Experimentális cipőkalandok a Műcsarnokban

Mitől lesz cipő a cipő? Hogyan tudja ez a kiegészítő kifejezni viselője identitását, személyiségét? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatunk választ, ha ellátogatunk a Műcsarnok Kamaratermébe, mely a „cipőmágia” kérdéseit járja körbe.

A kiállítás sokkal inkább a vad elképzelésekről és a fantázia határainak feszegetéséről szól, mintsem a mindennapokban megismert cipőviseletekről. A rebellis tervezők kezében mindennapi tárgyak és egészen furcsa alapanyagok változnak egyedi, plasztikus művekké.

IMG_0163

A cipőtervezésben rejlő lehetőségek az utóbbi években ipari formatervezők, építészek és művészek érdeklődését is felkeltették, akik természetesen egészen más oldalról közelítették meg az alkotói folyamatot, mint ahogyan azt a divatvilág designerei teszik. A kiállításon különféle nemzetiségű alkotók és formatervezők műveit tekinthetjük meg, akik a cipők szerepét nemcsak újragondolták, de egészen új, elvont kontextusba is helyezték.

A kiállítás megvalósítását egyébként a hágai Virtuális Cipő Múzeumnak köszönhetjük, melynek célja az volt, hogy olyan konceptuális, sokrétű műveket sorakoztassanak fel, melyek sokkal többet adnak, mint egy pár hordható cipőt. A rengeteg egyedülálló kreáció közül most bemutatjuk néhány kedvencünket.

Ona B.

A kiállítást Ona B. installációja indítja, mely a plafonról lógó, mankókra applikált vörös cipőkreációkból áll össze. Az osztrák művész sokféle eszközzel dolgozik munkája során, műveit leggyakrabban a festészet, az installáció, a fotó-, film-, hang- és rajz-, illetve a konceptuális művészet műfajaiban alkotja.

IMG_0099

Elisabeth Thorsen

A norvég képzőművész 2008-ban cipésziskolában diplomázott, így alkotásainak témája adott volt. Elisabeth Thorsen a funkcionális lábbelik mellett műtárgyakat is készít, melyek tervezésekor egészen egyedi szemszögből tekint a cipőkre. A kreációk megalkotásakor szívesen kísérletezik szokatlan anyagokkal, gyakran hasznosít újra bútorokat, szőnyegeket vagy éppen ceruzákat, de dolgozott már jéggel és cukorral is. Leginkább a tündérmesék, a természet és a hetvenes évek filmjeinek világa inspirálja.

IMG_0151

Tóth-Kern Enikő

A kiállító művészek között több magyar alkotóval is találkoztunk. Tóth-Kern Enikő szúrós lábakon álló kreációja a kiállítás egyik legizgalmasabb kreációja volt, annak ellenére, hogy formavilágában talán ez a darab emlékeztetett leginkább a mindennapokban is viselt cipőkre. A Budapesten alkotó cipő- és divattervező tárgyai a hordhatóságot, ugyanakkor egyfajta művészi víziót is megtestesítenek. Munkáiban az urbánus lazaság nőies tónusokkal párosul.

IMG_0135

Zaha Hadid

Leginkább építészként él a fejünkben, Zaha Hadid azonban más alkotói területeken is kipróbálta magát – sikerrel. 2013-ban Rem D. Koolhaas-szal tervezett limitált darabszámú haute couture cipőt a United Nude brand számára. A páros az alkotás során igyekezett figyelmen kívül hagyni minden konvenciót és megkötést, ami a korlátozta volna őket egy teljesen új formavilágú modell megalkotásában. A NOVA újszerű anyaghasznála és egyedi dizájnja Zaha Hadid ikonikus építészeti stílusának dinamikájával egyesül.

IMG_0150

Peter Popps

A holland tervező munkásságában deklaráltan szembefordul a hagyományossal, a konvenciózussal és a megszokottal. 24 év nagykereskedelmi cipőtervezés után azt tartja a legfontosabbnak, hogy „a ránk erőszakolt mindennapi kulturális értékekkel szembefordulva” tervezzen. Kreációi a hétköznapi viselettől nem is állhatnának távolabb: sokkal inkább művészeti alkotások, mint hordható lábbelik – de éppen ebben rejlik a varázsuk.

IMG_0140

Úgy tűnik tehát, hogy a cipő mint olyan sokkal több, mint ruhatárunk egy darabja, és a védő, óvó funkciónál sokkal több rejlik benne. De ahhoz, hogy ezt felfedezzük, el kell vonatkoztatnunk a megszokottól és egészen új kontextusba helyezve kell szemlélnünk ezeket a darabokat. Erre pedig tökéletes alkalmat ad a Cipőmágia – Experimentális cipődizájn, mely október 22-ig tekinthető meg a Műcsarnokban.

IMG_0158

IMG_0139

IMG_0106

IMG_0124

IMG_0122

IMG_0113

IMG_0161

IMG_0102

Képek és szöveg: Fejes Alexandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.