#RebelTravel: alternatív bakancslista

Ha a mainstream turisztikai desztinációkat már kipipáltátok vagy egyszerűen letérnétek a turisták által kitaposott ösvényről, akkor figyelmetekbe ajánljuk következő listánkat, melyben Európa kevésbé frekventált, ugyanakkor „szerelem első látásra”-helyszínei közül gyűjtöttük össze a kedvenceinket.

Tbiliszi, Grúzia

Az Európa keleti csücskében fekvő Grúzia számos felfedezésre váró csodát tartogat, mégsem tartozik a legfelkapottabb úticélok közé – legalábbis egyelőre. Tbiliszi városképét a régi és az új, a hagyományos és a modern kontrasztja határozza meg. A kissé kopottas épületekkel tűzdelt részek mellett van a városnak egy modern arca is, melyet a folyamatosan épülő hotelek és bevásárlóközpontok formálnak. A város több része is felújításra, modernizálásra szorulna ugyan, és a helyiek sincsenek maximálisan felkészülve a turisták érkezésére, ám mindezzel együtt is felejthetetlen élményre számíthatunk, ha Tbiliszibe látogatunk.

  Tbiliszi

Tavira, Portugália

Ha az úti célunk Portugália, akkor nagy valószínűséggel Lisszabonban vagy Portóban kötünk ki, pedig számos portugál kisváros várja, hogy megmutassa nekünk az ország nyugodtabb és bájosabb arcát is. Tavira egy kevésbé frekventált, sok szempontból autentikusabb desztináció az előbb említett nagyvárosoknál. Remek úti cél, ha szeretjük felfedezni a rejtett csodákat és hajlandóak vagyunk letérni a sok millió turista által bejárt útról. Tavirában sem kell lemondanunk az építészeti műremekekről, a történelmi látványosságokról vagy a mediterrán hangulatról. A Gilao folyó partján található település fehérre festett házaival, tetőteraszaival és templomaival felejthetetlen élményt nyújt a hangulatos kisvárosok szerelmeseinek.

Tavira.jpg

Helsingborg, Svédország

Helsingborg Svédország 8. legnagyobb és egyben Dániához legközelebb fekvő városa. A dán Helsingörből komppal nagyjából tíz perc alatt elérhetjük, Göteborgból vagy Malmö-ből pedig vonattal közelíthetjük meg. A város két legizgalmasabb látványossága a 65 méteres tornyával és festett ablakaival azonnal szembetűnő városháza, illetve a vár, melybe hosszú lépcsősor vezet fel, de cserébe lenyűgöző kilátást ígér az alatta elterülő utcákra, a kikötőre és persze a tengerre.

Koppenhágából indulva 50 perc alatt érhetünk a Shakespeare Hamletjéből ismert Helsingörbe, innen pedig az Öresund szoroson keresztül tényleg szinte azonnal Svédországban vagyunk. Közben érdemes egy megállóként beiktatni a Hamlet színhelyét, a Kronborg-kastélyt is.

Helsingborg.jpg

Bregenz, Ausztria

Bregenz a mesés Boden-tó partján, Ausztria, Liechtenstein, Németország és Svájc határánál fekszik. Legfőbb látványossága maga a tó, valamint a partról nyíló kilátás. Remek úti cél, ha egyszerre keressük a természet közelségét, ugyanakkor a város nyüzsgését sem akarjuk magunk mögött hagyni. Izgalmas esti programként pedig próbára tehetjük a szerencsénket a bregenz-i kaszinóban, mely a tóparttól néhány perc sétára található.

Maribor, Szlovénia

Ha már kipipáltuk a fővárost, Ljubljanát, a tengerparti városkákat, illetve a Bledi-tó környékét, még akkor sem fogytunk ki a felfedezésre váró szlovén helyszínekből. Maribor az ország második legnagyobb városa, ennek ellenére meglepően csendes és vidékies. Bájos óvárosa és csodás folyóparti miliője az ország legizgalmasabb desztinációi közé emeli, ennek ellenére nem kell attól félnünk, hogy turistacsoportok kavalkádjában találjuk magunkat. Maribor nincs messze a szlovén-magyar határtól, így akár egy hétvégi utazásnak is optimális célállomása lehet.

Segovia, Spanyolország

Segovia legjelentősebb látványossága a római kor óta álló monumentális vízvezeték, mely ma is meghatározza a város képét. A műemlék megmentésének érdekében az autósforgalmat megszüntették a híd alatt, így ez a terület most a gyalogosoké, akik kényelmesen, minden irányból megcsodálhatják az építészeti remeket. A Kasztíliában található Segovia kellemes felüdülést jelenthet a turistáktól hemzsegő spanyol városok után, így akár egy rövidebb kiruccanásként is érdemes beiktatni a programba. A város Madridtól vonattal körülbelül fél óra alatt elérhető.

Segovia.jpg

Lübeck, Németország

Lübeck Németország legfontosabb balti-tengeri kikötője, építészeti csodáinak köszönhetően pedig a Világörökség része. Hamburgból könnyen és viszonylag gyorsan elérhető, ráadásul az óváros gyalogosan is bejárható. Érdemes egy hajókirándulásra is befizetni, ami a csatornákon keresztül a város legszebb pontjain át kalauzol minket.

Lübeck.jpg

Wroclaw, Lengyelország

Wroclaw színes, mesébe illő miliőjével és határozottan Insta-kompatibilis házaival az egyik legvonzóbb lengyel város. A kulturális programlehetőségek, a történelmi látnivalók sora, illetve a gyönyörű utcák és terek a városi turizmus tökéletes célpontjává teszik.

Wroclaw

Lugano, Svájc

Svájc a magyarok körében nem tartozik az elsőszámú úti célok közé, ami valószínűleg pénzügyi okokra vezethető vissza. Ha pedig mégis svájci utazásra adjunk a fejünket, akkor többnyire a német vagy francia nyelvterületen elhelyezkedő nagyvárosok – Luzern, Zürich, Bern, Genf – közül választunk. Az országnak van azonban egy kantonja, ami tulajdonképpen egy mini Olaszország, de a lehető legsvájcibb módon. Ticinóról van szó, mely közvetlenül az olasz-svájci határnál található és melynek hivatalos nyelve az olasz. Ticinóban rengeteg látványosság van, melyet érdemes bejárni, a legjobb kiindulási pont pedig minderre Lugano, egy lenyűgöző tóparti város. Egyszerre kedvez a természet csodáit kedvelőknek, a gasztro élményeket keresőknek, illetve a divat szerelmeseinek.

Lugano legkönnyebben Milánóból, vonattal érhető el, így a svájci utazást egy milánói városnézéssel is összeköthetjük (itt egyébként szállást is jóval kedvezőbb áron találunk). Azt pedig tudjuk, hogy a fapados járatoknak hála Milánó ma az egyik legolcsóbban megközelíthető desztináció.

Bari, Olaszország

Bari önmagában nem kecsegtet végtelen számú attrakcióval vagy programlehetőséggel, a környéken azonban számos városka helyezkedik el, melyek vonattal fél-egy óra alatt elérhetőek, és melyeket határozottan érdemes meglátogatni! Puglia régiójának kisvárosait egy vagy akár félnapos tripek alatt is felfedezhetjük, és mindenhol egészen más jellegű élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodhatunk. Alberobello kúpos tetejű trulló-házairól ismert, melyek egészen egyedi városképet kreálnak. Polignano a Mare a tenger fölé, sziklákra épült, így a kilátásban gyönyörködésre mindenképp érdemes időt szánni. Monopoli óvárosában lenyűgöző épületekkel és hangulatos boltokkal találkozhatunk, Ostuni pedig egy valódi labirintus, melyet fehér falak fognak közre és mediterrán atmoszféra lengi be. Ezekben a városokban zsúfoltság nélkül megtapasztalhatjuk az igazi olasz életérzést.

IMG_1024

Szöveg: Fejes Alexandra
Képek: saját fotók, innen és innen.

Hozzászólás