„Nem akarunk mindenáron mindenhol ott lenni” – Reményi Éva

Természetesség, nőiesség, az alkotás érzelmi és hangulati tónusai, minimalizmus, geometria… Az eVe by Eva Remenyi kreációkon egyszerre láthatjuk a szabályszerűségre, egységességre, komplexitásra való törekvést, valamint a szeszélyesség, az ösztönösség kifejeződéseit. Erről az izgalmas alkotói panelről kérdeztük a tervezőnőt, Reményi Évit.

Hogyan tudnád mederbe helyezni az eVe by Eva Remenyi identitását, mi az ars poeticád?

Mindig is volt bennem egyfajta kettősség, amit a munkáim nagyon jól tükröznek. Ahogy szeretem az átlátható, fölösleges bonyolításoktól mentes rendszert az életemben, úgy vonzódom az egyszerű, letisztult formavilághoz az alkotásban, illetve, ahogy tudok túláradó, bohém lenni, úgy az ékszerek is tudnak burjánzóak és gazdag formavilágúak lenni.

Hogy melyik felé húzok jobban, az mindig változik. Az elmúlt két évben inkább a letisztultság volt jellemző a kollekcióimra, de most egy ideje arra vágyom, hogy naturalisztikusabb ékszereket és statement darabokat is készítsek. Utóbbihoz azt gondolom, picit nagyobb bátorság kell, de sok olyan hatás ért, amelyek azt igazolják, hogy most erre tegyem át a hangsúlyt.

Mennyiben határozzák meg a kreációidat az aktuális trendek és mennyiben a saját formakoncepciód, aktuális ihletettséged? Beletervezed magad a darabjaidba vagy már erősebben van jelen az üzleti szempont a tervezés, előkészítés során? Vagy éppen a két kiindulási pont kreatív mixelése a cél?

Az alkotás nálam elsősorban mindig is szívből jött, de hazugság lenne azt állítani, hogy szemben úszom az árral és – ha csak nagy vonalakban is, de – nem veszem figyelembe a trendeket. Idén öt éves a márkám és azt gondolom, mostanra megérettünk annyira, hogy megtaláljuk az ész és a szív, azaz az alkotás és üzleti célok optimális elegyét. Bevallom, szeretek így működni, mert egy biztonságos rendszer nagyobb mozgásteret ad minden szempontból. Néha azért kellenek túlkapások, határfeszegetések, egyrészt hogy lásd mi van benned és töltekezni tudj belőle, másrészt hogy tudj a közönségednek meghökkentő dolgokat mutatni, olyanokat, amik kicsit kizökkentenek a komfortzónából.

Mesélj egy kicsit az aktuális történésekről, mivel foglalkozol mostanában, hogyan képzeled el a márka következő lépéseit? 

Mostanság készült el az új webshopunk, amit nagyon szeretünk, de rengeteg teendő van még vele. A nyár amúgy általában egy pezsgő időszak a márka életében, ilyenkor nagyon sok munkánk van, ami szuper, de kb. leköti a vegyértékeket. Emellett a legizgalmasabb dolog az új kollekció születése, amit a szokottnál is jobban várunk, mert ahogy korábban említettem most picit elhagyjuk a geometrikus vonalakat és valami egészen mással rukkolunk elő.

Mi a helyzet most a külföldi terjeszkedéssel?

A külföldi terjeszkedés tulajdonképpen állandó cél, bár nálunk kevéssé látványos, miután az elsődleges cél nem az, hogy üzletekbe kerüljünk. Az utóbbi egy évben voltak szárnypróbálgatások Bécsben, Münchenben, Grazban és New Yorkban. Sok tapasztalatot lehetett leszűrni ezekről a piacokról, de szépen hangzik vagy sem, válogatósak vagyunk, nem akarunk mindenáron mindenhol ott lenni. A hitvallás mindig is a minőség volt a mennyiség rovására – és ez a jövőben sem lesz másként. Összességében jól alakulnak a dolgok ezen a téren, több történés van kibontakozóban és elindult egy szoros együttműködés egy hazai támogatószervezettel is, aminek külön örülünk. Így reméljünk, olyan nemzetközi rendezvényeken is megfordulhatunk, amikre eddig nem volt lehetőség.

A Hungaria nyereményjátékra egy letisztult, egyszerű, de hangsúlyos nyakláncot ajánlottál fel, mely egyébként az egyik kedvencünkké vált az eVe repertoárjából. Kérlek, mutasd be kicsit jobban az ékszert! Milyen érzelmek, inspirációs löketek mentén tervezted, hogyan született meg, mi a sztorija? Kiknek ajánlanád a kreációt?

A gömb nyaklánc a márka egyik alapdarabja, amely szinte a kezdetektől jelen van. Annak ellenére, hogy egy totál egyszerű forma, nehéz elkészíteni, mint ahogy az üreges, három dimenziós formák többségét. Pontosan ez az a medál, ami megmutatja, hogy miért szeretem a minimalisztikus, geometrikus ékszereket, mert a maga nemes egyszerűségében úgy tökéletes, ahogy van. Mindenféle túlzás nélkül állíthatom, mindent tud, amit egy medálnak tudni kell. Látványos, egyszerű és mindenhez passzol. Az inspiráció kicsit bensőséges. Az élet arra tanított, hogy mindig törekedjek a személyiségem formálására, fejlesszem magam, hogy teljesebb, egészebb legyek. Azt gondolom ezt hivatott ez a medál kifejezni.

HA SZERETNÉD MEGNYERNI A FENTEBB LÁTHATÓ EVE BY EVA REMENYI NYAKLÁNCOT, JÁTSSZ A HUNGARIA PEZSGŐ NYEREMÉNYJÁTÉKÁN! RÉSZLETEK: WWW.PEZSGOMASKEPP.HU!

Bloggerkép: Chloé from the woods, fotó: Matolják Adri
További képek forrása: Fb.com/evebyevaremenyi

Hozzászólás