Design ékszerek a fenntarthatóság jegyében – A Faludi G koncepció

A Faludi G márka egyedi tervezésű, kézzel készült üvegékszereiről, az egyes kollekciók mögött meghúzódó inspirációs kötődésekről korábban már többször írtunk, most pedig a brand ars poeticáját mutatjuk be kicsit részletesebben. Egyúttal kitérünk arra, hogy a márka hogyan gondolta újra a hagyományos recycling alapú gyártást, illetve hogyan tudja a fenntarthatóságot folyamatosan szem előtt tartani, miközben a magas minőség és az egyedülálló design jegyében alkotja meg kreációit.

Mint tudjuk, az újrahasznosítás során a hulladékot először költséges eljárásokkal alapanyaggá alakítják, majd ebből formálják a készterméket. A Faludi G egyedi ökoinnovációja a hagyományos eljárással szemben magát a hulladékot kezeli alapanyagként, így az természetes módon, értékes nyersanyagként kerül vissza a gyártási folyamat körforgásába. A „hulladékból kreatív alapanyag” koncepció az új alapanyaggá alakítás költségeit, és az ehhez szükséges energiát kreatív megközelítéssel, innovatív megoldásokkal váltja ki. Az eredmény pedig igen látványos, hiszen a Faludi G munkája során 0% üveghulladék keletkezik.

Faludi Gabriella, a márka tervezője a hulladékban nem további használatra alkalmatlan felesleget, sokkal inkább kreatív alapanyagot lát. Azért, hogy ezt az egyedülálló szemléletmódot a kívülálló érdeklődők is magukévá tehessék, néhány éve megszületett a Faludi G System. Ez tulajdonképpen egy workshop-sorozat, melynek keretében a résztvevők megtapasztalhatják az alkotás örömét és a hulladékfelhasználás kreatív módjait. A Faludi G System mellett a márka számos más módon – oktatófilmekkel, kiállításokkal, közösségi média kampányokkal – is szeretné edukálni, illetve a kreatív folyamatokba bevonni vásárlóit. Céljuk, hogy a vásárló pontosan tudja, hogy mit vesz és miért. A fenntartható design mellett olyan fontos és aktuális témákban szeretnének irányt mutatni, mint a slow fashion jelentősége, a nőiség interpretációi, az időtálló, valódi értékek felismerésének fontossága vagy éppen a gender kérdések.

A Faludi G különleges designkoncepciójával, gyártási folyamatával és üzleti modelljével is az ember és a környezete közötti összhangot hirdeti. Igyekszik a fenntarthatósághoz és az ökoszemlélethez kapcsolódó elavult és nem teljesen helytálló berögződéseket, fogalmakat kiszabadítani a mostani keretekből, és megmutatni, hogy a luxustermékek is lehetnek fenntarthatóak, időtállóak és környezettudatosak. Céljuk, hogy megfogják a környezet védelmére fogékony design és a high end fashion iránt érdeklődőket, és tovább edukálják őket.

A fenntarthatóság körébe többek között az is beletartozik, hogy a Faludi G nem “egynyári” termékeket kínál, sokkal inkább az értékállóságra, az örökérvényűségre helyezi a hangsúlyt. Olyan klasszikus, elegáns, ugyanakkor játékos kreációkat hívnak életre, melyek sosem mennek ki a divatból. Ezzel egyfajta szemléletváltást is próbálnak előidézni vásárlóik részéről, akik a fast fashion és a hetek alatt kifutó trendek világában így megfontoltabb döntéshozatalra, lassabb fokozatra kapcsolhatnak.

A 2017 februárjában bemutatott Crystallogenesis kollekció egy újabb lépés volt a fenntartható működés felé: az ékszerek megalkotásához a márka a fusing technika területén belül egy egészen új technológiát fejlesztett ki, mellyel még kreatívabban és magasabb színvonalon alakíthatták az alapanyagot, annak minden adottságát kihasználva. A kollekciót folyamatos nemzetközi érdeklődés övezi, mely részben az egyedülálló designnak, ugyanakkor nagyban az innovatív technológiának is köszönhető.

A fenntarthatóság mellett a Faludi G ars poeticájának másik fontos alappillére a nőiség, a nőiség megélésének kérdése. Egy ízig-vérig női brandről van szó, melynek nemcsak célközönsége, de tulajdonosa és tervezője is nő. Így talán nem is meglepő, hogy a márka életének meghatározó pontja a nőiség élmények bemutatása, a többdimenziós női lét kérdésköreinek boncolgatása. Esetükben a nőiség egy plasztikusabb, generációs szinten is értelmezett tapasztalat tengelypontja, ahol a személyes, zsigeri belső nőiség felfedezésének útjai is kirajzolódnak.

Munkásságukkal újraértelmezik a klasszikus női kérdéseket, egyedi szemléletmódjukkal egyenlőséget kívánnak teremteni a két nem között, az eltolódások helyett az értékek visszaállítására, a nemiség síkjainak megélésére, örömeire, küzdelmeire fektetik a hangsúlyt.

Szöveg: Fejes Alexandra, képek: Koppány Zsófia

Hozzászólás