Praktikum és kúlság táskákba oltva: DVA

Folytatódik rapidinterjú-sorozatunk, melynek keretében feltörekvő vagy már régóta a hazai fashionpalettát színesítő divat- és kiegészítőtervezőket faggatunk munkájukról, inspirációjukról, kihívásaikról a Hungaria pezsgő nyereményjátékának apropóján. Soron következő alanyunk DVA brand alkotópárosa – ismerjétek meg őket közelebbről!

 

A márkátok gyakorlatilag egy, a klasszikus gymbagre kitalált koncepcióra épül, annak újragondolása hatására robbant be és vált pillanatok alatt rendkívül népszerűvé. Ez egy véletlennek köszönhető vagy tudatosan tűztetek ki célokat?

Is-is, részben véletlen, hiszen a márka alakulásakor ösztönös lépések mentén haladtunk, ugyanakkor muszáj volt néhány tudatos (vagy tudat alatt tudatos) döntést is hoznunk. Nehéz visszaemlékezni, a lényeg, hogy a spontaneitásunk és lazaságunk mellett azért az eszünkből élünk.

Számítottatok arra, hogy ez előreláthatólag löketet adhat a márkátok építésének?

Azt mondani, hogy számítottunk rá, túlzás lenne. Inkább csak bíztunk benne. Az volt a fejünkben, hogy nekünk ez tetszik, ha másoknak is, akkor nagyon jó, ha másoknak nem, akkor az is egy verzió és ez további gondolatokat indított volna el bennünk. Végül, szerencsére az előbbi lett igaz.

Mindketten más területekről érkeztek, tehát nem az iskolapadban sajátítottátok el a divattervezést. Egyrészt, hogyan lett éppen a táska a médium? Másrészt, miben látjátok az előnyeit és a hátrányait annak, hogy egy alternatív utat jártatok be? Nem éreztétek a konkrét szakmai támogatás hiányát akár a tervezést tekintve, akár a márka építésével járó folyamatok során?

Ha a divattervezést nem is sajátítottuk el az iskolapadban, nagyon sok olyan dolgot igen, amely egy márka építésének abszolút meghatározó folyamata. Magát a tervezési folyamatot, a koncepcióalkotást Klaudia a Műszaki Egyetemen mindenképp megtanulta, hiszen tervezői szakirányon végzett. Ahogy ő mondja, az építészet és a divattervezés nagyon távol áll egymástól, mégis nagyon közel. Bár utóbb belegondolva lehet, ezt csak ő formálta így, hogy a kettő össze tudjon csengeni. Anna kreatív írás tanulmányai, marketing és kommunikációs ismerete vagy a más-más területekről szerzett inspirációi szintén nagyban elősegítettek minket szakmai utunkon.

A táska mint médium is személyes élményből fakadt. A legtöbb nő rajong a táskákért. Egy táska tökéletesen meghatározza az egész öltözékünket, emellett geometrikus formavilágával a szabásvonalak hasonlítanak egy alaprajzhoz. De annak, hogy mi ezt választottuk, nincs konkrét miértje. Valahogy így alakult, ez még a korábban említett első ösztönös döntéseink eredménye. Emellett persze gyakorlati előnye is van, például nem kell a méretsorral bajlódni, mint egy ruhakollekciónál, így sokkal könnyebben eladható.

Egy konzulens hiányát sokszor érezzük. Jó lenne, ha néha tudnánk kérdezni, de szerencsére már ehhez is találtunk egy „mentort”, akivel a szakmai kérdéseket megvitatjuk. Olykor a gyártásnál vagy a fejlesztésnél még van némi nehézség, ami ugyanakkor előny is, hiszen ha valaki elmondaná előre, hogy mi az, ami biztosan nem működik, akkor rengeteg dolgot meg sem próbálnánk, nem kísérleteznénk, nem agyalnánk rajta, és nem tennénk mégis működőképessé. Ezenkívül hiányzik egy olyan összegyűjtött anyag, ami az egyetemen például építészetből adott volt. A technológiák ismertetése, az anyagok ismerete, a divatmárkák bemutatása, a különféle modellek stb. Szóval sok olyan dolog van, amit mi autodidakta módon, önszorgalomból sajátítunk el, de ezt sem mondanánk valódi hátránynak, hiszen így színtiszta érdeklődésből és kíváncsiságból nézünk utána, nem pedig azért, mert valaki kiadta feladatnak.


Hogyan látjátok a magyar nők táskaviselési szokásait? Hogyan helyeznétek el a ti termékeiteket ezen a piacon?

Már jóval merészebbek, kevésbé merevek, mint mondjuk akár 2-3 évvel ezelőtt. Egyre többen mernek „kényelmesek” lenni és egyre többen látják meg, hogy például egy hátizsák is lehet elegáns és vagány, nem csak 17, de 30, 40, 50 vagy 60 évesen is. Azt látjuk, hogy a magyar nők szerencsére egyre nyitottabbak az új dolgokra, új anyagokra, sőt vágynak az új látványára. Ahogy halad előre a márkánk az időben, annál sokfélébb és színesebb az a vásárlói réteg, aki a mi táskáinkat választja. Ez pedig nagy örömmel tölt el minket, hiszen óriási sikerélménynek éljük meg egy ilyen széles vásárlói skála ízlését és tetszését kielégíteni.

Milyen terveitek vannak a márkával? Milyen irányba szeretnétek továbbfejleszteni?

Még nagyon fiatal a márka, idén augusztusban lesz 3 éves. Rengeteg tervünk van. Idén például végre elkészül az első igazi férfi hátizsákunk, ami sokkal összetettebb és alapjaiban lesz más, mint az eddigi modelljeink. Ezen kívül sokszor elhangzik a külföld, de véleményünk szerint nagyon sok kiaknázatlan hazai lehetőségünk is van még. Tehát a külföldi kapcsolatok kiépítése mellett mindenképp szeretnénk tovább erősíteni a márkánkat itthon is, szeretjük a hazai közeget. Idén végre utolértük magunkat és időben elkészítettük a tavaszi-nyári újdonságokat. Alig várjuk, hogy elkezdjük az őszi-téli kollekciót, amihez már megálmodtunk és beszereztünk mindent.

A Hungaria pezsgő nyereményjátékának keretében egy DVA tasi is gazdára lel majd. Mit tudhatunk erről a darabról?

Ez a modell az egyik nagy kedvencünk, hiszen egyrészt nagyon egyszerű és szinte bármivel összepárosítható, másrészt az ezüstösen csillámló alsó résztől figyelemfelkeltő és különleges. Egyszerre sportos és elegáns, így bárki is nyeri meg, biztosan be tudja majd illeszteni a stílusába.

HA SZERETNÉD MEGNYERNI EZT A MENŐ DVA GYMBAGET JÁTSSZ A HÉTEN A HUNGARIA PEZSGŐ NYEREMÉNYJÁTÉKÁN! IRÁNY A PEZSGOMASKEPP.HU!

Képek: Fb.com/wearedva

Hozzászólás