Recycling és slow fashion designer táskákba foglalva: a RePityke-sztori

A RePityke sztorija egy barátsággal, hirtelen jött szabadidővel és rengeteg nagyszülőktől örökölt ruhával kezdődött még 2015 tavaszán. Az újrahasznosított anyagokkal dolgozó táskamárka kreációi a Fenntartható design – A fejlődés nyomán című tárlaton is bemutatkoznak, amelynek apropóján beszédbe elegyedtünk a designerekkel. Jöjjenek most ők!

Avassatok be minket a kezdetekbe: honnan indult a RePityke és milyen céllal hívtátok életre a márkát? Milyen mérföldköveket azonosítottatok azóta?

A célunk a kezdetekben az volt, hogy a számunkra oly kedves textíliák ne a szemétben végezzék, hanem valamilyen formában tovább éljenek. Azonnal éreztük, hogy a táskákban találtuk meg azt a vonalat, ahol a legjobban ki tudjuk használni az anyagok adta lehetőségeket. Azóta már sok mindennel kísérleteztünk és az eredeti elképzeléseink rengeteget változtak. Ma már jóval tudatosabban tervezzük a darabjainkat. Nagy mérföldkő volt számunkra például, amikor 2016-ban a Nyitva! Fesztivál keretein belül egy hónapra létrehozhattuk álmaink öko-design boltját, műhelyét és egyben közösségi terét, vagy amikor a Design Terminál kiállította a táskáinkat a Művészetek Völgyében.

Régi, nagyszülőktől örökölt ruhákból és egyéb maradék anyagokból alkottok új táskákat. Hogyan kell pontosan elképzelnünk ezt a folyamatot?

Kezdetben a saját nagyszüleinktől örökölt ruhákat használtuk fel egy-egy táska elkészítéséhez, ma már azonban majd’ minden ismerősünktől kapunk anyagokat. Egyelőre három táskatípusunk van, melyekből igyekszünk időről-időre egy kollekciót kialakítani, emellett egyedi megrendeléseket is vállalunk, így szeretnénk a vásárlóinkat is bevonni az alkotás folyamatába. A műhelyünkben szívesen segítünk kiválasztani nekik a leginkább hozzájuk passzoló anyagokat, szín- és formavilágot, vagy akár saját ruhákat is hozhatnak, és mi ezekből készítjük el számukra álmaik táskáját.

 

Sokan, sokféleképpen próbálkoznak az áthagyományozódás gesztusán keresztül működésbe hozni a fenntarthatósági törekvést; mi az, amivel ti újat tudtok nyújtani ezzel kapcsolatban? Hogyan válnak frissé, maivá a termékek?

A nálunk vásárolt táska biztos, hogy nem jön veled szembe. Ugyanis egy-egy nadrágból, nyári ruhából, szoknyából vagy hulladék bőrből csak egy táskát tudunk megvarrni. Azok, akik saját anyagot hoznak, vagy maguk választják ki a táskájuk alapanyagait, mintáját, a recycling és az alkotás folyamata által igazán különleges kapcsolatot alakítanak ki az új táskájukkal. Hiszünk a slow fashionben és abban, hogy az anyagokhoz lehet kötődni. Ezt a fajta kisszériás egyediséget ma Magyarországon recycling vonalon kevesen, de többek közt a RePityke képviseli.

A magánéletetekben, a mindennapokban milyen konkrét cselekedetekkel segítitek a fenntartható világ elérését?

A környezettudatos életmódot természetesen a hétköznapjainkban is próbáljuk kivitelezni. Úgy gondoljuk, hogy minden apró cselekedetünknek, amit a fenntartható világért teszünk, ereje van. Ha csak a csapot zárom el fogmosás közben vagy nem fogadom el a felesleges nejlonzacskót a piacon, vagy biciklivel, tömegközlekedéssel járok dolgozni, kis lépések ugyan, de számítanak a fenntarthatósági problémák megoldásában. A műhelyünket úgy alakítottuk ki, hogy a kapott használt ruhák, még mielőtt a szabó asztalunkra kerülnének, körbe járnak a barátok és rokonok között. A további felhasználás során pedig igyekszünk minél kevesebb textilhulladékot termelni és azt is felhasználjuk kisebb méretű kiegészítőinkben.

Meséljetek kicsit azokról a darabokról, amelyeket a Fenntartható design – A fejlődés nyomában című kiállításon láthatnak majd az érdeklődők!

A kiállításon természetesen a legújabb táskáinkat nézheti meg a közönség, de az alapanyagok egyedisége miatt ezek a táskák csupán egy pillanatnyi hangulatot tükröznek a RePityke életében. A kiállított darabokon minden textil másodfelhasználású. A bőrök és textilbőrök bútorkárpit-hulladékból mentett anyagok. A belső bélések ingekből és nyári ruhákból, míg a külső textil rész nadrágokból, kabátokból és zubbonyokból készültek. A kiállítás darabjai tükrözik azt a fajta geometrikus játékosságot, melyet a márkánk képvisel. Imádjuk, hogy végtelen számú formát tudunk összehangolni rengeteg féle textillel, ami által minden táskánk egyedi és megismételhetetlen lesz.

18699828_1365111496857308_6604576054041424051_n

 

Hogyan tovább, milyen terveitek vannak 2018-ra?

Eddig minden év új kihívásokat és egyben új lehetőségeket tartogatott a számunkra. Reméljük, hogy ez a 2018-as évben sem lesz másképp, hiszen komoly terveink vannak a jövőre nézve. Célunk a növekedés, üzleti kapcsolataink bővítése és a termékpalettánk színesítése; már dolgozunk olyan új termékeken, melyekben az eddig fel nem használt maradék anyagoknak is új formát tudunk majd adni. Ezen kívül szeretnénk, ha a márkánk sokak számára ismertté és elérhetővé válna miközben egyre többen sajátítják el az általunk képviselt anyagszeretet és ökotudatos szellemiséget.

A RePityke munkáival a Fenntartható design – A fejlődés nyomában című kiállításunkon találkozhattok legközelebb. Várunk benneteket!

Hozzászólás