Csipkébe foglalt női átmenetrítusok – Sármán Nórával beszélgettünk

Befejező epizódjához érkezett a Hungaria pezsgő nyereményjátéka kapcsán indított interjúsorozatunk, melynek keretében hat héten keresztül feltörekvő magyar divat- és kiegészítőtervezőket faggattunk munkásságukról. Utolsó alanyunk a mesés ruhakölteményeiről ismert Sármán Nóra, akinek a játék fődíját köszönhetjük.

A ruhakészítés családi hagyomány nálatok. Mikor, hogyan jött a felismerés számodra, hogy nagymamád örökségét és a benned rejlő tehetséget saját kreációkba injektálod?

Amióta az eszemet tudom, ruhákat rajzolok. Az egész gyermekkorom ruhatervezéssel telt, női karaktereket találtam ki és azoknak teljes ruhatárat rajzoltam óvodás koromtól kezdve és még tinédzserként is. Ez valahogy ma is így zajlik. Soha nem volt kérdés, mi az, amit csinálni akarok.

Kollekcióidat mindig valamilyen izgalmas narratíva, romantikus szál mentén bontakoztatod ki. Mesélj kicsit az inspirációs folyamatról, a különböző ötletek ruhakölteményekbe manifesztálásáról! Melyik eddigi kollekciód jelenti a legtöbbet számodra?

Manapság olvasás közben lelek rá azokra a nőalakokra, akik üzennek valamit nekem, üzennek valamit a mai nőknek, és ezek a nők inspirálják a kollekciókat. Regények főszereplői, tündérmesék hősnői vagy mitológiai szereplők a ruhák múzsái. A legutóbbi menyasszonyi ruha kollekciót Aphrodité ihlette, az ő kendőzetlen, szinte nyers nőiessége. Nincs azonban kedvenc kollekcióm, mindegyik szól egy kicsit rólam is, a saját nőiességem kibontásáról.

Koronként, stílusonként, kultúránként igen eltérő menyasszonyi viseletek, karakterek léteznek. Számodra mit jelképez ez a toposz?

Az esküvő sok más jelentése mellett eredendően női átmenetrítus, újjászületés, a nő egy más létállapotba való megérkezése.  Most épp a menyasszonyságnak ez a jelentése inspirál. Rengeteg menyasszonyi ruhatrend, stílus, fazon áll a mai nők rendelkezésére. A kérdés az, hogy ki, miképpen éli meg ezt a sorfordulót, a menyasszonyságát.

A márkaidentitás részeként csakis különleges, finom anyagokkal dolgozol. Hogyan választod ki ezeket, konkrétan melyek a legkedveltebb anyagaid és mit jelképeznek ezek számodra? Származott már hátrányod abból, hogy speciális kikötések mentén alakul az anyagkoncepciód?

A kedvenc anyagom a csipke lett, és ez a szerelem nem tűnik múlandónak. Számomra a csipke a legnőiesebb matéria finomságával, sejtelmességével, bujaságával. Nem könnyű vele dolgozni, de mindig újabb ötletek, technikai megoldások mentén próbálom feldolgozni.

Mik azok a különleges eljárások, egyedi technikai megoldások, amelyek kiemelik a Nora Sarman brandet?

Egyre inkább érzem, hogy vágyunk arra, hogy a tömeggyártott ruhatárunkba kerüljenek olyan darabok, melyek egyediek, személyesek. A menyasszonyi ruhák tervezése mellett az alkalmi ruháknál és a hétköznapibb daraboknál is szem előtt tartom azt a szempontot, hogy minden darabban legyen valami kézimunka vagy valami apró részlet, ami mindegyik darabnál máshogyan készül el. Ezekhez a ruhákhoz másképp kötődünk.

Noha kreációid közt nagyrészt mindenki megtalálhatja a hozzá leginkább illő darabot, de mégis hogyan írnád körül a célcsoportodat?

Sokféle vendégem van, nemcsak menyasszonyok keresnek fel, hanem akár az idősebb korosztály képviselői is, és főleg különleges alkalmakra keresnek ruhát nálam. Törekszem arra, hogy ezek a darabok ne csak egyszer felvehetőek legyenek. Ami a menyasszonyi ruha esetében nem valósulhat meg, arra hangsúlyt fektetek a többi ruhánál, hogy az alkalmakra szánt darabok is a ruhatár részei legyenek: örök darabok.

Nemrég szomorúan írtunk mi is arról, hogy megszűnik a USE unused márka. A növekvő piaci versenyben, a felhígulás korában, a felgyorsult divatipari metódusok tükrében és úgy en bloc a 21. századi kreatívszakmai kihívások közepette szerinted hogyan képes életben maradni egy speciális közönségnek szóló designer brand?

Nem tagadom, hogy kedvenc témám a menyasszonyi ruha, azonban vannak üzenetek, amiket könnyebben át lehet adni úgy, hogy nem kötődsz komoly tradícióhoz, így a pret-a-porter kollekciókat is nagy lelkesedéssel tervezem. Az esküvői ruha egy nagyon speciális területe a divatiparnak, így másfajta kihívásokkal szembesül a tervező. A kettő terület nálam segíti egymást, az innováció hol az egyikből, hol a másikból jön, az új ötletek mindkettőt áthatják.

Számos helyen találkozhattunk már az alkotásaiddal; divatbemutatók, kiállítások, média. Mik a következő lépések, hogyan, milyen irányba épül tovább a brand és hol találkozhatunk a Nora Sarman kreációkkal legközelebb?

Az egész nyaram menyasszonyi ruhák készítésével telik most, amit nagyon élvezek, rengeteg inspiráló személyiséggel dolgozhatunk együtt, de még több időmet töltöm a műhelyben, mert minden menyasszonyi ruha varrásában részt veszek. Szabad óráimban azonban már az új kollekció körül jár az agyam, amit ősszel fogok bemutatni.

A Hungaria pezsgő nyereményjátékának fődíja egy exkluzív Nora Sarman ruhaköltemény. Mesélj kérlek egy kicsit róla!

Nagy öröm volt a közös munka a Hungariával a reklámfilmjük kapcsán, amelybe én készíthettem el azt a bizonyos kék ruhát. A pezsgő ünnepélyessége könnyen kapcsolatba hozható volt a különleges alkalmakra készült ruhákkal, így az inspiráció tálcán kínálta magát, és kínálja most, amikor a nyertesnek szeretnénk örömet okozni azzal, hogy egy általam tervezett alkalmi ruhát készítek el az alkatára, méretére szabva.

HA SZERETNÉL EGY EGYEDI NORA SARMAN RUHÁT NYERNI, JÁTSSZ A HUNGARIA PEZSGŐ NYEREMÉNYJÁTÉKÁN! RÉSZLETEK: WWW.PEZSGOMASKEPP.HU!

Menyasszonyos kampány: Pinewood Weddings, smink, haj: Skrionya Sára, styling: Madar Annamária, modell: Garamvölgyi Flóra

___________________

SS18 kampány: Szombat Éva, haj: Iglódy Judit, smink: Keserű Barbara, modell: Jakab Viktória @Icon

Hozzászólás