Alternatív önkifejezés designer cipőkkel – Ronna Shoes & Accessories

Gyurkovics Róna cipő- és kiegészítőtervező művész, aki hivatását szorgalmának és szenvedélyes természetének köszönhetően autodidakta módon sajátította el. Cipőkreációi olyan színesek, sokfélék és hektikusak, amilyen ő maga is. Minden darab egyedi tervezésű, kézzel készült és limitált számban érhető el. Motivációiról, elvekről és jövőbeli terveiről kérdeztük a tervezőnőt.

Mi motivált arra, hogy a cipőkészítői, -tervezői hivatást válaszd? 

Az egyetemen földrajz szakos voltam, de ahogy közeledtem tanulmányaim végéhez, egyre világosabbá vált számomra, hogy alkotni szeretnék és a kezeimmel dolgozni. Nemezeléssel foglalkoztam komolyabban egy évig és főleg szobacipők készítésében éltem ki kreativitásomat, amikor megszületett az ötlet, hogy igazi cipőket tervezzek. A fejemben az élt, hogy ahhoz gyár kell, de hála az internetnek, rábukkantam fiatal lányok munkájára, akik kézzel csinálnak cipőket. Ez buzdított arra, hogy valóban belevágjak, úgyhogy 3 hónap múlva elkészült az első művem. Ez nyolc éve volt. Sok gyakorlás és Anna Zaboeva manufaktúrájában gyártásvezetőként eltöltött két és fél év után, másfél éve saját márkámmal vagyok jelen a piacon.

Miből inspirálódsz az alkotás során? Milyen elvek mentén fogod össze egységbe az alkotásaidat?

A Vajdaságban, egy színes etnikai közegben nőttem fel magyarként a temperamentumos balkáni népek között. Apám festőművész, akitől sokat tanultam. Tizenpáréve élek Budapesten, ahol megélhetem a stabil, önálló városi nő karakterét, emellett Budapest színes forgataga állandó forrás számomra az inspirálódáshoz, fejlődéshez. Utazásaim során különböző kultúrák szokásait, művészetét, hangulatát ismertem meg. Ezek összessége táptalajt adott az alkotáshoz ezekből is gyökerezik a cipőim, kiegészítőim stílusa is. A határozott formai kialakítás és az ízléses, de merész színválasztás révén fogalmazódik meg ez a fajta hozzáállásom.

Ki, illetve milyen az a Nő, akinek tervezel?

A divatot egyáltalán nem követem és a cipőimet sem a fast fashion jegyében fogyasztják, bár alapvetően azt gondolom, hogy jól kombinálhatók a modelljeim. A célcsoportom az ambiciózus és határozott nő, aki keresi az alternatív megoldásokat az élet más területein is, és a mainstreamből kiszállva meri karakteresen képviselni magát. Arra jöttem rá az eladásokból, hogy ez korcsoporttól teljesen független, az egyéniség nem bohókásan kamaszos, fiatalosan merész vagy egy érési folyamat eredménye, egyszerűen van, akiben erősebb az igény az ilyen típusú önkifejezésre. Ha ez egyezik a Ronna Shoes által képviselt stílussal, ők mind a cipőim viselői lehetnek.

Milyen projekteken dolgozol jelenleg?

Nemrégiben volt két bemutatónk, Szabadkán és Budapesten, ahol fashion performance formájában mutattuk be a Ronna Shoes and Accessories világát. A cél az volt, hogy több művészeti ággal kapcsoljuk össze a cipőtervezést mint iparművészeti ágat. Ennek folytatása lesz, hiszen a koreográfussal, Kiss Anikóval jól egymásra hangolódva, kreatívan tudtunk dolgozni. Alapvető gondolat számomra a művészetek összehozása egy projekten belül, és már vannak is ötletek, melyeken a közeljövőben dolgozunk majd. Másrészt most indulnak a workshopok a budapesti lakásműhelyemben, ahol a résztvevők megtervezhetnek és elkészíthetnek maguknak egy-egy kiegészítőt. Egyelőre a telefon-, tablet- és laptoptok, valamint a napszemüvegtok készítésébe kóstolhatnak bele a kreatív hajlamú jelentkezők.

Mit tudhatunk a cipőről, amelyet a Hungária pezsgő nyereményjátékának köszönhetően egy szerencsés majd a magáénak tudhat majd?

Érdekes megfigyelni, hogy egy cipő vagy kiegészítő milyen erős hatással van viselőjére, ha karakteres. Az, amelyet a játékhoz felajánlottam, pont ilyen. A cipőim mindig akkor kapnak nevet, amikor a prototípus elkészül és fölpróbálom őket. Figyelem, milyen érzetet ad, milyen hatással van rám. Ez a modell az Urban Cowgirl Summer Edition nevet kapta. Nemcsak azért, mert a „sarkantyú” ezt az asszociációt keltette bennem, hanem azért is, mert egy saját útját járó nőnek erősnek és határozottnak kell lennie, hogy el tudja végezni a feladatát. Ez egy városi cipő, mely finom vonalvezetése a nőiességet is hangsúlyozza. Könnyű és kényelmes, hogy a mindennapokban helyt álljon benne viselője.

 

Szöveg: Salvai Ramóna, képek: fb.com/ronnashoes

JÁTSSZ TE IS RONNA CIPŐÉRT A HUNGARIÁVAL! TOVÁBBI INFORMÁCIÓK: WWW.PEZSGOMASKEPP.HU!

Hozzászólás