Ezek a szezon legmenőbb divatvideói!

A divatfilmes toplista az idei évben igen nívósra sikerült; az egyedülálló művészi anyagok mellett társadalmi kérdéseket boncolgató kisfilmek is helyet kaptak. A csoportidentitás fontosságát hangsúlyozó alkotások főként az együttműködés fontosságát hirdetik a digitális korszak Z-generációs és ezredfordulós nézői számára. S hogy mit láthatunk még és kik az abszolút nyertesek? Mutatjuk!

Nálunk idén a Gucci lett a befutó. A fotós/előadóművész Mike Sidibé – aki a 60-as, 70-es évekbeli Afrika fiatalkultúráját kapta lencsevégre – által inspirált kisfilm a londoni Milday Club színes táncterén játszódik. A megamárka 2017-es Pre-Fall kampányvideóját Glan Luchford filmezte; az anyag reflektál az angliai Northern Soul mozgalom gazdagságára és egyben a véleménynyilvánítás szabadságára is. Ugyanakkor szemtanúi lehetünk egy igazán üdvözölt újításnak is: a Gucci csak fekete szereplőkkel dolgozott az anyagban. (Tudjátok, korábban számtalan olyan kritikát kapott, hogy a castingok során nem részesíti előnyben a sokféleséget.)

Számos nagy sportmárka alkotott kiemelkedőt, de a Nike még így is kitűnik közülük. Ünnepelve a Pride-ot és az LGTBQ közösséget, egy kétnemű táncost, Leiony Maldonadot választotta Be Real című videójához, amit Daisy Zhou írt és rendezett. A film egyrészt elismeri a táncot mint sportot, másrészt a Nike egy nagyobb elköteleződését mutatja az egyenlőség kivívása mellett. Az Adidas szintén nagyot tett le az asztalra a mára már 25 millió nézőt hozott Original videójával, melyben közreműködött a zene, a sport és a művészet világából Petra Collins, Snoop Dog és Stormzy. A W Magazine divatszerkesztőjeként és a brit Vogue főszerkesztőjeként ismert Edward Enninful szintén megjelenik a divatfilmes listán idén, méghozzá a GAP kampányban; ebben a márka visszatér gyökereihez, a fehér trikóhoz és a kék farmerhez. A kedvenceink után pedig jöjjön a teljes lista!

’Soul Scene’ by Glen Luchford for Gucci Pre-Fall 2017

A brit underground Northern Soul mozgalom inspirálta őszinte jókedv és a tánc felszabadító, művészi ereje Glen Luchford nyomán. Még mindig libabőrösek vagyunk tőle.

’Be True’ by Daisy Zhou for Nike

A Pride-ra időzített legfrissebb Nike #Equality videó egy merész és látványos tisztelgés az LGBTQ közösség előtt, egy ismert transgender táncossal a főszerepben, Precious Angel Ramirez hangjával. Tökéletes üzenet, tökéletes kidolgozás.

’Original is Never Finished’ by Ferdinando Verderi, Wesley Phelan & Matthew Edwards for Adidas

Az Adidas Originals egyfajta kulturális katalizátorként ismét megerősítette helyét az eredetiségért való küzdelemben, a legmodernebb látvánnyal és elismert művészekkel együttműködve. Nem tudnak melléfogni.

’Music is my Mistress’ by Kahlil Joseph for Kenzo

Az utóbbi szezon legjobbja, a Kenzo visszatért, méghozzá Kahlil Joseph videójával, aki Kendrick Lamarral való közös munkájával vált ismertté. A végeredmény ismét hangsúlyozza a márka elkötelezettségét a film művészete iránt. Film, zene, divat – nem is kell több!

’A-Z of Music’ by Sam de Jong for I-D x Marc Jacobs

A i-D népszerű, „A-Z” sorozatában Marc Jacobs-szal működött együtt egy olyan zenei videót megálmodva, amelyben a humor és az edukáció kapta a főszerepet. Úgy tűnik, nem hiába rajongunk az i-D-ért!

’Movement: Queens Moves’ by Sandra Winthers for i-D x New Balance

A film központjában a New York-i ’Queens Moves’ kollektíva részvevői vannak, akiket számos kényes kérdéssel szembesítenek a politikán keresztül a szerelmi csalódásokig. Nyerő tulajdonságuk: a hitelesség!

’Bridging the Gap’ by Edward Enninful for Gap

Enninful Bridging the Gap című videója úgy mutatja be a márkát, ahogy az a nagykönyvben megvan írva: szórakoztató, egyszerű, sokszínű, optimista, na meg persze odavan a Boney M-ért. Ahogy mi is.

’Elle Fanning’s Fan Fantasy’ by Ariel Schulman and Henry Joost for American Vogue

Wes Anderson szürreális, groteszk képi világát idézve alkotta meg az amerikai Vogue Elle Fanning „sztárparódiáját” a Z-generációnak címkézve. Egyszerűen zseniális. És vicces. Nagyon vicces.

’Cinéma’ by Francesco Maria Tiribelli for Prada

A történetet, amit a film cselekményéből hiányolunk, a lenyűgöző képi világban kapjuk vissza. Giedre Dukauskaite szupermodell szerepeltetése már eleve egy üdítő esztétikai élmény: a tipikus 21. századi Prada-stílt kapjuk meg a gyönyörű és szellemes múzsa képében.

’American Classics’ by Julian Klincewicz for Calvin Klein

Raf Simons bár szinte teljesen átalakítja a Calvin Klein brandet, e videó tökéletesen ásott le a márka gyökereihez az örök fiatal amerikaiak szívét megdobogtatva. Na meg a miénket is.

Szöveg: Jakab Tímea Diána, forrás: BoF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.