„A siker számomra nem az eladott darabszámban mérendő” – Interjú Selmeci Mariannával

Személyesség, nőiesség, kifinomultság – ezek mentén írható körül az az irány, melynek szellemében Selmeci Marianna, a Marie Anne Design tervezője és alapítója építi alkotói egyéniségét. A fiatal és ambiciózus tervezővel egyéni elképzelésekről és személyes márkaépítésről beszélgettünk.

Mondhatjuk, hogy nem a hagyományos utat bejárva kerültél a divatszakmába. Mi motivált arra, hogy a táskatervezést válaszd és hogyan sajátítottad el egy márka működtetésének a mikéntjét?

A Marie Anne Design megszületését kétévnyi próbálgatás előzte meg. Nem volt konkrét tervem az elején, hogy az életemet holnaptól táskatervezőként folytatom. Eleinte csak varrogattam, aztán beleszerettem a bőrbe, majd az élet úgy hozta, hogy hirtelen rengeteg szabadidőm lett, akkor dőlt el minden. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ezek a körülmények jókor, jó időben adódtak össze. Az első két év göröngyös út volt, mivel magamtól kellett mindenre rájönnöm, úgymond autodidakta módon tanultam ki ezt a szakmát – és mindent, ami egy vállalkozás indításához és fenntartásához szükséges, az anyagbeszerzéstől a marketingig (bár még így is bőven van mit elsajátítani), viszont ezzel olyan biztos alapokra helyeztem magamban a dolgokat, ami még sok évig elég energiát adhat a márka állandó megújulásához.


Fotó: COLORCAM – Pálffy Kata – Virág és enteriőr design

Milyen elvek mentén alakítod a márkád, mennyire hatnak rád az aktuális trendhullámok és mikből inspirálódsz?

A Marie Anne Design számomra valamilyen szinten önmegvalósítás. Csak olyan darabok készülnek, amiket magaménak érzek. Hiszem, hogy a kevesebb több. Ha olyan megrendelés érkezik, ami egyáltalán nem az én stílusom, nem vállalom el, inkább ajánlok más tervezőt. Mint tudjuk, nagyon sokféle nőtípus létezik. A termékeim a klasszikus értelemben vett Nőknek készülnek, akik csinosan, de visszafogottan öltözködnek, szeretik a szolid, minőségi, időtálló kiegészítőket.

Az aktuális trendek akaratlanul is befolyásolnak, nem lehet kizárni őket, mert az információk tucatnyi csatornán érkeznek. A tervezésnél nem alapfeltétel, hogy trendkövető legyen a kollekció, de nyilván figyelembe veszem, hogy hordható darabok készüljenek. Bár mivel szeretem az egyszerű, stílusos, nagyon nőies vonalakat, az extravagáns termékek nem jellemzőek rám. Az inspiráció általában más területekről érkezik, színek, formák, textúrák, bármi lehet, ez nagyon változó. Legtöbbször a bőrökbe szeretek bele elsőként, majd ezt követi a tervezés és az elkészítés.

Táskáidat egyedül tervezed és minden darabot te is készítesz el. Szeretnéd megtartani ezt az exkluzivitást hosszabb távon is?

A siker számomra nem az eladott darabszámban mérendő. Meggyőződésem, hogy hosszútávon csak úgy lehet fenntartani egy márkát, ha valami olyasmit csinálok, ami kitűnik a tömegből. A Marie Anne Design egyedisége pont ebből adódik, hogy minden darabot magam készítek el. A vásárlók megálmodhatják a számukra megfelelő színeket, formákat, amit aztán a saját stílusomban elkészítek. Már egy kisszériás gyártással is elveszítené a márka a lényegét, hiszen nem lenne lehetőség darabonként egy-egy termék elkészítésére.

A korábbiakban több kollaborációd is volt. Tervezed követni ezt az irányt? 

Nagy örömöt jelent számomra olyan tervezőkkel együtt dolgozni, akik hasonló értékeket képviselnek a divatszakmában és a magánéletben is. Ezek az együttműködések mindig pozitív hatással vannak rám, egyrészt kimozdítanak a hétköznapi rutinból, másrészt komplex kihívást jelentenek, mert együtt kell más tervezőkkel gondolkozni, alkalmazkodnunk kell egymáshoz, a végeredmény pedig minden esetben valami egészen különleges lesz. Fontosnak tartom, hogy mindenki azzal foglalkozzon, amihez igazán ért, ezért sem kezdek például a ruha-, ékszer- vagy cipőtervezésbe.  Erre jók a kollaborációk, amikkel a márkák egymást is abszolút erősítik. Nemrég készültem el a SentimentsCouture divatház új kollekciójának kiegészítőivel. A közös munka hosszú távú, már két éve tart, és remélem a jövőben is így marad.

Melyik az a terméked, amellyel a Hungaria pezsgő nyereményjátéka révén egy szerencsés gazdagodhat? Kérlek, mesélj egy kicsit a kiválasztott darabról!

A nyereményjátékban részt vevő termék egy Tamara névre keresztelt szett, ami egyik kedves barátnőmről kapta a nevét. A clutch és a színben hozzá illő tárca különleges alkalmakra készült. Tökéletes kiegészítője lehet egy színházi estnek, randevúnak vagy nyár esti sétának.  A mély burgundi alapszínt finoman csillogó, arany árnyalatú bőrrel kombináltam. A nyeremény a Queen of the Night kollekció darabja, amelyek már a márka leginkább kiforrott stílusát követik.

HA SZERETNÉD MEGNYERNI EZT AZ EGYEDI MARIE ANNE SZETTET, JÁTSSZ A HUNGARIA PEZSGŐ NYEREMÉNYJÁTÉKÁN! TOVÁBBI RÉSZLETEKET ITT TALÁLSZ: WWW.PEZSGOMASKEPP.HU!

Képek: Fb.com/marieannedesign, bloggerfotó: Matoljak Adri

Hozzászólás