A logikai rendszer és a párbeszéd fontossága: Abonyi Almával beszélgettünk

Alma Abonyi szobrászként végzett az MKE-n, ma mégis az egyik legismertebb kiegészítőtervezőként tartjuk számon. A két terület noha mutat átfedést a tárgyalkotási gyakorlat szempontjából, a képzőművészeti tevékenységnél az öltözködéskultúra felé való elmozdulás egy populárisabb, profánabb megközelítésmódot igényel. A tervezővel a váltásról, a stílusok keveredéséről és kedvenc AA darabjainkról beszélgettünk.

Hogyan lettél szobrászból tervező?

A „váltás” – noha én nem feltétlen érzem annak – legfőbb mozgatórugója a párbeszéd fontossága volt, ami mindig is foglalkoztatott. Nem éreztem, hogy van olyan mondanivalóm, amit szobrok által tudok közvetíteni, nem kinyilatkoztatni akarok, hanem beszélgetni. Nekem nagyon hiányzott a kommunikáció azokkal, akiknek alkotok. Az alkotásaim alapvetően nem voltak populárisak, mivel absztrakt szobrokat készítettem, a műanyagok érdekeltek legfőképpen akkor is, meg a sok izgalmas kísérletezés. Mivel szobrászilag nem tudtam/akartam populárisabb vonalon mozdulni, így azt hiszem, öntudatlanul változtattam a kifejezésformán és fordultam a hordható műalkotások felé.

A különböző területek egymásra találása és keveredése a kreációid kapcsán is szembetűnő. Milyen esztétikai, technikai elveket és stílusokat mixelsz a tervezés, kivitelezés során?

A tervezésnél nálam egy dolog szokott igazán fontos lenni: legyen egy logikai elv/rendszer, amin keresztül megszületnek a darabok. Az egyetemen minden egyes alkotásunkat meg kellett tudni magyarázni, hogy ne az legyen mindössze mögötte, hogy épp úgy esett, aztán milyen jól néz ki. Nem mondom, hogy nem volt olyan, hogy valami előbb született meg és utána gyártottam hozzá ideológiát, haha, de most már elengedhetetlen, hogy tudjam, mit miért csinálok. A kollekciókban való tervezés máshogy nem is működhetne, mivel a végén a több különböző darab egy egységes képet kell, hogy alkosson. Van, amikor valami formailag inspirál és abból születik meg egy kollekció – például az ANORHTIC ilyen – vagy egyszerűen beleszeretek egy anyagba és utána ahhoz rendelem hozzá a formákat – ilyen volt most a SWING.

Te vagy az a tervező, akinek személyisége, stílusa és a megalkotott darabjai is hasonlóan karakteresek és figyelemfelkeltőek. Mennyire injektálod bele kreációidba saját ízlésed, attitűdöd? Tudatos eljárás ez vagy inkább ösztönös?

Az elején sokkal inkább olyan darabok születtek, amik kifejezetten az én egyéniségemet és az én ízlésvilágomat tükrözték. Aztán ez az évek folyamán szerintem kicsit mérséklődött, főleg a NINE megszületésével. Úgy vélem, már jobban sikerül szélesebb körnek alkotnom. Nem mondom, hogy nem „Almásak” a táskáim, de sokkal több szempontot veszek figyelembe a tervezéseknél és a kivitelezéseknél. Ez a folyamat az, ahol a képzőművészből designerré váltam. Meg kellett erre érnem és meg kellett tanulnom, milyen a felhasználókkal párbeszédben alkotni. Erre vágytam és nagyon szeretem.

Hogyan jellemeznéd a táskáidat viselő Nőket? Ki a múzsád?

Az Alma Abonyi múzsáját a legegyszerűbben úgy lehet felismerni, ha valaki befárad a bemutatótermünkbe vagy valamelyik partnerüzletünkbe, az első Alma Abonyi táskát, amin megakad a szeme, felpróbálja és belenéz a tükörbe – onnan visszaköszön az a Nő, akinek tervezek.

Kérlek, mesélj nekünk egyik kedvencünkről, az EDGE nevű darabról! Milyen specifikációi vannak és milyen alkalmakra szántad?

Az EDGE egy klasszikus borítéktáska, kialakítása abszolút kényelmessé teszi, ha úgy tartja kedvünk, vállra is vehetjük. Vagány anyaghasználata, a carbon hatású valódi bőr különböző színekkel ötvözve minden hangulathoz remekül passzol.

HA SZERETNÉD MEGNYERNI EZT A KARAKTERES ALMA ABONYI TÁSKÁT, JÁTSSZ A HUNGARIA PEZSGŐ NYEREMÉNYJÁTÉKÁN! A RÉSZLETEKÉRT IRÁNY A WWW.PEZSGOMASKEPP.HU!

Képek: Fb.com/ almaabonyidesign

Hozzászólás