Cipő mint életstílus – A TE Shoes tervezőjével beszélgettünk

Tóth Eszter cipőtervező a bakancsok és a papucsok szerelmese, aki kreációival nemcsak trendet, de életstílust és egyedülállóan vagány atmoszférát is teremt. Eszter teljesen autodidakta módon kezdte el kitanulni a szakmát, melynek titkait és részleteit az Anna Amélie-nél töltött gyakorlati idő alatt ismerte meg még mélyebben. A tervezővel a kezdetekről, a bakancsokról és az alkotói folyamatról beszélgettünk.

Mióta tudod, hogy a cipőtervezés a te szakmád?

Én balatoni vagyok, Keszthelyen nőttem fel, ahol semmi rálátásom nem volt a szakmára. Innen jöttem fel a Corvinusra, de közben rájöttem, hogy ezt annyira nem akarom. Ekkor jelentkeztem az Anna Amélie-hez gyakornoknak. Nagyon jóban lettünk, mindenre megtanított, amit a bőrről tudni kell. Az első papucskollekciómat is az ő műhelyében készítettem el, tulajdonképpen innen indult az egész. Tehát nálam ez teljesen autodidakta jelleggel alakult: mikor rájöttem, hogy tervezéssel akarok foglalkozni, akkor megpróbáltam megtalálni a módját annak, hogy mindezt a gyakorlatban is megtanuljam.

A legutóbbi kollekciód sztárja a bakancs volt., ami nálad nem is egy lábbeli, sokkal inkább egy életstílus. Elég vagány lett a hozzá készült lookbook, mesélnél róla egy kicsit? Minden a te ötleted volt?

Az egész koncepció az én ötletem volt, a fejemben megszületett képekből állt össze. Tényleg egy életstílust akartam átadni, így a lookbookban azok a témák szerepeltek, amiket én is nagyon szeretek: enni, inni, barátokkal lenni, vacsorákat rendezni – persze mindezt szépen felöltözve. Ezt próbáltam megvalósítani, a képeken tulajdonképpen egy nagy csajos házfoglalás történik. A modellek pedig a barátnőim voltak.

Kiknek szánod elsősorban a cipőidet?

Igazából az olyan lányoknak, mint amilyen én is vagyok. Úgy készítem el a cipőimet, hogy vagy tökéletesítek egy már létező, általam nagyon szeretett modellt és ezt a típust alakítom át olyanná, ahogyan nekem még jobban tetszene, vagy a fejemben megszületett kép alapján rajzolom és alakítom ki őket a gyakorlatban. Tulajdonképpen azokat a cipőket alkotom meg, amik hiányoznak a világból – azoknak a lányoknak, akik hozzám hasonlóan hiányolják ezeket és pont azokat a részleteket szeretik benne, amiket én.

Inkább a kényelmet tartod szem előtt tervezéskor vagy azt, hogy minél mutatósabbak legyenek a darabok?

50-50%, szerintem mindkettő ugyanolyan fontos. Amikor megszületik a terv a fejemben, akkor igyekszem ezt a lehető legkényelmesebbre formálni, így általában mindkét feltétel meg tud valósulni.

A márka Facebook oldalát mostanában ellepték a pasztellszínben úszó inspirációs képek. Tekinthetjük ezt előrejelzésnek a következő kollekciót illetően?

Tudatos vagyok, ezek a képek az én világomat tükrözik, de a kollekció színeivel nem függnek össze. Először mindig a cipők formáját tervezem meg, az anyagot csak utána választom ki. Nagyjából a legutolsó része az egésznek az, amikor eldől, hogy milyen színek lesznek. Persze előfordul, hogy kinézek például egy külföldi kiállításon egy adott anyagot és mindenképpen szeretnék belőle valamit készíteni, ezért megrendelem, de ritkább eset, hogy az anyagból vagy a színből indulok ki.

A Hungária pezsgő hamarosan induló játékában a résztvevők a fenti képen látható fekete cipellőt nyerhetik meg tőled. Melyik ez a darab, és miért pont erre esett a választásod?

Az új kollekció egy darabját választottam, egy fekete velúr darabról van szó. Úgy gondoltam, hogy ezt lehet a legjobban kihasználni és tényleg mindenhez passzol. Egyébként szeretem, ha bevállalnak az emberek merészebb színeket is, de azt vettem észre, hogy a feketét kedvelik a legjobban, így ezzel biztosan nem lőhetünk mellé.

HA SZERETNÉL BOLDOG TULAJDONOSA LENNI ENNEK A MENŐ TE SHOES CIPELLŐNEK, JÁTSSZ A HUNGARIA PEZSGŐ NYEREMÉNYJÁTÉKÁN! A RÉSZLETEKÉRT IRÁNY A WWW.PEZSGOMASKEPP.HU!

Képek: Králik Dani, Fb.com/TEshoes

Hozzászólás