Az ismétlődő mintázatok esztétikája: Zwana Modular Jewelry

Folytatódik rapidinterjú-sorozatunk, melynek keretében feltörekvő vagy már régóta a hazai fashionpalettát színesítő divat- és kiegészítőtervezőket faggatunk munkájukról, inspirációjukról, kihívásaikról a Hungaria pezsgő nyereményjátékának apropóján. Soron következő alanyunk a moduláris ékszereiről ismert Kalácska Zsanett, a Zwana tervezőnője. 

Zwana Modular Jewelry. Mit jelent nálad egészen pontosan a moduláris kidolgozási technika, hogyan manifesztálódik ez az ékszereidnél? Milyen elemek, anyagok, metódusok révén válik megfogalmazhatóvá a brand DNS-e?

Az ékszereim tervezésénél geometriai elveket alkalmazok. Számomra különösen érdekes téma az ismétlődő mintázatok, ritmusok világa az ember alkotta környezetben is, de elsősorban a természetben előforduló szabályosságok érdekelnek. Ha adott egy elem, egy alapforma – azaz modul – amit akár szabálytalan, akár szabályos rendben ismétlünk, minden esetben jellegzetes mintázatot kapunk, amiket én nagyon szépnek találok általában. Az első ékszereim, amik erőteljes karakterükkel azóta is meghatározzák a márka arculatát, geometriai alapformákra épültek. Hogy a gondolat tiszta maradjon és ne veszítse el a lényegét, olyan módszereket kerestem az elemek összekapcsolására, amikhez nem szükséges plusz anyag vagy alkatrész hozzáadása – így születtek a lineáris vagy terülő struktúrát alkotó, önmagukban kapcsolódó megoldások. Ehhez sík karakterű, de lágy anyag szükséges, így találtam rá – fémműves létemre – a bőrre. Ma már más módszerekkel is dolgozom, de a geometria, az ismétlődés, a ritmusok alkalmazása, valamint az anyagok eredeti felületét megváltoztató ráhatás mint alapelvek, megmaradtak.

 

Úgy tudom, a márka életében az egyik legnagyobb mérföldkövet a Gombold újra! pályázat jelentette. Kérlek, avass be minket a részletekbe: milyen kreációkkal indultál és milyen változásokat hozott ez a Zwana számára?

A Gombold Újra pályázaton elért siker – Wamp különdíj – adta a kezdő lendületet a márka létrehozásához. Előtte hosszú időt töltöttem a gyerekszobában a kisfiam mellett, a pályázaton azért indultam, hogy végre kimozduljak és újra alkotni kezdjek. Egy saját fejlesztésű kapcsolási elvet vettem elő, ami azóta Pangolin néven fut. Akkor még nem tudtam, hogy mire jó, csak azt láttam, hogy nagyon érdekes és kezdeni kellene vele valamit. Mivel ez egy olyan elv, aminek van egy meghatározó arányokkal bíró részlete, ami a kapcsolódásért felelős, de ezen a néhány ponton kívül tetszőlegesen alakítható, gondoltam egy merészet és hozzá illesztettem egyik kedvenc népi motívumomat, a tulipánt. Ez a klasszikus motívum a már említett ismétlődő sorolástól egy újszerű, modern megjelenést kapott, a kollekció nagy méretű nyakékei és övei erre épültek.

Az egyik legfontosabb inspirációs forrásod a természet, a naturális képződmények szerkezete. Egészen konkrétan mik azok a jelenségek, amelyekből ihletet tudsz meríteni?

Szinte bármi lehet ihletforrás, a kiszáradó, összerepedező föld vagy az esőcseppek az ablakon, minden mintázatokba rendeződik. Akár távolról nézzük a természetet, pl. a folyók kanyargó rajzolatát műholdról, akár a növények sejtszintű szerkezetét mikroszkóp alatt, mindenben van valami szabályosság, valami rendező elv, ami jól látható, még ha megfogalmazni laikusként nehéz is.

Szeretek elmerülni a részletekben és a lehető legközelebbről megvizsgálni mindent. Néha a legközönségesebb dolog, mint pl. egy fűszál is tartogat érdekességeket, ha elég közelről vesszük alaposan szemügyre. Vannak kedvenc témáim, amik gyakran visszatérnek. Ilyenek az állatvilágban a pikkelyes élőlények páncélzata, a rovarok, bogarak szárnyai, a növényvilágban szinte minden, a levelek elrendeződésétől a terméseken át virágok porzószálaiig minden részlet érdekel. És ott vannak a kristályok és kőzetek, amik gyerekkorom óta kísérik az életem, szintén a természet olyan csodái, amik nagy hatással voltak és vannak a gondolkodásomra.

Mit gondolsz, a szerencse és a „jókor jó helyen” mellett milyen sajátságok, adottságok kellenek ahhoz, hogy valaki ma meg tudjon élni az ékszertervezésből itthon?

Ma nem elég tehetségesnek lenni, képesnek kell lenni az önmenedzselésre vagy ha ez nem megy, akkor a tervező mellé kell valaki, aki ebben a segítségére tud lenni, különben olyan dolgokra fog elmenni az energiája, amikkel nem boldogul, és a legfontosabb feladatára, a tervezésre nem marad ideje. Szükség van némi marketinges alapismeretre, legalább olyan szinten, hogy az ember nagyon pontosan el tudja dönteni, hogy mit szeretne csinálni és kinek. Más szempontok relevánsak egy trendkövető és mások egy trendektől független alkotó számára, más a célközönség és más a módja az elérésüknek… Még hosszasan sorolhatnám, hogy mi mindennel fontos tisztában lenni. Szerintem könnyebb most csapatban boldogulni, pl. tervezőpárosként, mert megoszlanak a feladatok és sok esetben a költségek is, persze ehhez egy olyan társra van szükség, akivel minden szinten gördülékenyen megy a munka. Nem könnyű feladat, de nem is lehetetlen.

A Hungaria nyereményjátékra felajánlott Zwana ékszercsomag markánsan highlightolja a márka által preferált merészebb stílust. Mi jellemzi ezeket a darabokat, kin tudod leginkább elképzelni őket?

Egy Pendulum fülbevalóról és egy Bubbles karkötőről van szó. Utóbbi egyike a klasszikus darabjaimnak, ami formailag állandó visszatérő eleme a kollekcióimnak, de felületében és színében mindig megújul. Korallpiros színben a letisztult forma ellenére is feltűnő darab, azoknak ajánlom, akik kedvelik az egyszerű, de annál hatásosabb megjelenést, akik szeretnek kevés eszközzel sokat elmondani magukról. A fülbevaló ebben tökéletes párja a karkötőnek. Ritkán ajánlom szettben az ékszereimet, mert önmagukban is elég markánsak, csak óvatosan lehet párosítani őket a túlzások elkerülése végett. Ez a két darab azonban tökéletesen harmonizál az egyszerű formaviláguk és minimalista felületkialakításuk által, ezrét bátran ajánlom őket egy igényes, visszafogott, mégis látványos megjelenéshez.

HA SZERETNÉTEK MEGNYERNI A ZWANA DARABJAIT, JÁTSSZATOK A HUNGARIA PEZSGŐ NYEREMÉNYJÁTÉKÁN! A RÉSZLETEKÉRT IRÁNY A WWW.PEZSGOMASKEPP.HU!

Bloggerfotó: Matolják Adri, modell: Fejes Alexandra

Hozzászólás