Art hotelek, melyekbe azonnal becsekkolnánk

A hotelek és a művészetek világa régóta kéz a kézben jár. Az egyre kifinomultabb igények és a komplexebb élmények keresése hívta életre a művészhoteleket, melyek nemcsak komfortos átmeneti otthont, de artisztikus légkörben eltöltött minőségi időt is kínálnak a vendégeik számára. Az art hotelek látogatói szó szerint a művészettel fekszenek és kelnek.

 

Művészhotelnek lenni több annál, mint olcsó, látszólag odaillő festményekkel dekorálni egy lakosztályt vagy dizájn bútorokkal telezsúfolni a lobby-t. A valódi art hotelek mögött részletesen kidolgozott koncepció és gondos kurátori munka áll, az eredmény pedig sokszor még a múzeumokat is háttérbe szorító művészeti gyűjtemény felsorakoztatása és egyedülálló prezentálása.

Összegyűjtöttünk tíz hotelt, amelyek egészen új kontextusba helyezték az “art hotel” kifejezést. Mi azonnal becsekkolnánk bármelyikbe!

Hotel du Petit Moulin, Párizs

A párizsi Hotel du Petit Moulin valószínűleg a világ egyik legstílusosabb szállodája, melynek nincs két egyforma szobája. Az interior design teljes egészében Christian Lacroix francia divattervező munkáját dicséri, akinek célja az volt, hogy minden szoba egy-egy külön történetet meséljen el, mely történeteket az utazók maguk tehetik teljessé. A dekort a vad színek és a merész – helyenként kissé hivalkodó – elképzelések jellemzik.

Hotel Petit du Molin

The Surrey, New York

A New York-i The Surrey pont azt a glamúrt adja, amit egy Upper East Side-i ötcsillagos szállodától elvárhatunk. A hotelbe lépve azonnal megfog minket az artisztikus légkör: az előcsarnokban elsőként Jenny Holzer projekciójának print változatával találkozunk, kicsit továbbhaladva pedig Chuck Close óriási Kate Moss portréjába ütközünk. A hotel művészeti gyűjteménye egyébként körülbelül 30 alkotásból áll, melyek között digitális printek, festmények, fotók és videóinstallációk is találhatók. A szálloda tavaly a New York-i divathéttel párhuzamosan egy izgalmas divat és művészeti témájú kiállítást (Fashioning Art) is szervezett, melyen az állandó darabok mellett 20 ideiglenesen kiállított mű – például Herb Ritts Naomi Campbell portréja, illetve Desire Obtain Cherish Coco Chanelt ábrázoló alkotása – is helyet kapott.

The Surrey

The Surrey_2

Hotel Altstadt, Bécs

A bécs művésznegyedében elhelyezkedő Altstadt Hotel igen gazdag kortárs művészeti gyűjteménnyel büszkélkedhet, mely olyan alkotók kreációit tartalmazza, mint Warhol, Leibovitz, Gironcoli, Kusama vagy Prachensky. A műalkotások többsége a tulajdonos, Otto E. Wiesenthal magángyűjteményének része, mely kollekciót a különféle városi múzeumoktól kölcsönzött darabok gazdagítják. Ha pedig még több művészetre vágyunk, a hoteltől néhány lépésre található Leopold Múzeumban repetázhatunk.

Hotel Altstadt

The Dolder Grand, Zürich

A Zürich-ben található Dolder Grand nemcsak egy luxusszálloda, de Svájc egyik legjelentősebb művészeti magángyűjteménye is. A hotel minden négyzetméterét áthatja az artisztikum, amiről olyan nevek gondoskodnak, mint Salvador Dalí, Joan Miró, Zaha Hadid, Damien Hirst, Takashi Murakami, Keith Haring vagy Anish Kapoor. Becsekkoláskor ne felejtsetek el felnézni, a recepció fölött ugyanis Andy Warhol 11 méteres alkotása – a Big Retrospective Painting – kap helyet.

A Dolder Grand sajátos tárlatvezetést is kínál vendégeinek: a recepción igényelhető speciális iPadek 90 alkotó 124 alkotásán kalauzolja végig a művészetkedvelő látogatókat.

The Dolder Grand

The Thief, Oslo

Amikor az építész, az interior designer és a kurátor összefog, abból csak jó sülhet ki. Erre tökéletes bizonyíték az oslói The Thief art hotel, ahol a terek felépítése, a design, a berendezés és mindegy egyes dekorelem remek összhangot alkot. Sune Nordgren, a Thief kurátora norvég és nemzetközi művészek egyedülálló alkotásait gyűjtötte össze, melyek most a hotel 118 szobájának, illetve közös helyiségeinek falait díszítik.

The Thief

Hotel Des Arts, San Francisco

San Francisco művészhotelének minden szobáját ígéretes helyi művészek és tehetséges street art alkotók – köztük Shepard Fairey –  kreációi díszítik. A Hotel Des Artsban megszállva pont úgy érezhetjük magunkat, mintha egy galériában élnénk az életünket – és bevalljuk, minket eléggé vonz a dolog!

Hotel des Arts

Hotel des Arts_2

Ritz-Carlton Millennia, Szingapúr

A világ bármelyik Ritz-Carlton hotelében szívesen megszállnánk, de ha választhatnánk, akkor a szingapúrival indítanánk a sort, ahol a luxus körülmények mellett egy 4200 darabból álló művészeti gyűjtemény megtekintésére is befizetünk. A bejáratnál rögtön Frank Stella háromtonnás szobrával találkozunk, beljebb lépve pedig számos másik izgalmas alkotás múlja felül még ezt a monumentális darabot is. A Ritz-Carlton is kínál iPodos idegenvezetést, melynek segítségével nagyjából 50 perc alatt járhatjuk be a hotel közös használatú részeit, és ismerhetjük meg a kiállított műveket.

Ritz Carlton

Elma Hotel, Zichron Ya’akov, Izrael

Az izraeli Elma Hotel egy felújított brutalista stílusú épületben kapott helyet. Az épület újratervezője, Yaakov Rechter úgy alakította a tereket, hogy azok egyszerre adhassanak otthont egy hotelnek és egy múzeumnak, illetve művészeti centrumnak is. A “hotel a múzeumban” koncepció megvalósítása mellett az Elma Hotel két nagy kiállítótérrel is rendelkezik. A gyűjteményben többek között Pablo Picasso, Georges Braque, illetve az izraeli művész, Sigalit Landau műveivel is találkozhatunk.

Elma Hotel

Elma Hotel_2

Gladstone Hotel, Toronto

A torontói Gladstone Hotelben biztosan nem találunk két egyforma szobát! A 125 éves múltra visszatekintő épület 37 szobájának megtervezésére kanadai művészeket kértek fel, akik egyedi stílusukkal és elképzeléseikkel minden helyiséget igazi műalkotássá formáltak. Az biztos, hogy mi nehezen tudnánk választani például Cecilia Berkovic Teen Queen, illetve Bob Blumer Surreal Gourmet szobája között. Ha pedig a maradék 35 szoba közül szemezgetnétek, itt megtaláljátok őket.

Gladstone Hotel

Gladstone Hotel_2

21C Museum Hotels, USA

A 21C múzeumhotelek ötlete – és a koncepció megvalósítása – két kortárs műgyűjtőtől, Laura Lee Browntól és Steve Wilsontól származik. A 21C múzeumok, ahogyan a név is sugallja, kifejezetten a 21. század művészeti alkotásainak gyűjtésére és bemutatására specializálódtak. Egyedülálló, egyéni, illetve csoportos kiállításaik az év 365 napján megtekinthetőek, és mindenki előtt nyitva állnak. A 21C múzeum hotellánchoz összesen hét komplexum tartozik, melyek a múzeumok, illetve a hozzájuk kapcsolt butikhotelek kombinációjából állnak. Az egyedi koncepció elnyerte a vendégek tetszését is, a 21C múzeum szállodalánc tagjai ugyanis rendre szerepelnek a Condé Nast Traveler olvasók véleménye által összeállított toplistáin.

21C

Szöveg: Fejes Alexandra
Képek: innen és innen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.