Praktikum és egyediség az urbánus nomádoknak: Pikkpack

Mindig izgalmas látni, amikor egy márka szakít a megszokott irányvonalak hajszolásával és valami formabontóval, innovatívval helyezi fel magát a divattérképre, miközben környezetbarát és hagyománytisztelő elven is működik. A Pikkpack esetében hasonlónak lehetünk szemtanúi. A cipőbrand tulajdonosával és tervezőjével, Gulyás Sárával beszélgettünk.

Tavaly hallottam először egy antwerpeni kezdeményezésről, a Post-Couture Collective-ről. Az ő koncepciójuk is a DIY metódusra épül. Digitálisan letölthető szabásmintákat hoznak létre, egyszerűen összeilleszthető természetes, újrahasznosított szövetekkel, amiket a fogyasztók Makerspace-ként jelölt helyeken tudnak lézervágóval szétvágni és a szövetdarabokat ruhává alakítani. A Pikkpack esetében mi motivált abban, hogy bevonjátok a fogyasztókat a tervezési folyamatba?

A Pikkpack a MOME-s mesterdiplomámra készült és eredetileg egy hat darabból álló női cipőkollekciónak indult. A szakdolgozatom témája a fenntartható cipőtervezés volt, ami azt kutatta, hogy hogyan lehet úgy cipőket tervezni, hogy az a lehető legkevesebb hulladékkal járjon. A tervezés során átgondoltam, mik azok a pontok, amikbe beleavatkozva nemcsak a vásárlóra/viselőre hat a termék, de a környezetet is kíméli. Így alakult ki, hogy egy lapos csomagolásban elhelyezett, egyetlen bőr darabból álló, DIY cipőkollekciót tervezek, ahol a tulajdonos azzal, hogy maga rakja össze a terméket, szorosabb kapcsolatba kerül vele, ezáltal egy kellemes élmény kapcsolódik majd a cipőhöz – amit remélhetőleg sokáig szeret majd hordani. A DIY kicsit az én mániám is volt, személyes tapasztalat: gyerekkorom óta nagyon szeretek magam készíteni különböző tárgyakat kézzel, és ezt az örömöt szerettem volna továbbadni a vásárlóknak is.

A bocskor egyetlen darabból szabott lábviselet, ami a 19. századtól egyre inkább a szegénység jelképe lett, és leginkább munkaalkalmakkor viselték. Miért esett a választásotok a bocskorra? Mit adhat ez a folklór hagyomány a mai urbánus embernek?

A bocskor az egyik legősibb viselet, télen-nyáron ezt hordták. Annyira egyszerű a szabásmintája, hogy amikor inspirációt kerestem, azonnal beleszerettem; tudtam, hogy valami ilyesmi vonalon kellene elindulnom a tervezés során. Az is fontos volt, hogy valami régi, hagyományos értéket élesszek újjá, modernizáljam azt a mai kor viselője számára. Létezik egy angol kifejezés, az urban nomad, ez azokra a főként varosban lakó fiatalokra utal, akik imádják a természetet, védik környezetüket, gyakran utaznak, s emiatt kevés, de nagyon praktikus tárggyal veszik körül magukat. Ők azok, akik kedvelik azt, amit a Pikkpack cipők képviselnek. E hagyományokra alapuló cipőforma is ezt a kényelmet, praktikumot, egyszerűséget, mégis egyediséget nyújtja viselőjének.

Azt lehet tudni, hogy pontosan milyen fajtájú az a különlegesen flexibilis bőr, amit a cipőkhöz használtok?

Nagyon finom, 2 mm vastagságú vizibivaly nubuck bőrből készülnek a cipők – a bőröket egyenként kézzel válogatom ki a bőrkereskedésben, hogy mindig a legjobb minőséget tudjam adni. Hosszú út vezetett idáig, mire megtaláltam a legmegfelelőbb tartású, lélegző, de könnyen a lábra idomuló bőrfajtát.

A fast fashion ütemével valóban képes lépést tartani egy manufaktúra berendezkedésű, handmade brand anélkül, hogy ne kötne kompromisszumokat? Mondhatjuk azt, hogy a Pikkpack tulajdonképpen nemcsak egy viselhető, rugalmas és környezettudatos brand, hanem egy állásfoglalás a divat jelenlegi helyzetéről, amiben a ruházati cikk csupán eldobható termék, alacsony előállítási költségekkel és kiszolgáltatott ruhaipari dolgozókkal?

Igen, nagyon fontos, hogy itthon gyártsunk. Jelenleg egy martfűi gyárban, a Deszan Kft-nél készülnek a cipők, kizárólag megrendelés után. Tudatosan döntöttünk úgy, hogy nem halmozunk feleslegesen raktárkészletet és csak online lehet a cipőket megvásárolni, ezzel spórolva a helyen, pénzen, befektetett energián. A talpakat és a felsőrészeket ugyanott gyártják és állítják össze, a bőr és a cipőfűző jön külföldről, de a bőr magyar beszállítókon keresztül. A csomagolást és csomagfeladást én végzem a stúdióban egyenként, igazából ez a kedvenc részem. Néha egy-egy személyes üzenetet is elrejtek azoknak a vásárlóknak, akikkel előtte e-mailes kapcsolatban álltam.

Mesélj kérlek kicsit a Hungaria nyereményjátékra felajánlott darabról! Miért fogja imádni új tulajdonosa ezt a cipőt?

Mert egyszerű és nagyszerű! Uniszex és letisztult formavilága vonzó lehet nőknek és férfiaknak egyaránt. Belebújós fazonja miatt egy végtelenül könnyű, nagyon praktikus nyári viselet. Nem beszelve arról, hogy a nyertes cipő színkombinációját a nyertes maga fogja összeállítani, ugyanis a talp, a felsőrész és a cipőfűző esetében is számtalan lehetőség áll rendelkezésére.

Hozzászólás