A legrebellisebb SS18 kollekciók (1. rész)

Dübörög a fashion week láz: Saint Laurent ovációk itt, Versace-t dicsőítő szavak amott, street style fotók töménytelen mennyiségben mindenhol. Viszont érdemes megállni egy kicsit és figyelmet fordítani a kisebb vagy kevesebb visszhangot kiváltó tervezőkre is. Mondjuk mindezt úgy, hogy fejet hajtunk a két fent említett tervező méltán sikeres kollekciója és médiahackje előtt. Jöjjönek az SS18 szezon rebellis öltözéksorozatai New Yorkból és Milánóból!

Luar

Az underground tervezők között számon tartott Raul Lopez első kollekcióját mutatta be a New York Fashion Weeken. Debütáló tervezése az irodai uniformisokból bontakozott ki, hol a vad clubkid stílust, hol a határozott, nőies esztétikát hozva és bizonyítva, hogy merész szabásvonalakkal és avantgárd vonalvezetéssel egyensúlyozni az üzletasszony és az éjszaka királynője pillérén nem is olyan lehetetlen vállalkozás.

Wendy Nichol

Nem tagadjuk, hogy is tehetnénk, hogy kedveljük a sötét, erőteljes, gót tónusokat. Wendy Nichol alternatív nőalakjai a mesterien kombinált textúrák, az ocelot minta és a smaragdzöld hármas kombinációját öltötték magukra, kiemelve a többi közül ezt a mini, de korántsem elhanyagolható kollekciót.

Babyghost

Igen, ők lesznek a kakukktojások, ugyanis most váltottak az igen kockázatosnak tartott ’see-now-buy-now’ elv alapján bemutató tervezők közé, így most a 2017-es őszi-téli kollekciójukat mutatták be. A két tervező (Qiaoran Huang és Joshua Hupper) igazi úttörőnek számít az újgenerációs ázsiai tervezők között, amit meg tudunk érteni.

Helmut Lang

Amikor Isabella Burley, a Dazed főszerkesztője lett a márka első, úgynevezett editor-in-residence, úgy döntött, hogy ahelyett, hogy egy új irányt ad a márkának, inkább megismerteti a mai fiatalokkal a régi Helmut-időszakot. Ezért kollaborált Shayne Oliverrel, a Hood by Air designerével, akivel újjáélesztették Helmut Lang régi mivoltát, eredeti tervezéseit alapul véve. Az eredmény instant love – de tényleg.

Libertine

A Libertine brand tervezője, Johnson Hartig a backstage-ben így nyilatkozott a Vogue-nak a működés kapcsán: „Kollekcióink nem sokat változnak a szezonok egymásutánjában. A mi filozófiánk inkább a határok kitolásáról, magunk és a kollekciónk bővítéséről szól.” A minta-és színgazdag SS18 kollekció pedig minden, csak nem unalmas.

Gréta Constantine

Gréta Constantine David Bowie Ziggy Stardust albuma, valamint a 70-es és 80-as évek színkavalkádja által lelt inspirációra, NYFW-en való debütje pedig igencsak emlékezetesre sikerült: glamúros kollekciója jó értelemben nyers és vibráló, izgalmas és minden mozzanatában mai.

Monse

A Monse Fernando Garcia és Laura Kim, az Oscar de la Renta tervezőpárosának saját márkája, melyet két éve indítottak. Prezentált kollekciójuk az iskolai egyenruhákat és a melegítőket házasította össze, az eredmény pedig flanc nélkül is igencsak különleges és üdítő.

Ovoll

A Moon és David Mitchell alkotta tervezőházaspár kurrens kollekciója a sportviselet trendjét lovagolja meg, nem akármilyen módon rekonstruálva az alapvetően formális öltözködési módokhoz tapadt alapdarabokat. Aszimetrikus szabásvonalak, levágott szaggatott nyakkivágások, félvállas megoldások jellemzik az öltözéksorozatot. A genderfluiditásra való reflexió náluk érhető tetten leginkább, ruháik nagy többsége uniszex – a nadrágokat például tépőzáras megoldással bárki magára igazíthatja.

Phillip Plein

Órási tömeg. Testőrök. Dita Von Teese, Teyana Taylor. Teljes őröltek háza. Szó szerint. Phillip Plein Good Gone Bad nevű kollekciójában a finom nő és a domina extatikus találkozását követhetjük nyomon. Minekután csak annyit tudunk mondani: ide azokkal a hámokkal!

Antonio Marras

Immár Milánóban vagyunk, az Antonio Marras show-n, melyen – nem túlzás – 99 look vonult kifutóra. A kollekció inspirátora a Júlia és a szellemek című, 1965-ben bemutatott film volt, bár nekünk a Csengetett, Mylord? klasszikust juttatta néhol eszünkbe; mintha Lady Lavender és Miss Poppy kelt volna életre. Megjegyzés: imádjuk a fejkötőket, nagyon vártuk már őket!

Brognano

Johnny Jewel, Chloë Sevigny és Michel Gaubert Prayer to Saint Therese című trackje inspirálta Nicola Brognano játékosan romantikus kollekcióját, melyben a lezser utcai viselet és a couture inspirálta sziluettek leltek egymásra.

Ermanno Scervino

Ermanno Daelli és Toni Scervino hosszú idők óta dolgoznak együtt, nevük szinte összeforrt. Mindig is hittünk a nevek meghatározó erejében, ez az ő esetükben különösen jelen van/volt. Daelli kreatív elméjét páratlanul egészíti ki Scervino üzleti érzéke. Szupernőies, mégis vagány és innovatív, ízig-vérig „Made in Italy”-kollekciójuk előtt pedig most mi is fejet hajtunk.

Fausto Puglisi

Carolyn Bessette új Fausto kollekcióját Kennedy fekete-fehér viselete inspirálta. Alkotásai a megunhatatlan csipke, tüll és vászon trióját hozták el, miközben bebizonyította, hogy van a monokróm világban is új a nap alatt.

Francesco Scognamiglio

Francesco Scognamiglio a couture vonal elkötelezett híveként egy fémesen fényes, csipkével fűszerezett, mesteri szabásvonalakkal kidolgozott tavaszi-nyári kollekciót mutatott be. Az öltözéksorozat olyannyira feminin, hogy egy kivétellel csak ruhák és szoknyák alkotják.

Lucio Vanotti

A maszkulin vonalak mindig is meghatározták Lucio terveit, most viszont az ihletadó Barbara Hepworth szobrai és Brancusi titokzatos alkotásai révén egy lágyabb, könnyedebb stíl is napvilágot látott.

Vivetta

Andrey Remnev életművét – aki porcelán arcbőrű, túlvilági szépségű nőalakjairól ismert – Vivetta Ponti designer véletlenül találta meg az Instagramon, és rögtön tudta, hogy megtalálta partnerét sajátságos és szürreális művészi elképzeléseihez. Fel is kérte Remnevet egy kollaborációra, melynek eredménye többek közt hímzésekben és applikációkban is visszaköszön.

Összeállította: Jakab Tímea Diána, képek: Vogue

Hozzászólás