„Koncepcióban gondolkozva alkotom meg a kollekcióimat” – Karman Jewelry

A Hungaria nyereményjáték kapcsán szerettünk bele igazán a Karman Jewelry kreációiba, noha már egy ideje figyelgetjük Kármán Orsi brandjét, aki mesélt nekünk szakmai fejlődéséről, megjelenéseiről és új kollekciójának alapkoncepciójáról is…

A MOME-n grafikusnak tanultál, a márka megalapítása előtt pedig sokáig a reklámszakmában tevékenykedtél. Mi motivált mégis arra, hogy válts és a hobbidból építs karriert? Teljesen autodidakta módon tanultad ki a szakmát?

A szakmai kiteljesedésemnek tökéletes íve volt. Olyan szerencsés helyzetben voltam, hogy az egyetem elvégzése után a grafikai tervezés szinte minden ágával foglalkozhattam – arculattervezés, csomagolásgrafika, kiadványok, plakát- és bélyegtervezés, s még sorolhatnám… A reklámügynökség egészen más kihívások elé állított, art directorként nemzetközi kampányokon dolgoztam, az ötletelési folyamattól a kivitelezésig. Moodboardok, kampányfotózások, filmforgatások, pörgős hétköznapok, szinte megállás nélküli intenzitással. Összetett és csapatmunkát igénylő folyamat volt, amiből rengeteget tanultam;  koncepcióban való gondolkodást, az ötletek több aspektusból való megközelítését, kivitelezési eszköztárak ismeretét.

Úgy éreztem, ezeket a tapasztalatokat kamatoztatni tudom egy egészen új területen. A divat mindig is érdekelt, már gyerekkoromban bújtam a magazinokat, imádtam a filmeket, a színházi előadásokat. Elvarázsoltak a jelmezek, az ékszerek, a szereplők és az egésznek az atmoszférája. Szerettem a művészettörténetet, érdekeltek a különböző történelmi korszakokat és stílusok is. A kiegészítőtervezésben összegződött minden kreatív tapasztalatom és kísérletezőkedvem. Egy olyan önkifejezési formára találtam, amiben az anyagokkal való kísérletezés, az arányok és a dizájn kapták a főszerepet. Ki voltam éhezve a manualitásra, a kézzelfogható tárgyak alkotására.  Szerettem volna a magam fantáziavilágát felépíteni és olyan egyedi stílust létrehozni, ami minden eddig megszokottól elrugaszkodik.

Nemcsak a vásárlók imádják a kreációidat, de rengeteg felkérést is kapsz, és számos divatanyagban is szerepelnek a Karman Jewelry darabok. Melyek voltak számodra a legemlékezetesebb kollabok?

Büszke vagyok Bloom Sense kollekcióm British Vogue-ban való megjelenésre, a Mercedes-Benz Fashion Week amszterdami kifutóján szereplő ékszereimre, a magyar kifutókon való konstans részvételemre, a magazinokban való megjelenésekre, 2016-os Glamour WOTY jelölésemre, a sok-sok kollaborációra és felkérésre, amelyek újabb utakra terelnek és szuper kihívások elé állítanak. A londoni Not Just a Label (NJAL) vezető online dizájnerplatform kiemelt kiegészítőtervező kategóriában tart számon. 2016-ban pedig egyéni kiállítóként meghívást kaptam az MBFWCE rendezvényére, ami szakmai mérföldkőnek számított hazai és nemzetközi tekintetben egyaránt. SS17 EVOKE kollekcióm itt debütált.

Szeretem a kollaborációkat, nagyon sok tanulságuk van. Egyfelől érdekes látni, ki hogy gondolkozik, milyen stílusban tervez, milyen pillérek mentén tudok hozzákapcsolódni, és mindez mit hoz ki az én tervezői egyéniségemből. Ha okosan és átgondoltan, mindkét fél karakterjegyeit tiszteletben tartva építkezünk, csak előnyei lehetnek az együttműködéseknek. Hiszek benne, hogy extra energiákat szabadít fel egy-egy klassz ötletelés és gyümölcsöző új utakra terel.

Imádtam EDGE kollekcióm csomagolás dizájnjait, amelyet Németh Edina papírinstalláció-tervező (Edina’s Paper) álmodott meg. Az ékszerek formavilágának leképezése, koncepcióba illesztése és a funkcionalitás szem előtt tartása Edina profizmusát tükrözte. Hihetetlen nemzetközi sikere volt, a vásárlóim személyes visszajelzéseiről nem is beszélve.

Jelenleg saját aktuális kollekcióm mellett Cselényi Eszter CELENI márkájának tervezek egyedi ékszerdizájnokat – Karman for Celeni néven. A negyedik közös kollaborációnkon dolgozunk. Az áprilisi Mercedes-Benz Fashion Week Budapesten már bemutattuk AW17 kreációinkat.

2012-ben alapítottad a márkát, azóta pedig bátran kijelenthetjük, hogy az egyik legismertebb hazai ékszertervezővé avanzsáltál. Szerinted mi a titka annak, hogy egy márka kitűnjön a feltörekvő tervezők sorából?

Figyelek az apró részletekre, koncepcióban gondolkozva alkotom meg a kollekcióimat – a kommunikációtól kezdve a csomagolásgrafikán át, egészen az image kampányok kivitelezésééig. Az ékszer formavilága, színei, stílusa, anyaga hozza a hangulatot. Mindent eköré építek. Határozott elképzeléseim vannak, amiket egy-egy kampányfotózás során is igyekszem pontosan megosztani. Állandó csapattal dolgozom, akik profizmusukkal szintén sokat hozzátesznek az összképhez. Ezt a tudatosságot és egységet lehet érzékelni a márka kommunikációjában. Ettől tud konzekvens és koherens lenni.

Képes vagy folyamatosan megújulni: minden kollekciód merőben eltér a korábbi alkotásaidtól, így mindig kíváncsian várjuk az újabb és újabb darabokat, de biztosan számodra is nagyon izgalmas folyamatosan kísérletezni. Melyik kollekciód megalkotása volt eddig a legérdekesebb feladat, a legnagyobb kihívás?

Mindegyik nagy kihívás és nagyon komolyan veszem. A Karman Jewelry újító, kísérletező, karakteres és minőségi. Minden szezonban valami egészen más irányvonallal rukkolok elő, ez szinte már valóban a védjegyemmé vált. Szórakoztatónak tartom az anyagokkal való kísérletezést, a tervezési folyamatból adódó véletlenszerűségeket, amik sokszor az előre elképzelt ötleteimet viszik egészen más irányba. Bloom Sense kollekcióm éppen ezekre a véletlenekre épített. Az alapanyagul szolgáló plasztik égetése során rájöttem, hogy a levélmotívumok, szirmok melegítésével még tökéletesebben tudom reprodukálni a növények hervadási folyamatát. Ez volt a kivitelezés kiindulási pontja, amiből az eddigi egyik legsikeresebb kollekcióm született.

Majd követezett a geometriai inspiráció, ami egészen más kivitelezési folyamatot „követelt”. Edge kollekciómban a precizitás, az élek mentén való kézi hajlítások és a minimalizmus játszotta  a főszerepet. Az SS17 Evoke dizájnokban a geometria mellett a grafikus elemek és a kompozícióba rendezett formák dominálnak. Már újabb izgalmasságokon dolgozom, saját vonalon és Celenivel közös kollaboráción.

Mesélj kérlek a Hungaria pezsgő nyereményjátékára felajánlott ékszerszettről!

Két egymáshoz passzoló ékszerről van szó, amelyek legújabb EVOKE kollekcióm darabjai. KYLIE nyaklánc és HEATHER fülbevaló. A kollekció a 70-es évekből táplálkozik. Erőteljes geometrikus formák — ívek, körök, félkörök —, grafikus felületjátékok és aszimmetria jellemzi. Minden egyes ékszer egy-egy mini műtárgy, amelyet a művészeti megközelítés a kortárs dizájner kiegészítők felé mozdít. Az op-art hatás vonalakban, sávokban, geometrikus formákban jelenik meg, ezek optikailag mozgatják meg a felületeket, amelyeket a különböző rétegek és az erőteljes színek még tovább erősítenek.

 WWW.PEZSGOMASKEPP.HU
Képek: Fb.com/karmanjewelry
Bloggerfotó: Matoljak Adri, modell: Fejes Alexa @rebelliveblog
Kampányképek: fotó_Pejkó Gergő, styling_Laczkó Monika, haj_Koczka (Davines), smink_Magyar Eszter, modell_MARA NICA @The Roster Mgmt

Hozzászólás