Feltörekvő dán divattervezők, akiket ismerned kell!

Sohasem rejtegettük előletek, hogy rajongunk a skandináv divatért. A letisztult, intelligens, egyben játékos designmegoldások, a fejlett technológiai háttér és a folyamatosan megújuló kreativitás nyomán számos izgalmas divattervezői út rajzolódik ki, melyek közül most a Dániában bázisoló márkákból hoztunk egy válogatást – valószínűleg nem utoljára. 

FLOCK

A FLOCK egy Koppenhágában működő brand, melyet Siff Pristed és Emilie Carlsen hívott életre. Az egyszerű, funkcionalista vonalak erős statementekkel, harsány színekkel és mintákkal lépnek frigyre kollekcióikban, melyek a tradíciókat és az innovatív kísérletezéseket egyaránt magukban foglalják; a digitális technológia és a kézműves kidolgozások egyaránt teret nyernek öltözékeikben. Szenvedély, intelligencia, popkulturális vibe, sokoldalúság – ez a FLOCK.

Stina Resting

Stina Resting szintén koppenhágai gyökerekkel rendelkezik – a divattervezőként és vizuális művészként tevékenykedő hölgy idén szerezte meg MA diplomáját a The Royal Danish Academy of Fine Arts-on. Tanulmányai alatt számos multimediális projektben vett részt: videózott, stylingolt, tervezett. 2012-2014-ig a H&M alkalmazásában állt, azóta viszont kétségkívül megtalálta saját hangját. Diplomakollekcióját a wrapping jegyében készítette, amihez csak gratulálni tudunk.

Ragnabjarna

Ragna Sigridur Bjarnadottir egy izlandi designer, aki jelenleg Koppenhágában alkot, és szintén nemrég diplomázott a KADK-on. Konceptuális, intuitív alkotásaival, sportosan strukturált designjaival gyakran reflektál a nőiségre és a genderkérdésre, az azt övező klisékre és sztereotípiákra épült diplomakollekciója is. Ragna a textúrák és a kézműves kidolgozások megszállottja, amit júniusban Milánóban is bebizonyított, hiszen bekerült a International Lab of Mittelmoda versenybe, így az olasz divatfővárosban is bemutathatta alkotásait.

Hoozee

Úgy tűnik, a dánok is előszeretettel inspirálódnak a kilencvenes évek kelet-európai öltözködéskultúrájából, ami persze nem csoda, hiszen ez a trend kimeríthetetlennek tűnik jelenleg. Az Aalborgban működő Hoozee az aranykor Európájába kalauzol minket legfrissebb, OFFBEAT névre keresztelt kollekciójával, ami igencsak belopta magát a szívünkbe hip-hopos vibe-jával és oversized megoldásaival.

Tiia Maria Jaakkola

Go green, wear blue! – vallja a herningi bázisú Tiia Maria Jaakkola. A tervezőnő a posztkonzumerizmus érájának farmerpazarlása ellen emeli fel a hangját azzal, hogy különböző innovatív módokon hasznosítja újra ezt a számunkra is igen kedves anyagot. Öltözékei genderneutrálisak és egyedi kézműves technológiával készülnek.

Jenny Hanna Hirvonen

Jenny Hanna Hirvonen tavaly végzett a Kolding School of Designon divattervezés szakon, előtte Finnországban szerzett tapasztalatot gyakornokként, majd Dániába költözött. A tervezőnő imád felfedezni és kísérletezni, számára a tervezés a legizgalmasabb metódus. A kötött anyagra és a print designra specializálódott, oversized kialakítások és dinamikus színkombók jellemzik alkotásait. Elmondása szerint az a célja, hogy minden egyes kollekciójával valami újat, nőieset és játékosat kreáljon. Legfrissebb anyagával ezt sikerült is elérnie.

Ceacilie Dyrup

A Koppenhágában alkotó Ceacilie vallja, hogy az elkészült ruhadarabok mindegyikének valamilyen üzenetet kell közvetítenie a külvilág felé. Hisz a jelentéseket, sztorikat generáló divatkoncepciókban és nagy figyelmet fordít a részletekre, miközben a kreatív energiák kiélését tekinti elsődlegesnek. Az absztrakt történetmesélést gondolja sajátjának, amely izgalmas printek, markáns színek és gondosan válogatott anyagok formájában ölt testet. Öltözékei a saját illusztratív világának leképezései – ahogyan legfrissebb, LOVE című kollekciójának darabjai is.

Folytatjuk!

Kiemelt kép: FLOCK, forrás: NJAL
Szöveg: Zahorján Ivett

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.