„Mint alkotó, szeretnék értéket teremteni” – Domokos Dórival beszélgettünk

Domokos Dóri, a DELACIER designere egy pörgős, nyitott és rendkívül sokoldalú tervező, aki az acél és a cérna házasításával írta be magát a hazai ékszertervezés történetébe. A tervezővel a hamarosan hivatalosan is megnyitó Clique Design Studio-ban beszélgettem, mely egy Budapesten ezidáig egyedülálló, magyar tervezőket, fotósokat és kreatívokat csoportosító kreatív tér.

A showroomként, fotóstúdióként és marketing műhelyként is funkcionáló Clique célja, hogy elmossa a hazai divatvilág merev határait. Egy olyan hely ez, ahol a vásárlók kötetlenül beszélgethetnek a tervezőkkel, a szakmabeliek pedig egymással és más kreatívokkal. Miközben hosszan ámuldoztam a tágas, világos terek és a minimalista berendezés adta hangulatos összképen, Dóri elárulta, hogy nemcsak a DELACIER-sarok ékszereit, de a Clique bútorait és az egész enteriőrt ő álmodta és tervezte meg. Ezután az információ után alig vártam, hogy még többet megtudjak róla, a motivációiról, céljairól és persze a márka történetéről.

Ékszereid védjegyét az acél és a cérnakép ötvözése adja. Hogyan jött ez a koncepció?

A kérdés kapcsán visszakanyarodhatnánk több pontra az életemben. Eredetileg ruhatervezőként végeztem, és már a diplomamunkámban elkezdtem kísérletezgetni az anyagokkal, illetve azzal, hogy a ruha hogyan tud összeolvadni a kiegészítővel úgy, hogy szerves részét képezze annak. Itt már megjelentek a hámok, övek – belebújtatva a ruhákba. Az acél szeretetét pedig otthonról hoztam, a szüleimnek ugyanis fémipari vállalkozása van. Szóval mondhatjuk, hogy ebben nőttem fel és a mindennapjaim része lett. Már a Mod’Art időszaka alatt is nagyon szerettem az anyagokkal való játékot és kísérletezést. Tudtam, hogy valamilyen kézműves technológiára szeretném építeni a diplomakollekciómat, aztán egyszer csak azon vettem észre magam, hogy nem a ruhákat és a formákat kezdtem el tervezni, hanem a kiegészítőket, ami akkor egy új terep volt nekem. Ekkor mélyedtem el ebben a technológiában, ami végül a márka védjegyévé vált.

Tehát neked az ékszertervezés tulajdonképpen teljesen véletlenül jött…

Igen, és ezután teljesen elpártoltam a textiltől. Terveztem ruhákat is egy-két szezonon keresztül, de saját márkában nem gondolkodtam. Én az ékszertervezésben találtam meg magam, ebben tudom kiélni a kreativitásomat. 4 éve alapítottam a DELACIER-t, eleinte inkább ösztönösen építettem a márkát, mára már sokkal tudatosabb vagyok ebben. Megismertem magamat, körvonalazódott bennem, hogy milyen értékeket akarok képviselni és közvetíteni a márkával. Ezért is volt erős a Rékával közös kollekció, a Bionic, amihez hasonló anyag korábban nem készült itthon. (Szerk.: Lukoviczki Réka autóbalesetben elveszítette a bal lábát. A balesetet követő depressziós időszak után azonban sikerült újra megtalálnia önmagát, jelenleg pedig protézis segítségével aktívabb életet él, mint valaha. Az ő hozzáállása és gondolkodásmódja inspirálta a DELACIER Bionic kollekcióját.)

Honnan gyűjtesz ihletet egy-egy új sorozat megalkotásához, mi az, ami inspirál?

Ahogy a személyiségem fejlődik és változik, különféle hatások érnek, mindig más az, ami inspirál. Amikor a Bionic témáját megtaláltam, nagyon sok kérdés volt a fejemben és a divatvilágra nagyon sok kérdőjellel tekintettem. Mint alkotó, szeretnék értéket teremteni, maradandót, időtállót létrehozni. E mentén inspirálódtam, próbáltam túllendülni a kliséken.

Ha egy fontos mérföldkövet emelhetnél ki a márka történetéből, mi lenne az és miért?

A külföldi megkeresések nagyon megtisztelőek voltak számomra. Ilyen például a British Vogue-ban való megjelenés. Emellett bekerültünk kuwaiti, dubai-i és londoni magazinba is.

A külföldi terjeszkedés is célunk, aktívan jelen vagyunk az osztrák piacon. Tavasszal rengeteg design eseményen vettünk részt, így személyesen is megismerhetem a fogyasztói igényeket. Nekem nagyon fontos, hogy ilyesfajta visszacsatolásokat kapjak, és természetesen itthon is odafigyelek erre. Így belelátok egy kicsit a vásárlók lelkébe és ennek alapján tudom a márkát és a  termékeket is fejleszteni.

A Hungária pezsgő játékában többek között a DELACIER kreációi közül is megnyerhetnek egy darabot a játékosok. Mesélj nekünk néhány szót a választott ékszerről!

A FLO Choker egy aszimmetrikus acél nyakpánt, amelyet a többi ékszeremhez hasonlóan egyedi, kézzel készült cérnaképpel díszítettem. A szálcsiszolt acél rugalmasságának és pillekönnyű súlyának köszönhetően kényelmes viselet különleges alkalmakra vagy akár a hétköznapokra is.

HA SZERETNÉD MEGNYERNI EZT A KARAKTERES DELACIER NYAKLÁNCOT, JÁTSSZ A HUNGARIA PEZSGŐ NYEREMÉNYJÁTÉKÁN! RÉSZLETEK: WWW.PEZSGOMASKEPP.HU!

Képek: DELACIER weboldala

Hozzászólás