Üdv a felnőttek világában, boss lady!

Sokan vágyunk arra, hogy a magunk urai legyünk, saját céget irányítsunk, sok pénzt keressünk úgy, hogy közben megmarad a méltóságunk, szakmai sikereket könyvelünk el és úgy irányítjuk magunkra a figyelmet, hogy közben hitelesek maradunk; mint például Sheryl Sandberg, Elizabeth Gilbert vagy mondjuk Kelly Cutrone. Hogy mi ma a minden szempontból nyerő #bosslady attitűd? Nyilván személyenként és szakmánként eltérő, de a fentebb is emlegetett hölgyek példáján keresztül összeszedtünk nektek egy best practice csomagot.

Bízz magadban, a tehetségedben és abban, hogy képes vagy irányítani!

Az internet korában megannyi életút gördül eléd nap mint nap, rendre azt látod és tapasztalod, hogy mások milyen szép, könnyed és sikeres életet élnek, milyen effektíven haladnak álmaik megvalósítása felé, s előfordulhat, hogy ehhez képest pozicionálod magad – így egy olyan útvesztőbe kerülsz, amelynek úgy érzed, sosem fogod látni a végét. Muszáj elfogadnod ugyanakkor, hogy egyszerűen képtelenség az, hogy mindenben jó legyél és minden téren legyőzd a konkurenciát. Ahelyett tehát, hogy folyamatosan a másik szakmai sikerei felé sóvárogsz, örülj, hogy tehetséges vagy valamiben és fókuszálj arra, hogy mennél teljesebben kibontakoztasd azt. Magadat és/vagy egész teamet irányítani önmagában hardcore feladvány, de hinned kell abban, hogy a döntés, amelynek épp a meghozatalára készülsz, sikereket fog maga után vonni, elvégre nem véletlenül vagy ott, ahol. Ha végül mégis szarul sül el a dolog, tudod: legalább tanultál és tapasztaltál.

You can’t connect the dots looking forward, you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future. – Alison Kornberg-Walch

Ne félj a harcoktól és csapj le a kínálkozó lehetőségekre!

Vezetőként számtalan csatát kell megvívnod – a munkatársaiddal, az ügyfeleiddel, magaddal és akkor még nem beszéltünk a magánéletedben adódó súrlódásoktól. Én a magam részéről szeretem higgadtan megoldani a felmerülő ellentéteket, egyszerűen a hideg kiráz a veszekedésektől, úgyhogy az évek alatt kialakult egy ösztönös érvelési képesség bennem, ami nem azt jelenti, hogy menekülök a csaták elől, hanem azt, hogy békés, mindenki számára előnyös úton (legalábbis ez a cél, tényleg), logikailag egységesen felépített nézőpontokat sorakoztatva igyekszem megvívni azokat. Persze, akadnak extrém esetek, amikor más eszközökhöz kell folyamodnom vagy fatális döntést kell hoznom, de a lényeg az, hogy ne félj a harcoktól akkor sem, ha az ellenfeled feketeöves abban, amiről épp szó van, vagy ha eldurvulni látszik a helyzet. Készülj fel, légy magabiztos, csak a cél lebegjen a szemeid előtt. Mikor megalakult az ügynökségem és a számomra biztonságot jelentő újságírásból átnyargaltam az online marketinghez, nem tagadom, tartottam attól, mit fog hozni a jövő és lehet, nem teljesen álltam készen arra, hogy igent mondjak a kínálkozó lehetőségekre. De mivel azt éreztem, muszáj, megtettem és nem bántam meg.

If you’re offered a seat on a rocket ship, don’t ask what seat! Just get on. – Sheryl Sandberg

Vess számot az ellenségeiddel!

Hogy is lehetne elfogadni azt, aki megalázott vagy aki szándékosan keresztbe tesz/tett neked? Nem egyszerű, de mondok valamit: ideje megtanulnod, hogy ezek a kicsinyes emberek a professzionális világ moszkítói, ők azok, akik nem tudnak és nem is akarnak magukra koncentrálni, akik csak mások buktáit nézik, keresik folyamatosan. Persze, az is lehet, hogy épp te vagy az a személy, aki rászolgál arra, hogy ne álljon köztiszteletben – mindig érdemes számot vetni azzal, a lefelé taposol-féle beidegződés milyen mértékben lett úrrá rajtad vezetőként. Akárhogy is, sikereket nem mások lejáratásával és eltiprásával kell/lehet elérni, ezt bizonyára te is érzed. Az ellenségeid tükröt tartanak neked és tudnod kell észrevenni, kik azok, akik visszás attitűdöd miatt kezelnek úgy, ahogy, és azok, akiknek nincs jobb dolguk, mint téged fúrni. Az biztos, hogy mindkét típus felfedezése igen tanulságos lehet és megóvhat egy csomó stressztől. (Ha egyedül ez nem megy, sosem késő segítséghez fordulni!)

Minden nap tanulj valami újat!

Lehet, hogy lenyűgözően végzed a munkád, kedvelnek a munkatársaid és a bevétel is csak emelkedést mutat, de sosem lehetsz elég felkészült, elég naprakész. Minden egyes nap felfedeznek valami újat a világban és noha nem kell mindig mindenben neked lenni a legpengébbnek, azért nem árt, ha törekszel arra, hogy folyamatosan beemelj valami újat. A szakmai innovációkat ugyanúgy érdemes bújnod, ahogyan a hagyományos technikákat ismételned/újraértelmezned, és persze jó, ha vannak egyéb területről származó érdeklődési köreid. Asztrofizika, kilencvenes évek akciófilmjei, feminista irodalom, mindegy, a lényeg, hogy állj több lábon, mert sosem tudhatod, mikor veszed hasznát.

The most successful people learn something new every day. Knowledge is endless and personal growth is continuous. Always seek more. – Brooke Griffin

Azonosítsd magad!

Klisé, de nem baromság: állj a tükör elé és most az egyszer ne a bikinitesteden aggódj, hanem azonosítsd magad, mármint úgy tényleg. Gondold át az erősségeid és a gyengeségeid, milyen jó és rossz döntéseid voltak, és vedd észre, hogy már nem az a 16 éves punk vagy, aki voltál egykor, hanem egy felelősségteljes cégvezető, aki mások boldogulásáért is felel, és aki képes arra, hogy részt vegyen egy jobb, élhetőbb és intelligensebb világ építésében. Ami engem illet, mindig leírom, milyen céljaim vannak az adott napon, az adott héten, az adott hónapban és évben, illetve azt is feljegyzem, mik azok, amikben fejlődésre szorulok vagy amiket jóvátehetetlenül bebuktam. Az én tükröm ez a füzet. Végeredményben mindegy, hogy mi segít az identifikálásban, a lényeg, hogy tudd, ki vagy és milyen irányba haladsz.

Uralkodj az érzelmeiden!

Egyrészt vezetőként igen nehéz helyzetbe kerül az ember lánya akkor, ha több érzelmesség szorult belé, mint egy darab fába, hiszen igen könnyen kialakulhatnak szorosabb baráti (vagy akár intim kapcsolatok) a munkahelyen. Tény, ami tény, üzletben nincs barátság, de nem egyszerű megtartani a hideg Jessica Spearson-féle attitűdöt akkor, amikor olyan emberekkel dolgozol együtt, akikkel azonos nézeteket vallasz, egyek a kedvenceitek és úgy en bloc jók vagytok együtt. Érdemes azonban kitapasztalni az arany középutat a hárpia és a túl nyájas vonal közt a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében. Még az érzelmességhez kapcsolódóan: muszáj, hogy kontrolláld az emócióidat. Számolj háromig mielőtt meggondolatlan dührohamban törnél ki és ha sírnod kell, inkább menj ki a helyiségből. Keményen hangzik, de ne lássák rajtad, hogy elgyengültél, egész egyszerűen azért, mert nem vet rád jó fényt.

You need to learn how to select your thoughts just the same way you select your clothes every day. This is a power you can cultivate. – Elizabeth Gilbert

Találd meg az embereid!

Ahhoz, hogy egy vállalkozás sikeres legyen, sikerorientált és elkötelezett emberek kellenek, akik mindennap találnak motivációt és akik egész egyszerűen szeretik a munkájukat. Olyan alkalmazottakat, akik lojálisak és tehetségesek egyszerre, sőt, még téged is elfogadnak minden rigolyáddal együtt, nagyon nehéz találni, de ha végre rájuk akadtál, ne ereszd el őket! Az a minimum, hogy megfizeted a munkájukat és a szorgalmukat, mert akármennyire szerelemprojekt az, amit adsz nekik, materiális világunkban a pénz az, ami sokszor a leginkább motiválni tudja őket. Persze, mutatod a fejlődés felé vezető utat, biztos alapokon álló céget adsz alájuk, türelmes vagy és segítőkész, de ha nem érzik magukat biztonságban, előbb vagy utóbb lelépnek. Másrészről ne úgy kezeld őket, mint az alattvalóidat, akik érted vannak – közösen dolgoztok, partnerek vagytok, nem a szolgálóid ők, akik csak a pénzt viszik el tőled, ők azok, akik életben tartják a céged. Hogy mivel tudod még motiválni őket? Többek közt egészséges versenyhelyzetek kialakításával, érdekes csapatépítő stratégiákkal és azzal, ha biztosítod őket arról, hogy nélkülük teljesen más lenne a cég. Ülj le velük gyakrabban beszélgetni és persze érd el azt, hogy felnézzenek rád szakmailag és elfogadjanak vezetőnek.

Build it and they will come? Find them and it will get built.

Szöveg: Zahorján Ivett

Hozzászólás