Néhány nap múlva indul a koppenhágai divathét!

Minden februárban és augusztusban a divatarcok Koppenhága felé veszik az irányt az észak-európai régió legnagyobb divateseményére, a Copenhagen Fashion Weekre. Az utóbbi időkben a mi figyelmünk is egyre inkább a kisebb divathetekre irányult, s mivel imádjuk a skandináv vibe-ot és Koppenhágát, összefoglaljuk, miért is rohadt menő ez az event.

Fashion weekekre járni úri huncutság, főleg, ha az egyik legdrágább országba zarándokol az ember, de a helyzet az, hogy Koppenhágában megéri költeni és megéri átadni magad a városnak; mert többszörösen hálálja meg a „gondoskodást”. Design, művészet, tudatos életmód, sziklaszikárd európai szemlélet, finom kaják, pezsgő éjszakai élet, kultúra overdose és sok bicikli – na meg persze rengeteg minden más, ami kielégíthet egy hozzánk hasonló kreatív junkie-t. Szóval a koppenhágai divathéten dán és nemzetközi, feltörekvő és már befutott, klasszikus és underground kreációkat csodálhat meg a nagyérdemű, de a trade fairek sem maradnak el; a CIFF, a CIFF KIDS, a CIFF Raven és Revolver több mint 1100 kiállítót hoz el, akik mintegy 2500 nemzetközi kollekciót mutatnak majd be augusztus elején-közepén.

Mint tudjuk, a skandináv divat igen híres az egyedi, letisztult, intelligens designjáról, a modern eleganciát a játékos elemekkel, koncepciókkal ötvöző narratívájáról. A kortárs trendek mentén haladva az északiak nagy figyelmet fordítanak az uniszex kialakításokra, a kreációk egyszerre femininek és maszkulinak, miközben tervezőik a leginnovatívabb anyagokkal és eljárásokkal dolgoznak. Tehát a város megkapó hangulata mellett ezek miatt is olyan népszerű a Copenhagen Fashion Week.

A koppenhágai divathét 2006 óta rendelkezik hivatalos show schedule-lel, maga a rendezvény egyébként három napos. A korábbi szezonok tükrében óriási az érdeklődés a divathét iránt, rengeteg brand szeretne bekerülni a hivatalos programba. A nemzetközi figyelem elvesztésének megelőzése érdekében a board directorok úgynevezett ON és OFF schedule-öket vezettek be 2013-ban. Ez arra volt jó, hogy a divathétre érkezők szegmentáltan tekinthessék meg az egyébként is egymástól eltérő show-kat. Az ON-Schedule az feltörekvő skandináv high-end tervezőket és a befutott, nagyobb brandek kollekcióit mutatja be, miközben elmeséli a Nordic Region divatsztoriját és a kortárs észak-európai design legmenőbb aktorait vonultatja fel.

Az OFF-Schedule különféle műfajokat hoz el a gyermekruházattól a kiegészítőkön át, egészen az ékszerbrandek újdonságaiig. Az OFF programok közt up-and-coming tervezők, márkák show-i kapnak helyet, olyan designereké, akiknél már erősebb a kommerciális vonal. Itt mutatkoznak be egyébként a divatsulik újoncai és a versenybemutatókat is az OFF keretében rendeznek. Mi már nagyon várjuk!

Még több infó: www.copenhagenfashionweek.com
Szöveg: Zahorján Ivett

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.