesztálódik mindez a kollekcióidban, hogyan mixeled az egyes elemeket, stílusokat?

Nekem a divat egyértelműen gyakorlati dolgot jelent, számomra a tervezés is alkalmazott művészet. Az én ruháim nem hivalkodó kreációk, sokszor inkább az apró részletekben rejlenek az érdekességek, a szabásvonalak játéka határozza meg az összképet. Itthon úgy érzem, a tervezés még mindig sokaknak kizárólag az haute couture világát jelenti. A prét-a-porter kollekciók is néha magukon viselik a túlságosan extra vonalakat, melyek a hétköznapokban kevésbé hordhatókká teszik a ruhákat. Úgy gondolom, még közelebb kellene hozni a hétköznapok világát és az egyedi designt.

Gyakori beszédtéma a magyar divattervezők körében, hogy sajnos nagyon nehéz életben maradni a kedvezőtlen hazai piaci viszonyok miatt. Neked mi erről a véleményed, tapasztalatod? 

Az utóbbi tíz évben robbanásszerűen megnőtt itthon a designer márkák száma. Ez egyrészről nagyon jó, mert a jelenségre a közönség is felfigyelt és elkezdték keresni a magyar tervezők termékeit. Másrészről persze minden márkának keményebben kell dolgoznia, hogy kitűnjön a megnövekedett kínálatból. Úgy látom, hogy ehhez két dolog kell: egyedi stílus és egyedi termék. Az első belülről jön és ki kell tartani mellette. Én nem hiszek a trendkövetésben – van egy stílusom és abban alkotok. Tudok más stílusokban is dolgozni, hiszen terveztem és modelleztem más márkáknak is, de az nem zagabo.

Ha a trendet hajszolod, nagyon hasonló darabokat fogsz készíteni, mint a többi trendkövető tervező. Nyilván így is lesz vásárlód, de sokkal nehezebb törzsvásárlói réteget kialakítani, hiszen máshol is megkapják (esetleg olcsóbban) ugyanazt a stílusú ruhát.

Fentebb szóba került, hogy ti voltatok az elsők, akik itthon designer esőkabátot dobtak piacra és a Hungaria nyereményjátékra is egy ikonikus zagabo esőkabátot ajánlottatok fel. Mesélj erről a vonalról kicsit: milyen indíttatásból született meg ez az irány és mit kell tudnunk a nyertes darabról?

Igen, az esőkabát már a legelső, 2009-es debütáló kollekciónkban szerepelt. Azt vettem észre, hogy nem lehet nőies és ugyanakkor funkcionális esőkabátot venni. Voltak a poncsók, az egyéb sportos esőkabátok, illetve az átmeneti női kabátkák, amik viszont nem védtek az esőben. A mi esőkabátunk egyből siker lett, minden szezonális kollekcióhoz kihoztunk egy új darabot. Sőt, néha két kollekció között sem bírtam magammal és új fazonokkal kísérleteztem. Mára több mint húsz különböző verzió rendelhető szinte végtelen színkombinációban. A kilenc év alatt sokat fejlesztettünk a részleteken is és folyamatosan kapjuk a visszajelzéseket a világ minden tájáról. Elmondhatjuk, hogy a zagabo esőkabátok a londoni szitálástól és a thaiföldi monszuntól is megvédik a viselőjüket. A kreációk tulajdonosainak szóltak már le koppenhágai erkélyről a kabát márkáját tudakolva és állították már meg őket japán turisták a Liget szélén egy fotó erejére.

A Hungaria játék nyertesét sem akartuk korlátok közé szorítani, ezért felajánlottuk, hogy a szerencsés nyertesnek teljesen egyedi darabot készítünk. Ő választhatja majd ki a formát és a színeket is, mi pedig méretre készítjük el az esőkabátot neki.

HA SZERETNÉL NYERNI EGY EGYEDI ESŐKABÁTOT, JÁTSSZ A HUNGARIA PEZSGŐ NYEREMÉNYJÁTÉKÁN! A RÉSZLETEKÉRT IRÁNY A WWW.PEZSGOMASKEPP.HU!

Képek:

Feat: Kurta Niké
Fotó: Tamas Kovacs photography
Smink: Judit Kökény @ OnoOno
Haj: Matócsi Tibor 

Hozzászólás