Környezettudatosság a műhelyben és otthon is: interjú a BOTANIKA tervezőjével

Szűk két hét van már csak a Design Week Budapest keretében megvalósuló, fenntartható designt és divatot támogató programunkig, úgyhogy robogunk is tovább és bemutatjuk nektek Hajgató Sárát, a BOTANIKA márka tervezőjét, aki növényi festésű kendőit mutatja majd be nálunk. 

Finom, naturális árnyalatok, növényekkel festés, slow fashion. Te hogyan fogalmaznád meg a Botanika DNS-ét, milyen vezérelv hívta életre a márkát?

A BOTANIKA egy környezettudatos, etikus módon előállított, festőnövényekkel színezett darabokat tartalmazó ruha- és kiegészítő márka. A márka megálmodását személyes útkeresés késztette, az a vágy, hogy egy urbánus környezetben élve is visszataláljunk a természethez, és azzal együttműködve, természetes szinergiákat keresve, eközben a helyi erőforrásokra támaszkodva hozzak létre szép, harmonikus darabokat, amelyek megszólítják, lelassulásra és szemléletváltásra késztetik az érdeklődőket.

Fotó: hg.hu

Mesélj egy kicsit az általad használt alapanyagokról és az ecoprint technológiáról!

Minden esetben természetes szálösszetételű alapanyagokkal dolgozom, ahol csak lehet, lokális beszerzési forrásokból. Finom lent, gyapjút, selymet használok a legszívesebben, ezeken az anyagokon kel igazán életre a festőnövényekben rejlő természetes színpaletta. A festőnövények egy részét saját kertemből szedem, másokat kirándulások közben fenntartható mennyiségben gyűjtöm, aztán vannak konyhai ételhulladékok, amikkel szintén gyönyörű árnyalatokat lehet festeni, az egzotikus színezékeket pedig európai, etikus gazdálkodásokkal együttműködő forrásokból szerzem be.

Fotó: facebook.com/hellobotanika

Számodra mit jelent a fenntarthatóság? Szerinted milyen gazdasági, társadalmi stb. változások mentén tudna hazánk is a fenntartható jövő felé haladni?

A fogyasztói magatartáson sok múlik, amit természetesen ösztönözni kell. Felvilágosító programokkal, zöldre neveléssel meg lehet és meg is kell mutatni, hogy egyéni és lokális szinten is lehet változást elérni. A felelősség átruházása szerintem ebben a kérdéskörben kimondottan ártalmas. A szelektív szemétgyűjtés, a hulladék mennyiségének csökkentése, az energiaforrások tudatos felhasználása egészen apró lépésekkel és minimális életmód változtatással egyéni szinten is elérhető.

Fotó: donna.hu

A magánéletben, a mindennapokban milyen konkrét cselekedetekkel tudod támogatni a fenntartható világ elérését?

Én a tervezői munkámban és a magánéletemben is tudatosan törekszem, és a környezetemet is buzdítom a zöldebb megoldások használatára. Radikálisan lecsökkentettük a műanyag tárgyak mennyiségét a háztartásunkban, ezáltal sokkal nemesebb anyagokkal alakítjuk ki az életterünket, nem használunk nejlonzacskót a vásárláskor, szelektíven gyűjtjük a szemetet, takarékosan használjuk a vizet és az áramot és tömegközlekedéssel járunk. Tudatos fogyasztók vagyunk, azt vesszük meg, amire tényleg szükség van és nem azt, amit megkívánunk, vagy amit egy mesterségesen generált szükséglet sugall – nincs tévénk, tehát szerencsére a reklámokat is megússzuk. A zero waste, vagyis a hulladékmennyiség csökkentése jegyében a tervezés közben is törekszem arra, hogy olyan fazonokat készítsek, amik minimális hulladék anyaggal készülnek, és a kevés keletkező szabászati hulladékot feldolgozom.

Fotó: Mészáros Virág / Holy Duck!

Avass be minket a Fenntartható design – A fejlődés nyomában című kiállításon látható termékeid sztorijába!

A két bemutatott patchwork darab a 2016-os évem festési kísérleteinek eredményeit tükrözi, megtalálhatók rajta indigóval festett, shibori technikával mintázott anyagok, ecoprint technikával megmunkált növénylenyomatos négyzetek, tekercselt, gőzöléses technikával színezett darabok, valamint számtalan szín és növénykísérlet eredménye, amelyeket aztán színharmóniák szerint dolgoztam össze.  El is határoztam, hogy minden év végén csinálok majd egy-egy ilyen „összesítést” az azévi, számomra kedves vagy emlékezetes színekről és mintákról.

Fotó: Mészáros Virág / Holy Duck!

Hogyan tovább, milyen terveid vannak a jövő évre?

Idén év végén lesz 5 éves a márkám, ami egy bizonyos mérföldkő. Az utóbbi időben nagyon foglalkoztat az alapanyag választás, ezen belül is a még inkább fenntartható megoldások, így már születőben van egy új almárka a Botanikán belül, amelyet hamarosan bemutatok majd – ebben a fenntarthatóságot egy kissé más aspektusból fogom megközelíteni, de itt is ugyanolyan hangsúlyosak lesznek a festőnövények!

Sára munkáival a Fenntartható design – A fejlődés nyomában című kiállításunkon találkozhattok legközelebb. Várunk benneteket!

Hozzászólás