„A minőségre és nem a mennyiségre helyezem a hangsúlyt” – Vetlényi Alma-interjú

Hamarosan indul a Design Week Budapest 2017, amelynek keretében a Fenntartható design – A fejlődés nyomában című kiállításunk is látogathatóvá válik. A tárlaton Vetlényi Alma kreációi is megtekinthetőek és megvásárolhatók lesznek, mi pedig úgy döntöttünk, kifaggatjuk őt kicsit. Íme!

Ahogy azt már sokan tudják, ECOllection nevű kollekciód díjnyertes lett a Gombold újra! pályázaton. Azok számára, akik nem ismerik a munkásságod, mesélj kicsit az öltözéksorozatról!

A legutóbbi Gombold újra! témája a fenntartható divat volt, így ennek megfelelően fogtam hozzá a tervezéshez. Az akkor 5 szettes nyertes kollekcióm mostanra 18 szettes lett, mely a környezettudatosságot 100%-ban figyelembe véve született meg. Ez anyaghasználatban, kivitelezésben és a designban egyaránt megmutatkozik. Természetes alapanyagokkal dolgoztam, valamint zero waste szabászati eljárást alkalmaztam, így nem keletkezett szabászati hulladék. A lassú divat filozófiáját szem előtt tartva, formailag időtállóak és limitált példányszámban elérhetőek a kollekció darabjai (Présműhely, Hababa store).

Gombold újra! (fotó: hypeandhyper.com)

Mi történt veled a pályázat óta, merre felé indultál el a márkáddal? Ha jól tudom, sokat vagy New Yorkban, esetleg szakmai kapcsolatok kiépítésén munkálkodsz?

Sok helyen megjelent a munkám, nyomtatott és online sajtóban egyaránt. Úgy tűnik, egyre nyitottabbak az emberek új megközelítésekre a divat terén is, aminek nagyon örülök. Ezeknek a megjelenéseknek köszönhetően kaptam szakmai állásajánlatokat és a márkámmal kapcsolatban támogatási felajánlásokat is. Befektetőt még találnom kell, hogy a márka fenn tudja hosszú távon tartani magát, de egy magyar cég például felajánlotta, hogy elkészíti a honlapom és managerem is akadt.

New Yorkban személyes és szakmai okok miatt egyaránt tartózkodom, sokat tanulok ettől a várostól és még többet szeretnék. Inspiráló itt minden egyes nap. Szakmai téren az első nagy lépés, hogy nemsokára elmegyek pár hónapra gyakornoknak egy divatcéghez, ami az itteni szakmai kapcsolataimat is meg fogja alapozni reményeim szerint.

Fotó: Albert Alianna

Mit jelent számodra a fenntarthatóság és tervezőként hogyan tudsz tenni a fenntartható fejlődés érdekében?

Számomra a fenntarthatóság egy olyan fogalom, amit az élet minden területén fontosnak tartok, és ez a fogalom akkor valósul meg az életemben, ha valamit hosszú távon tudok szeretni. Ez vonatkozik a kapcsolataimra, környezetemre és a munkámra egyaránt. Szakmai téren, tehát a divat területén egyszerűen, ezzel a logikus gondolkodásmóddal tudok hozzájárulni, tehát igyekszem hosszú távon szerethető ruhadarabokat tervezni. A minőségre és nem a mennyiségre helyezem a hangsúlyt.

Milyen nehézségekbe ütköztél/ütközöl ezzel kapcsolatban?

A fogyasztói társadalom vásárlói mentalitása és amit a média sugároz, mind gátolják az ilyen gondolatok megszületését vagy az effajta törekvések elterjedését. Nagyon szűk az a réteg, akik hasonlóan gondolkodnak, így nehéz megtalálni a megfelelő platformot kereskedelmi szempontból. A fast fashion világában élünk, emellett érvényesülni nehéz.

Fotó: Albert Alianna

Milyen különbségeket látsz a tervezők, vásárlók sustainable designhoz való hozzáállása és eleve az ezzel kapcsolatos általános helyzet szintjén itthon és külföldön? Szerinted hogyan irányozható elő a változás Magyarországon, mik/kik a kulcsszereplők ebben?

Szerintem arányaiban nincs nagy különbség ezzel kapcsolatosan. Úgy, ahogy itthon, külföldön is egy szűk réteg foglalkozik ezzel, persze mások a léptékek. A változás Magyarországon szerintem első lépésben a magyar tervezőkön múlik. Ha mindenki egy-egy elemét beépíti a fenntartható designnak munkáiba, már megváltozhat a vásárlói kör hozzáállása is a témához – egyre népszerűbbé téve a mozgalmat hazánkban.

Mesélj kicsit azokról a darabokról, amelyeket a Fenntartható design – A fejlődés nyomában című kiállításon láthatnak majd az érdeklődők!

Az ECOllectionből láthatnak ruhadarabokat. Ezek a ruhák a hétköznapokon is hordható darabok, melyek, mint már fentebb említettem, a fenntarthatóság jegyében készültek. Az alapanyag pamut-len keverék, valamint minden darab kagyló gombokkal záródik. Az egyes darabokból, e-mailen keresztül személyre szabott rendelés is lehetséges a kiállítás ideje alatt.

Hogyan tovább, mik a terveid a következő időszakra nézve?

A következő mérföldkő a márka életében az új, SS18 kollekció elindítása, melyet a budapesti Mercedes-Benz Fashion Weeken mutatok be, október 15-én a Central European Designers blokkban. Ezen kívül tervező asszisztensként kezdtem el dolgozni az ÁERON-nál, amit nagyon izgalmas feladatnak tartok.

Alma munkáival tehát a Fenntartható design – A fejlődés nyomában című kiállításunkon találkozhattok legközelebb. Várunk benneteket!

Hozzászólás