Kultúrák között: afroamerikai életstílus Japánban

Megszokhattuk már, hogy a japánok felülmúlhatatlanok vágyaik konzekvens követésében és abban is, ahogyan ellentmondást nem tűrően vállalják felvett identitásukat a hétköznapokban is, nemcsak este, a tokiói utcák neon forgatagában, ahol az éjszakai fényekben mindenki egy másik szerepet játszhat, amíg felkel a nap.

Desiré van den Berg holland fotográfus, a 23 éves b-styler, Hina nyomába eredve jutott közelebb és közelebb ahhoz a világhoz, amit ők maguk Black for Life’, azaz az afroamerikai kultúra tiszteleteként és rajongásaként írnak körül. Desiré képein Hina nem egyszerűen egy rajongó fiatal, aki identitáskereső korszakában falra ragasztott plakátokkal építi fel sajátjának hitt világát, hanem aki barátaival egy másik kontinensen létező és definiálható szubkultúra kisajátításával teremt magának egy újat, beágyazva azt a japán kulturális közegbe.

A Black Lifestyle egyfajta cross-dressing közösség, ami egy szubkultúra magatartásformájának és külső jegyeinek felvételével és újraértelmezésével határozza meg önmagát. Hina, és a hozzá hasonlóan Tokióban élő B-Style fiatalok, ugyanis megpróbálják reprodukálni azt az amerikai hip-hop zenei közeget, amit azokkal a konzum hősökkel azonosítanak, akiket a Japánba importált magazinok oldalain láthatnak. Hinanak meggyőződése, hogy erről szól Amerikában feketének lenni, ami egyúttal a vágyott szabadság szimbóluma is egy olyan ország fiataljainak, akik bizonytalan identitásukat szabadon alakíthatják, és ezáltal vágyaikat nem személyiségükről leválasztva, szégyenérzettel társítva kezelik, hanem azzal teljesen azonosulva identitást építenek köré: szoláriumba járnak a barna bőr érdekében; afro-fonást kérnek a fodrásztól; színes kontaktlencsét hordanak, hogy nagyobbnak tűnjön a szemük; és olyan ruhákat hordanak, amiket amerikai divatlapok tanácsolnak nekik.

A B-Stylenak, mint megannyi más szubkultúrának is lényegi eleme a közösségképzés és a közösségen belüli információ megosztás, Hina esténként a b-stylerek törzshelyére jár koncertekre, nappal pedig egy tokiói Baby Shoop nevű B-Style butik alkalmazottjaként hódolhat fekete szenvedélyének.

Szemöldökünket felhúzva mondhatnánk ezekre a fiatalokra, hogy egy olyan világot kergetnek egy távoli kontinensről, ami mesterségesen generál bennük egy elérhetetlen álomképet. Mégsem hinném, hogy szánni kellene őket emiatt, hiszen annak ellenére, hogy láthatóan fogalmuk sincs arról, milyen egy afro-amerikai fiatal élete (honnan is lenne?), egy valami azonban közös bennük és amerikai társaikban, ahogyan Hina is fogalmaz: „Part of B-style is that you do not look Japanese.” Kontinenstől és népcsoporttól függetlenül közös bennük az a tudattalan szándék, hogy a kultúrájukhoz tartozó szépségideál megkérdőjelezésén keresztül szétfeszítsék a társadalom rájuk szabta énképének szűkös határait.

Képek innen, szöveg: Ds Bea

Hozzászólás