Műgyűjtők, akiket követned kell! (1. rész)

Nincs mese, az Instagram a művészpiacot is meghódította, vagy fordítva – a lényeg az, hogy valószínűleg ez az egyik legnépszerűbb social media platform ma a művészvilág, vagyis az alkotók és a befogadók számára. Az Insta egyrészt az aukciós házaknak és a galériáknak is segít megtalálni a potenciális alkotókat, de a művészeknek is jól jön, ha tudják, kiket érdemes követni és milyen szelekciós trendek mennek ma a piacon.

Összeszedtünk néhány jófej műgyűjtőt a nagyvilágból, akik általában nemcsak felfedezik és promotálják a művészeket és magát a művészetet, de rendre bemutatják saját kollekcióikat és dokumentálják múzeumi látogatásaikat is, amiért már megéri követni őket. Jöjjenek hát most ők!

Robert Suss (@robersuss)

Ki ő? A Londonban bázisoló Robert Suss a Frank-Suss Collection társalapítója, aki egyben az Advisory Board of Global Angels projekt tagja is; a nemzetközi jótékonysági szervezet nehéz sorsú gyerekeken segít világszerte.

Miért rajong? Suss kedveli a családi fotódokumentációkat, gyakran oszt meg alkotásokat a Frank-Suss Collectionből és kiállításélményeiről is – Londontól Los Angelesig.

Susi Kenna (@susikenna)

Ki ő? Susi Kenna Amerikában él, a Fitz & Co-nál dolgozik, emellett lelkes művészetrajongó és a Nail Art History alapítója.

Miért rajong? A dinamikus, színes alkotásokat preferálja, leginkább a New York-i galériás és múzeumi szcénából válogat. Kedveli a street artot is.

Adrian Cheng (ac_kaf)

Ki ő? Adrian az egyik legismertebb gyűjtő ma, igazi fan. A K11 Art Mail, a K11 Art Foundation alapítója.

Miért rajong? A nyugati világ és az ázsiai vonal kortárs művészeti szcénájának rajongója, Instagramján gyakran osztja meg galériás, múzeumi látogatásainak tapasztalatait és imádja markáns vizualitással rendelkező lokációkat.

Carole Server (@csart430)

Ki ő? Üzletasszony, aki férjével, Oliverrel megszállottan kutatja a feltörekvő kortárs művészeket New Yorkban és külföldön is.

Miért rajong? Carole gyakran látogatja a vezető galériákat, mint például a Blain Southernt, az Alison Jacques-t vagy a Paul Kasmin Galleryt. Oldalán több absztrakt konceptuális festményt és szobrot is találunk, de artist studio-s dokumentációi is vannak, melyeket cuki kiskutyájával fedez fel általában.

Daniel Turriani (@danielturriani)

Ki ő? A JT Art Asset alapítója, mely egy művészeti tanácsadással ás befektetéssel foglalkozó cég, főleg az impresszionista, modern és kortárs alkotásokra fókuszálva.

Miért rajong? Feedjén találunk kortárs alkotásokat Damian Hirsttől, Murakamitól, vagy a modern mesterektől, Matisse-tól és Modiglianitól. Ja, és imádja a kislányát és a vidéki angliai miliőt.

Karen Robinovitz (@karenrobinovitz)

Ki ő? Trendspecialista, a Digital Brand Architects társalapítója.

Miért rajong? Köztéri szoborinstallációkért és az absztrakt alkotásokért, melyekbe különféle művészeti intézményekben szeret bele.

Stefan Simchowitz (@stefansimchowitz)

Ki ő? Művészeti tanácsadó és kurátor, függetlenfilmes és producer Los Angelesből.

Miért rajong? Kedveli a művészvilág figuráiról szóló portrékat és a kortárs absztrakt művészetet.

William Zhao (@anitazart)

Ki ő? A Hongkongból származó Zhao kortárs művészeti gyűjtő, kurátor és író.

Miért rajong? Instagramján főleg a világkörüli útjait követhetjük nyomon, bárhová elutazik egy-egy kiállításért és gyakran mozog Adrian Chengfel és Alan Lo műgyűjtőkkel, valamint művészekkel.

Schwanda Rountree (@rountreeart)

Ki ő? Washingtoni művészeti tanácsadó, a Rountree Art Consulting alapítója.

Miért rajong? A street artért, a divatért, a családjáért és az izgalmas kiállításokért.

Fabien Fryns (@fabienfryns)

Ki ő? Egy, a kínai kortárs művészetre fókuszáló art dealer, aki Spanyolországban és Kínában tevékenykedik.

Miért rajong? Feedje dúskál a kínai kortárs művészeti alkotásokban és saját gyűjteményét is büszkén mutogatja.

Összeállította: Zahorján Ivett

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.