„A kézzel készült termékeknek lelkük van” – Interjú a Mandragora design tervezőjével

Scherfel Nóra csaknem tízévnyi marketinges tevékenykedés után alapította meg saját vállalkozását cipőtervezőként. Mandragora design nevű márkája egyedi tervezésű, magas minőségű cipőket kínál, s annak ellenére, hogy egy viszonylag fiatal brandről beszélünk, biztató és ígéretes az a tudatosság, amellyel a tervezőnő építgeti birodalmát. A kezdetekről, motivációról és tervekről beszélgettünk vele.

Nemzetközi marketinges pályáról kerültél a cipők és a tervezés világába. Ez bizonyára hatással lehet arra, ahogyan a márkád, a vállalkozásod építéséhez állsz…

Mivel lehetőségem volt nagy nemzetközi márkák építésében részt venni, ezért pontosan tudom, hogy mennyi mindenre van szükség ahhoz, hogy egy termék eladható legyen. Azt gondolom, hogy ez mindenképpen pozitív hatással van a Mandragora design márka életére és kommunikációjára. Óriási élmény számomra, hogy a szakmai múltam és kreativitásom ötvözetéből létrehozhatok egy saját márkát. A munkámnak ezt a részét is ugyanolyan alkotási folyamatként élem meg, mint a cipők tervezését.

Mikor és milyen motiváció hatására döntötted el, hogy komolyabban cipőkészítéssel szeretnél foglalkozni? Te is készíted őket vagy a tervezés inkább a te reszortod?

Egy évvel ezelőtt jött az ötlet, amikor egy rendkívül tehetséges, fiatal cipészmester marketing tanácsadójaként beléptem egy cipész műhelybe. Teljesen elvarázsolt az a hangulat, ami abból a helységből áradt. Magyarországon a hagyományos cipőkészítés kihalófélben van, ugyanis nincs már szakemberképzés. Ebben a műhelyben viszont ugyanúgy folyik a munka, mint száz évvel ezelőtt – kaptafával, bőrillattal, eredeti szerszámokkal és kézzel. Mivel mindig is imádtam az egyedi cipőket, természetesen azonnal elképzeltem magamnak pár modellt, amit lerajzoltam, megterveztem, majd hónapokig kísérleteztünk annak érdekében, hogy a cipők ne csak szépek, de rendkívül kényelmesek is legyenek. Olaszországban volt lehetőségem olyan különleges bőröket beszerezni, amik csak megerősítették bennem az elhatározást, hogy cipőtervezéssel szeretnék foglalkozni. Azóta már nem kell külföldre mennem azért, hogy egyedi és kényelmes bőrcipőt vegyek magamnak.

Hogyan mutatnád be a márkádat?

A Mandragora márka az egyediségről és a természetességről szól; kézzel készült cipőkről, melyek különleges olasz bőrökből készülnek. Mindegyik modell egy külön karakter, mely képes kifejezni viselője egyéniségét, ugyanakkor kényelmes viseletet nyújt a hétköznapokban is. A cipők formáját és élénk, vidám színeit a természet által alkotott levelek és virágok ihlették, melyek számomra varázslatos módon születnek újjá évről évre. A növényi cserzésű bélésbőrnek és a környezetbarát csomagolásnak köszönhetően a Mandragora cipők igyekeznek hozzájárulni nemcsak a divat, de a természet megújulásához is.

Milyen célcsoportot szeretnél megszólítani? Ki viseli a cipőidet?

A Mandragora cipők azoknak a nőknek készülnek, akik szeretik és értékelik az egyedi darabokat, melyek nem jönnek szembe az utcán, ugyanakkor a kényelem is fontos szempont számukra. Saját tapasztalatból tudom, hogy egy mai modern nőnek mennyi szerepben kell megfelelnie nap mint nap. Szüksége van egy olyan cipőre, amit reggel felkap és még este is őszintén tud benne mosolyogni.

Mi a helyzet külfölddel, hogyan látod a márkád mondjuk öt év múlva? 

A Mandragora webshopban nemzetközi szinten lehet cipőt rendelni és vásárolni. Nem szeretném az értékesítést egyik országra sem korlátozni, hiszen a különleges minőségi lábbelikre mindenhol van igény. A termékportfólió bővítésében látom inkább a fejlődési lehetőséget. Vannak terveim új modellekre, illetve az eddigi vásárlóim inspirálnak cipőkhöz illő táskák tervezésére is.

Mit tudhatunk arról a különleges darabról, amelyet a Hungaria pezsgővel való együttműködés köszönhetően kisorsolnak majd?

A modell neve „Kate”, egy nagyon kedves barátnőmről kapta a nevét, akinek az első ilyen cipő készült. A papagájvirág mintás bőrt Milánóban láttam meg a 2018-as nyári-őszi kollekció bemutatóján. Azonnal beleszerettem és megterveztem ezt a modellt, mely extravagáns stílusával a Mandragora kollekció egyik legfeltűnőbb darabja lett.

HA SZERETNÉD MEGNYERNI EZT A LÁTVÁNYOS MANDRAGORA KREÁCIÓT, JÁTSSZ A HUNGARIA PEZSGŐ NYEREMÉNYJÁTÉKÁN! A RÉSZLETEKÉRT IRÁNY A PEZSGOMASKEPP.HU!

Képek: Fb.com/mandragoradesign.shoes

Hozzászólás