School of Doodle: online művészsuli a gender gap ellen

Pár évvel ugyan mi már kicsúsztunk a hivatalos „tinédzser” kategóriából, és nem mintha a pattanásokat és az állandó kapcsolati harcokat újra szeretnénk élni, de néhány dolog miatt mi még ma is úgy gondoljuk, hogy tininek lenni menő. Ez a kor a lázadások, a hangos zenék és a hajmeresztő stílusok időszaka. Az elme ilyenkor facsarja ki magából a legtöbb kreatív energiát, ezért talán életünk egyik leggazdagabb és legizgalmasabb időszaka ez.

Azok a fiatalok, akik eddig csupán az íróasztalfióknak vagy a legszűkebb baráti körnek festettek, írtak, esetleg rajzoltak, most jól figyeljenek, mert bemutatunk egy olyan hipermenő közösséget, ahol mindenki lehetőséget kap a kreativitás kibontakoztatására.

A School of Doodle egy fiatal lányok által üzemeltetett, online művészetorientált „iskola”, mely platformot biztosít a szintén hasonló korú lányok önkifejezésére. Az alapötlet Molly Logan fejéből pattant ki, aki korábban – többek között – a Metropolitan Múzeum kurátori asszisztenseként, valamint a legendás divatfotós, Richard Avedon mellett dolgozott. Loganhoz később a filmproducer és neves jótékonykodó, Sybil Robson Orr is csatlakozott. Az eredeti elképzelésük az volt, hogy létrehozzanak egy úgynevezett művészeti Khan Akadémiát. Az alapítók szerint ugyanis az utóbbi években megfigyelhető egy erős törekvés, mely arra fókuszál, hogy minél több lány döntsön a tudományos karrier mellett.

Párhuzamosan azzal, hogy egyre dominánsabb a női jelenlét a hard science területén, egy olyan folyamat is elindult, mellyel talán szűkíthető a manapság sokat tárgyalt, munkaerőpiaci gender gap. Ez a hozzáállás sokáig hiányzott a művészeti szférából, márpedig ez talán a tudománynál is férfiközpontúbb területnek számít. A második világháború után ugyan volt egy nagyobb fellángolás, egyre több női művész érezte azt, hogy mondanivalója van, ám a legnagyobb nevek soraiban továbbra is a férfiak maradtak.

A School of Doodle alapvetően erre a művészeti genderkülönbségre épül, ezért fontos feladatának tartja, hogy idejekorán megértesse a  fiatal lányokkal, hogy a művészi önkifejezés és a kreativitás szabad terület, ezért merjenek bátrak és hangosak lenni. A Doodle részben egy netes művészsuli, részben pedig közösségi oldal, ahol a tinédzser lányok különböző technikákat és kreatív gyakorlatokat sajátíthatnak el online tutoriálokból, workshopokból, teljesen ingyen (!!!). Az oldal nemcsak a kreatív vénák sokszorosítására jó ötlet, de eszköz lehet az említett gender gap szűkítésére, valamint a technológiai fejlődésre is. Loganék szerint ugyanis ahhoz, hogy a technológiai szektor fejlődjön, kreatív képzelőerőre van szükség, méghozzá nem is kevésre. A „no imagination = no innovation” mottó tehát a modern művészet és a technológiai fejlődés fontos kauzalitásra mutat rá.

A Doodle-t amúgy egy Kickstar kampány keretén belül kezdték el népszerűsíteni, s két év elteltével már a projekt mögé számos olyan kreatív nő állt, mint Yoko Ono, Miranda July, Arianna Huffington vagy a Pussy Riot tagjai, de a támogatók között említhetjük még Marina Abramović-ot, Sia-t és Courtney Love-ot is. A neves mentor tábor azonban nem csak a reklám és a hitelesség szempontjából fontos; a professzionális tudásból adódóan az odatévedő fiatalok a szakmabeliektől tanulhatnak is, így a fejlődésük szinte borítékolt.

A School of Doodle csapatának kreatív lánykái színes és izgalmas underground kontentet hoznak, mellyel olyan képességeket fejlesztenek, melyekből később a való életben is profitálhatnak. Mi pedig az egészből már csak azt sajnáljuk, hogy amikor 16 évesek voltunk, még nem létezett egy ilyen suli.

Szöveg: Sashegyi Petra

Hozzászólás